自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

好記得前年個囝成積插水, 派成積表果日班主任嘅一番說話令我釋放到,
佢話, 你知道囝囝係一部跑車, 不過未開著turbo, 等佢行番咁上下里數自然
就會加速, 到時就會有成積架啦, 唔好為左個grade 咁執著, 好多人上到高中先
開竅添.....

子爵府

sweetannann 發表於 18-6-14 20:11
阿女小二,就係卷唔深,我身邊好多人都8x,9x, 有人滿分,明白人比人俾死人,但心裡總係好失望。

...

坦白講,上學期80尾,如果沿用舊方法溫書,7x分係唔出奇,因為今次考嘅範圍多咗。你可以針對返今次錯嘅地方再教一次,因為中英數點都會考返以前教過嘅嘢。小二啫,仲有時間追。

男爵府

fishball_ball 發表於 18-6-14 21:33
咁你睇到份卷,分唔分析度佢咩做得唔好,所以先得7X 呀?

啱啱睇咗,我覺得佢其實識嘅已經盡做,而且比起上學期做咁多唔小心。反而係份卷嘅量太多,佢比較趕,變咗d 複雜題目無時間細心做。中文就閱讀理解今次炒晒。所以扣晒d 分

侯爵府

回覆樓主:

繼續為子女加油

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

同感。付出了很多,但仍然做得未如理想
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

sweetannann 發表於 18-6-14 20:11
阿女小二,就係卷唔深,我身邊好多人都8x,9x, 有人滿分,明白人比人俾死人,但心裡總係好失望。

...

我今日都經歷左天堂同地獄。
阿仔打黎好開心話佢英文95分⋯我好開心之下再問數學⋯

得72⋯

佢數學測驗下學期次次都差不多滿分,考試就衰左,阿仔話佢有做漏同進錯位,我都好灰心⋯點解成日咁大意

男爵府

ilikethis2005 發表於 18-6-14 22:13
我今日都經歷左天堂同地獄。
阿仔打黎好開心話佢英文95分⋯我好開心之下再問數學⋯

都有科95,算唔錯,數學真係要好小心

大宅

回覆樓主

盡了力就好啦,唔好傷心!

始終囡囡都係細囡,可能你無同佢溫,佢拿得仲低啦。

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hellohellojenny 發表於 18-6-14 19:59
同路人。

我同佢溫咗好耐,佢肯溫,但成績仲差過上學期,我個心真係沉一沉。唔想俾佢太大壓力,但我真係 ...

Me too

侯爵府

sweetannann 發表於 18-6-14 22:15
都有科95,算唔錯,數學真係要好小心

我仔係好大意果隻,考之前已經remind左佢好多次對卷⋯結果都係衰大意。
真係唔識反而無野,最唔開心係佢識而趕頭趕命計錯⋯好激氣,但又唔想話佢⋯只希望有日佢開竅,自己會小心d。

伯爵府

sweetannann 發表於 18-6-14 19:41
花咗好耐同佢溫,溫到好熟,點知派返嚟大部分得7x, 而上學期大部分80尾,真係好失落,失落到唔想回家。我明 ...

想知你同佢點温?有冇出模擬試題俾小朋友做?

珍珠宮

kumami 發表於 18-6-14 19:50
同感

今早忍唔住喊咗,超級失望

要喊!? 幾多分咁慘? 幾年級?

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

姸媽 發表於 18-6-14 21:18
其實唔好比咁大壓力在學業上啦!我女小學時溫習識晒!但考試每次都會有唔合格!不過我同老公每次派完卷都會 ...

你好叻

男爵府

回覆樓主

我也是同路人。小朋友細個反而無所謂,反而係我過唔到自己0個關,關埋房門流左幾滴眼淚。

我地都係平凡人嘛,有失望乃人之常情,檢討失敗原因,下次再一齊努力!加油

珍珠宮

koller 發表於 18-6-14 22:20
你好叻

唔係我叻!係當年覺得真係無計!係考到咁都要接受!何必令小朋友睇得個考試咁恐怖啦!

男爵府

ingong 發表於 18-6-14 21:47
好記得前年個囝成積插水, 派成積表果日班主任嘅一番說話令我釋放到,
佢話, 你知道囝囝係一部跑車, 不過未 ...

發人深省,我都釋懷了,多謝你的分享

伯爵府

花咗好耐同佢溫,溫到好熟,點知派返嚟大部分得7x, 而上學期大部分80尾,真係好失落,失落到唔想回家。我明 ...

唔好只睇佢個人分數,你要問佢全班最高分既係幾分。

如果全班最高覺得80, 咁你小朋友又唔差丫嘛。。。

我有一次。。。見我仔拎5x分。。。 再問d家長原來最高得70, 咁即係卷深。我先發現我鬧錯我仔

男爵府

我仔全科唔合格,想自殺

珍珠宮

whywhywhywhy 發表於 18-6-14 20:14
小二放鬈啲,好多小四先出真功夫

我小朋友由小一至小三,都係70+至80+,但同學可能大部分80+至90+......
上咗小四,好似有點兒小開竅咁,當半班唔合格時,佢就70+;佢80+90+時,同學係60至70+....雖然都唔係高分,但我非常滿意呀,喺課程深咗時反而進步,好喜出望外。

或許小朋友真係能力未到,最緊要係一直支持佢,分數幾唔好睇都唔好責怪佢,要令佢鍾意學習,相信自己有潛能,令佢自己都覺得自己可以考得更好。

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

媽媽你要學會唔好同人比,初小7x分已足夠升班。我常常同我囡講,考試分數唔緊要,但考試前一定要盡力温習,媽媽知道你盡咗力去考,分數唔緊要。我囡明天開始考試(小三) ,我們2-3星期前已經開始慢慢温習,我今天晚上已告訴她,你做得好好,我囡上床時,我問她,緊不緊張,她說不緊張,已温習好。

我常常跟女兒說,媽媽不要你考第一,只要有80分就可以了,中等成績是最快樂,沒有人同你比,也不用跟人比。

孩子才二年級,出來做事從沒有人問你二年級考第幾,成績好唔好,放鬆些。暑假到了,好好和孩子一起享受。

首頁
12345...6

尾頁

跳至