無辜的漫遊收費

newcook
|
月前在外地, 有人打比我, 無聽到....
今日收到月結單:

1. 來電通話1分鐘 (應該係無接到果個電話)
2. 致電號碼1分鐘 (估計係收唔到飛左返香港)

盛惠$38.7

其實有冇得避免, 請賜教
森永牛乳
|
newcook 發表於 18-6-14 17:46
今日收到月結單:

正常唔聽唔收$

不過如果你有飛缐(包括留言)就有機會收
打去取消自動飛缐留言

但我XOXO冇收過

TMC3012
|
我試過, 冇聽都計錢, 所以開飛行mode
反正有要事都whatapp
無話可說
|

人地留言去信箱要計錢,所以係外地我會直接cut線多!至於另外個一分鐘唔清楚,你有打出過電話?
skybiebie
|
無話可說 發表於 18-6-14 17:53
人地留言去信箱要計錢,所以係外地我會直接cut線多!至於另外個一分鐘唔清楚,你有打出過電話?
...

如果你有voicemail, 直接cut 線係等如接通的,由佢响到收線先無收費
無話可說
|
skybiebie 發表於 18-6-14 18:02
如果你有voicemail, 直接cut 線係等如接通的,由佢响到收線先無收費

依,我cut過2次都無收錢喎,可能無留言掛
amypekkle
|
今日收到月結單:

我試過一次set左唔接聽飛去屋企電話,去到外地才醒起冇cancel 飛線,最後用電話卡cancel 飛線(收左$6-$8唔記得當SMS收費定乜)。
Ashleycorina
|
今日收到月結單:

可以熄左個roaming 再唔放心打電話上台停左個服務。
我有個長輩之前用CXX,無離開過香港,收左佢幾十蚊roaming 我同佢停左呢個服務去
lakgarden
|
我試過在郊外也收漫遊,問cs都要照交,之後直情cut咗漫遊,出門只用Whatsapp
newcook
|
TMC3012 發表於 18-6-14 17:53
我試過, 冇聽都計錢, 所以開飛行mode
反正有要事都whatapp

呢個好喎,起飛就飛行模式,直至回程landing先轉返,掂呀!
TMC3012
|
newcook 發表於 18-6-14 19:17
呢個好喎,起飛就飛行模式,直至回程landing先轉返,掂呀!

之前就係冇熄中晒招
lam133
|
今日收到月結單:

停漫遊
Poyau
|
今日收到月結單:

似係轉過圈去咗留言信箱 收兩個IDD錢
停用留言信箱可避免
newcook
|
其實電話接通左無聽又收費,去左留言信箱又收費,真係好搵笨
JD930
|
newcook 發表於 18-6-14 21:39

Poyau
|
JD930 發表於 18-6-15 01:00

Poyau
|
newcook 發表於 18-6-14 21:39

請問用邊個台
中蠕動身處海外轉駁至留言信箱不收IDD
FJmom
|
newcook 發表於 18-6-14 19:17

用左飛行MODE, 重用唔用倒WS?
忌廉寶寶
|
今日收到月結單:

我朋友好醒,佢打黎我岩岩whatsapp用緊電話,所以好自然諗住聽,但佢聽到唔同ringtone仲快過我即cut線,轉做ws
LoveRilakkuma
|
我個plan無漫遊,好安全!