少吃多滋味

張胡太太
|
雖然知道好唔健康 但係偶然一次 ,少吃多滋味吧

我用咗星加坡胡椒味肉骨茶做湯底, 所以有超勁超香嘅胡椒味,大家都好鍾意食

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
No.Three
|
D大腸係邊到買呀?
張胡太太
|
No.Three 發表於 18-6-14 22:46
D大腸係邊到買呀?

街市既凍肉舖
crystal媽咪
|
Great
moonmoonbabies
|
i like pig blood
momonicnic1107
|
樓主,大腸買返黎點洗?
AACheungCheung
|

chuiyeebird
|
張胡太太 發表於 18-6-14 22:44
雖然知道好唔健康 但係偶然一次 ,少吃多滋味吧

我用咗星加坡胡椒味肉骨茶做湯底, ...

Yummy
Ikki_n
|
好正
mimihohin
|

丫雅
|

張胡太太
|
momonicnic1107 發表於 18-6-14 23:13
樓主,大腸買返黎點洗?

在凍肉舖買返嚟嘅時候已經乾淨,我只係解左凍,摵走啲肥膏,出水後放落個湯到煮左45分鐘,加豬紅煮1O分鐘,再加韮菜煮至軟身後調味就食得啦!
qqdema
|
|
張胡太太 發表於 18-6-14 23:25
在凍肉舖買返嚟嘅時候已經乾淨,我只係解左凍,摵走啲肥膏,出水後放落個湯到煮左45分鐘,加豬紅煮1O分鐘 ...

好正,咁個湯底點整?現成湯包?邊度有得買?
Maggieb1122
|

chichiwing
|
肥腸
張胡太太
|
momonicnic1107 發表於 18-6-14 23:26
好正,咁個湯底點整?現成湯包?邊度有得買?

我用新加坡胡椒味肉骨茶做湯底。我既在新加坡買的,不過大型超市應該揾到
|
張胡太太 發表於 18-6-14 23:29
我用新加坡胡椒味肉骨茶做湯底。我既在新加坡買的,不過大型超市應該揾到
...

謝分享
careycarey
|
張胡太太 發表於 18-6-14 23:25
在凍肉舖買返嚟嘅時候已經乾淨,我只係解左凍,摵走啲肥膏,出水後放落個湯到煮左45分鐘,加豬紅煮1O分鐘 ...

咁方便?我想整胡椒咸菜,嘻嘻
snoopybabe
|

嘩!我最鍾意大腸豬紅,次次車仔麵必叫,你而家仲要胡椒湯底,好想食呀!