【消委會】測試45款衛生巾,中國製護舒寶獲好評

popome
|

接受測試的45衞生巾,每片平均售價差異甚大,介乎0.79元至4.99元不等。但最貴不一定最好,聲稱產自意大利、標榜使用100%有機認證棉的「ORGANYC」有機棉衞生巾(普通流量),吸水倍率只得8.5倍,是所有產品中最差,並且出現滲流,評分只得3分;另一款同樣是使用有機棉的「英國奈卡」日/夜用型號(Natrancare organic & natural Ultra Extra Pads-Super),每片索價高達4.9元,但吸水倍率亦只得9.9倍,亦同樣出現滲漏問題,但在瞬間吸收的表現出色。
相反「平嘢」未必無好,測試發現一款每片售價只須1.95元、產自中國的「舒馥蕾」(日用)吸水倍率卻高達56.2倍;另一款中國產品「MOXIE」(日用)亦可吸收重量50倍以上的水份。
供日用的21款樣本中,20款能在首次吸收測試中完成測試,平均約需33秒。但「護舒寶」液體材質(日用)所需的吸收時間明顯較其他樣本長,要花63秒,若要完全吸收15毫升人造經血,更需要接近10.4分鐘。而夜用款的「悅姿然」、「Lilian」、「Center-In」未能完成3次吸收測試,前兩款在吸收首10毫升後已呈飽和,被評為「表現不理想」。

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180614/58315948

日用最佳:護舒寶爽瞬潔絲薄(日用一般,24厘米)/每盒:$24,每片:$1.49/4.5樂而雅淨肌呵護絲薄日用(一般至多流量,25厘米)/每盒:$25,每片:$1.66/4.5樂而雅瞬吸倍護絲薄特長日用(一般至多流量,25厘米)/每盒:$20,每片:$1.4

Mrs.Chan
|

xi_belle
|
大陸牌講到點好都一定唔會試,都唔知原材料QC點,咁貼身嘅嘢唔會試

ecling
|
大陸嘢唔敢用,食入口都可以假,何況用完即棄嘅衞生巾?入面啲綿唔知係咪醫院回收貨
good_pig
|
ecling 發表於 18-6-14 19:38
大陸嘢唔敢用,食入口都可以假,何況用完即棄嘅衞生巾?入面啲綿唔知係咪醫院回收貨
...

但係護舒寶黎架?
00女
|
消委會肯定係俾同化左,大陸出,點會有好嘢,禾唔信
skmibb
|
00女 發表於 18-6-14 20:19
消委會肯定係俾同化左,大陸出,點會有好嘢,禾唔信

beehoneybee
|
只測試吸力速度,呢個反而係最次要考慮因素。
quenn
|
發覺消委會次次都將D平野講到好好, 貴野一文不值
大陸野真係唔敢用
tsung
|
只作參考算
chingnc
|
唔係淨係測試佢吸幾多喎,消委會好多測試都唔全面,搵黎搞
InkCartridge
|
測就個D,係唔係女士先。護舒寶,好易痕。
TMC3012
|
呢啲測試既野當參考就算
caryfox
|

我唔會忘記那次「韓國E媽巾干擾荷爾蒙平均」單新聞。
mickeymok410
|
大陸m巾搵你用
good_pig
|
InkCartridge 發表於 18-6-14 21:34

機測的
good_pig
|
beehoneybee 發表於 18-6-14 20:58
只測試吸力速度,呢個反而係最次要考慮因素。

吸力我覺得重要wo
Ronnym
|
chingnc 發表於 18-6-14 21:22
唔係淨係測試佢吸幾多喎,消委會好多測試都唔全面,搵黎搞

係囉, 敏感同通爽測試呢。。。。我個人就覺得呢2個緊要d
Ronnym
|
InkCartridge 發表於 18-6-14 21:34

痕。。。agree
beehoneybee
|
good_pig 發表於 18-6-14 22:08
吸力我覺得重要wo

敏感,舒適度,質料,透氣,我覺得比較重要,皮膚過敏,真係唔係唔可能亂買。