自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Mei 發表於 18-6-15 07:51
好有鼓勵性啊!

大家都可以試下架!就係咁樣!每次我女考試過程大家都好愉快地渡過加油呀

水晶宮

09729loklok 發表於 18-6-14 20:57
慢慢嚟啦
一次半次唔好咁緊張

對極!有時真係我地太緊張,佢地感覺到反而仲衰。
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

regineho 發表於 18-6-14 22:26
媽媽你要學會唔好同人比,初小7x分已足夠升班。我常常同我囡講,考試分數唔緊要,但考試前一定要盡力温習, ...

忍唔住要俾勁多讚你!我都係咁同仔女講。分數真係不反映小朋友既能力,仔今次英文80 都俾我鬧到狗血淋頭,因為全部第三身冇加s,但常識50 分我反而有讚佢做得好既地方,因有啲題目我都唔識答
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

依家先系人生第二次考試,陸續有嚟
盡量放鬆心情

考得唔好,可以知道邊方面不足

我仔零分都試過

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lileikam 發表於 18-6-14 19:51
都唔差啦,又沒唔合格!下年再努力過,讀書長慢慢長路。

同意呀.
其實好睇嗰次出嗰份卷深定淺.
有啲學校大部分人都90分以上, 因為問卷出得好淺.
有啲學校長崎出啲好深嘅卷, 最高分都係八字頭.
派咗成績表先知道究竟佢 今次成績算係好定差。

琥珀宮

sweetannann 發表於 18-6-14 20:11
阿女小二,就係卷唔深,我身邊好多人都8x,9x, 有人滿分,明白人比人俾死人,但心裡總係好失望。

...

想幫個女,就要收拾心情,睇下份券衰乜,由平時功課開始注意同改正,唔好等考試先提佢,小二仲有時間追

水晶宮

畀面勳章

kumami 發表於 18-6-14 19:50
同感

今早忍唔住喊咗,超級失望

講真,大學生有時都未必識㗎
我女五年級,有d近乎奧數的數學佢問我我都唔識。仲有常識,講月蝕日蝕,我亦唔識

佢要呈分,我仲大壓力,仲慘過自己考試

男爵府

回覆樓主

而家只有欣賞佢努力嘅地方。 其實佢已經無careless mistake, 錯都係比較複雜嘅數,同埋閱讀理解,呢d 佢自己都避免唔到。再加上份卷長,佢無時間每條咁唸。

公爵府

sweetannann 發表於 18-6-15 08:47
而家只有欣賞佢努力嘅地方。 其實佢已經無careless mistake, 錯都係比較複雜嘅數,同埋閱讀理解,呢d 佢自 ...

小二無careless mistake已經好難得,嘗試欣賞佢既付出,咁樣佢會比較有動力下次再努力,否則佢會覺得吃力不討好,長久落去會無心機讀書
媽咪放鬆d啦,對你同個女都會好好多

寶石宮

姸媽 發表於 18-6-15 07:55
大家都可以試下架!就係咁樣!每次我女考試過程大家都好愉快地渡過加油呀
...

好,我今日就同阿女去睇戲

男爵府

我都明白你
係會有失望。
真係要時間消化一下

珍珠宮

milktealai 發表於 18-6-15 09:06
好,我今日就同阿女去睇戲

今日同亞女輕鬆下,玩得開心啲呀!下次,再下,再下下次慢慢地努力

子爵府

回覆樓主:

唔好傷心啦,不如試下搵出原因,有小部分的小朋友會在考試時感到好大壓力,繼而乜都唔記得曬,有啲小朋友就會係溫習時已經覺得好大壓力,去到考試更加弊。我外甥以前小學一考試就肚疴,溫習時識晒,但次次得七十幾分六年級先至知道原來係因為壓力。我大女又係,溫習做卷九十幾分,考試得六十幾,二年級識話我知佢好驚考試時課室超靜,監考老師又唔係教開佢哋,又要限時,成日唔知仲有幾多時間做卷,所以驚到好多題目是但做。我只好慢慢解釋,教佢睇鐘再加60分鐘,考試前每日溫小小,今次佢話無咁驚,不過都緊張,慢慢來吧

子爵府

回覆樓主:

昨日已俾英文老師夾埋牆角丙左鑊, 上堂唔專心, 做卷唔認真。。。成績近班尾。。。
但係我地今次係歷來最早温好晒書, 做左練習, 連作文都試作埋, 仲要平時測驗功課見佢都冇問題, 我 expect有a架, 點之老師話b尾。。。
真係r頭(今次唔派卷, 靠佢今日睇番自己衰乜)
希望中文有運, 數常唔好失準

子爵府

回覆 sweetannann 的帖子

下年再努力過,讀書長慢慢長路

大宅

kumami 發表於 18-6-14 19:50
同感

今早忍唔住喊咗,超級失望

男人唔係唔識,亦唔係唔幫,而係心態問題,唔想個仔咁大壓力,最緊要佢鍾意讀書就夠,唔係太差都會收貨,最重要佢盡過力。

太緊張一時既分數先係最大問題,明明鍾意讀書都變唔鍾意。同埋,男仔通常遲熟,往往到中四先會一鳴驚人。

小學?不提也罷。分數?純粹學習指標,只係仔既其中好少部份,唔代表成個佢。

男爵府

sweetannann 發表於 18-6-14 21:51
啱啱睇咗,我覺得佢其實識嘅已經盡做,而且比起上學期做咁多唔小心。反而係份卷嘅量太多,佢比較趕,變咗d ...
咁未必係佢能力唔得喎,可能份卷問題,你要睇埋其他同學考成點先,唔洗唔開心既

首頁

尾頁

跳至