淘寶。支付寶

docomo
|
想請問:我剛注冊淘寶,咁佢要我開埋支付寶,但我本身有用開支付寶,其實可唔可以有兩個支付寶戶口?
ryan_mami
|
docomo 發表於 18-6-14 17:44
想請問:我剛注冊淘寶,咁佢要我開埋支付寶,但我本身有用開支付寶,其實可唔可以有兩個支付寶戶口?
...

應該不能,要手機號碼挷定
docomo
|
ryan_mami 發表於 18-6-14 17:46
應該不能,要手機號碼挷定

但佢剛才又話我激活成功?另外聽講都可以用 pps比錢,手機淘可以嗎?如果可以仲方便過支付寶。
mandy952
|
docomo 發表於 18-6-14 17:56
但佢剛才又話我激活成功?另外聽講都可以用 pps比錢,手機淘可以嗎?如果可以仲方便過支付寶。
...

pps要比手續費,香港支付寶餘額冇任何手續費
kiko_mami
|
你係支付寶用淘寶登錄就ok, 我有2個支付寶,第一個唔知綁左電話no結果淘寶用唔到
docomo
|
mandy952 發表於 18-6-14 17:58
pps要比手續費,香港支付寶餘額冇任何手續費

仲諗住 pps唔使特登去增值添
docomo
|
kiko_mami 發表於 18-6-14 18:03
你係支付寶用淘寶登錄就ok, 我有2個支付寶,第一個唔知綁左電話no結果淘寶用唔到
...

等我試吓先,ths!
kiko_mami
|
docomo 發表於 18-6-14 18:21

其實pps同支付寶都係差小小,有時懶得入都係用pps算,我又唔敢綁張信用卡去支付寶
docomo
|
kiko_mami 發表於 18-6-14 18:31
其實pps同支付寶都係差小小,有時懶得入都係用pps算,我又唔敢綁張信用卡去支付寶
...

我都係唔想綁信用卡,而且我都唔係成日淘
JoanC
|
docomo 發表於 18-6-14 18:21

用信用咭經支付宝付款,手續費仲貴過PPS手續費。如唔綁信用咭,就要充值支付寶,其實計埋匯率,同 PPS + 手續費差唔多,上次我試過$300只差$2.x。

不過 PPS 係手機淘寶俾唔到錢,要用就好麻煩咁將手機版淘寶轉成網頁版,唔方便。我通常就手機揀好哂,一次過係電腦用 PPS 俾錢。

我唔想充太多錢係支付寶,驚俾人 hack。
docomo
|
JoanC 發表於 18-6-14 19:25
用信用咭經支付宝付款,手續費仲貴過PPS手續費。如唔綁信用咭,就要充值支付寶,其實計埋匯率,同 PPS + ...

唔怪得頭先喺手機試淘,但搵唔到 pps.
docomo
|
啱啱發現另一個問題,我喺淘寶果邊開左支付寶之後,我本來用開嘅支付寶hk仲有幾十蚊嘅,而家唔見左,可以點做?
wyl
|
開淘寶時叫你開嗰個應該係大陸支付寶,同香港支付寶唔同的。

廷廷媽
|
我將支付寶梱綁淘寶帳號,你試下係淘寶買d 野,付款揀支付寶HK ,應該比你綁返一齊
docomo
|
wyl 發表於 18-6-14 19:52
開淘寶時叫你開嗰個應該係大陸支付寶,同香港支付寶唔同的。

但我冇大6電話號碼,可以開到?同埋我登入淘寶時佢話幫我轉香港版淘寶。
docomo
|
廷廷媽 發表於 18-6-14 19:56
我將支付寶梱綁淘寶帳號,你試下係淘寶買d 野,付款揀支付寶HK ,應該比你綁返一齊
...

我頭先試過買d嘢用支付寶比,但佢話我餘額不足(本身剩番果幾十蚊應該夠㗎而家係零)
kiko_mami
|
docomo 發表於 18-6-14 20:01
我頭先試過買d嘢用支付寶比,但佢話我餘額不足(本身剩番果幾十蚊應該夠㗎而家係零)
...

2個acc黎,淘寶還淘寶,電話no果個還電話no, 係唔會自動加埋一齊,你一係將果幾十蚊過返去淘寶支付寶果度
docomo
|
kiko_mami 發表於 18-6-14 20:42
2個acc黎,淘寶還淘寶,電話no果個還電話no, 係唔會自動加埋一齊,你一係將果幾十蚊過返去淘寶支付寶果度
...

我都唔知發生乜事,而家有錢果個支付寶戶口好似冇左咁,唉!早知唔好貪得意去玩淘寶啦
kiko_mami
|
docomo 發表於 18-6-14 20:51
我都唔知發生乜事,而家有錢果個支付寶戶口好似冇左咁,唉!早知唔好貪得意去玩淘寶啦
...

有冇第二個電話登記另一個支付寶睇下
|
docomo 發表於 18-6-14 17:56
...

手機淘用不到pps ,只用到支付寶