自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

唔駛俾咁大壓力自己同小朋友既
7十幾分都唔係太差啫,有時讀唔到就係讀唔到,點迫都係咁上下,而家太多小朋友去自殺就係俾人逼成

子爵府

sweetannann 發表於 18-6-14 20:14
關事,我女都係細b, 好多上學期唔明嘅,都要去到下學期先get 到

我小朋友係細b,又係男仔,我都好頭痛,我都是在職媽媽,我仲有個細仔,都唔知可以點,細仔又無咩時間理佢,佢今年上幼稚園

珍珠宮

sweetannann 發表於 18-6-14 19:41
花咗好耐同佢溫,溫到好熟,點知派返嚟大部分得7x, 而上學期大部分80尾,真係好失落,失落到唔想回家。我明 ...

唔好咁啦!又唔係你讀,何必比自己同小朋友咁大壓力, 就算你無話佢,你咁嘅心態都瞞唔過小朋友。

讀書唔係睇一次半次成績,放輕鬆d啦

珍珠宮

hellohellojenny 發表於 18-6-14 19:59
同路人。

我同佢溫咗好耐,佢肯溫,但成績仲差過上學期,我個心真係沉一沉。唔想俾佢太大壓力,但我真係 ...

有時下學期cover嘅範圍多,較難維持上學期分數。

唔好唔開心,欣賞他肯努付出。下次再嚟過。希望在明天吖嘛

大宅

完全明白你,我都試過用好多心機同小朋友溫書,但派卷好低分,真係會好 down。俾自己唔開心一陣好啦,食 D 甜品振作返,睇下份卷錯乜,暑假同囡囡針對弱既部份補底,小三再黎過

男爵府

kiukiu1016 發表於 18-6-14 20:13
我都係,唯有安慰自己,佢俾之前努力(emoji)(emoji),下年再努力d,其實小一仲關唔關細b呢d原因?
...

小學吾關事了

子爵府

花咗好耐同佢溫,溫到好熟,點知派返嚟大部分得7x, 而上學期大部分80尾,真係好失落,失落到唔想回家。我明 ...

你唔係比壓力自己,係嚴重比壓力個小朋友!

複式洋房

過來人,完全明白。付出與收穫未必成正比

大宅

回覆樓主:

大家都是同路人,好明白各位媽咪的心情,宜家個心都有d down,好灰……雖然話希望在明天,不過唔知幾時先有希望,每次都是失望,已經唔敢有期望

侯爵府

關事,我女都係細b, 好多上學期唔明嘅,都要去到下學期先get 到

我都係女仔細b,諗唔通,唔識轉
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

分數同小朋友叻唔叻係兩回事,考試成績=坐過山車,而家先小二有排坐!唔好睇分數咁重,個人自然輕鬆,考完試諗下去邊度玩好過!

btw,7x真係唔算差!千其唔好怪小朋友!

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

慢慢嚟啦
一次半次唔好咁緊張

我最近兩次都無咩同阿仔溫習,但結果竟然好過我以前同佢溫書的成績。
係阿仔醒咗,定係我失敗呢

有時都要放手讓他成長
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

有時總會有失手嘅時候,大人都會啦
當然明白係會失望,但既然成績都已考左,不如唸下有咩地方做唔好,再努力同多加留意

我家兩個小朋友,一個係高分類,一個係陪跑多,我都自我安慰,他們各自有長處短處,常提醒自己唔好攞佢地互相比較

伯爵府

好媽媽勳章

明白你。我女9月架依家p4數學好多都比人諗得慢,真係冇辦法

珍珠宮

回覆樓主

其實唔好比咁大壓力在學業上啦!我女小學時溫習識晒!但考試每次都會有唔合格!不過我同老公每次派完卷都會帶佢去選一份禮物鼓勵佢,我女有問過!點解派卷時啲同學仔會喊,會驚比媽咪鬧,但點解我會同佢去選禮物!我只問左佢有無盡力!有盡力就已完成妳既責任!所以有獎勵!其實人生慢慢長路,大把考驗!每次都係累積經驗,到今天!女兒已中四了!佢既成績由中一,慢慢地考得很好!!大家都要加油呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

,
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主:

我又何嘗唔係十分耕耘,一分收獲都冇 次次讀餐死都係緊緊合格甚至唔合格,仲要係高小

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

努力左當然想有回報,如果當時子女已經有努力溫習,分數底都無法,呢d做媽媽係無力。收到卷睇返錯咩,如係吾識,暑假溫返,如不小心,就只可多提點。小二仲細,條考試路仲好長,媽媽咁快咁大壓力,升中點算。收捨心情,9月再上路。

男爵府

咁你睇到份卷,分唔分析度佢咩做得唔好,所以先得7X 呀?

侯爵府

今年係幾年級?
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

首頁
12345...6

尾頁

跳至