無得考TSA

KARYKARYKARY
|
因為學校系抽人考,阿仔話無被抽中嘅同學有部分都好失望,無得考佢話佢和同學都想睇下份卷,其實對小朋友都唔系咁可怕,仲問我六年班系咪有得考,希望被抽中。
Mary媽咪
|
KARYKARYKARY 發表於 18-6-15 07:49
因為學校系抽人考,阿仔話無被抽中嘅同學有部分都好失望,無得考佢話佢和同學都想睇下份卷,其實對 ...

不嬲都係抽人考既
我女先講次次都抽中佢口試

anpanmenbaby
|
我地學校係全級都要考 [/smile
Fishqqma
|
當年阿女都話抽唔到佢有啲失望
CathyChan1126
|
KARYKARYKARY 發表於 18-6-15 07:49
因為學校系抽人考,阿仔話無被抽中嘅同學有部分都好失望,無得考佢話佢和同學都想睇下份卷,其實對 ...

我仔仲話有禮物
好想要,可怕抽唔中佢
終極熊貓
|
從來只有學生希望唔洗考試
但你地講到啲小三學生咁渴望考試考tsa?

馬爾太
|
終極熊貓 發表於 18-6-15 08:11

口痕友講嘢都好信!不過睇到教育局用禮物去吸引學生考試!呢樣嘢真係需要反映。
馬霸
|
小朋友吾開心
薯圈
|

係呀!我d仔當年好喜歡tsa, 講到好似放假咁開心。

從來話考tsa辛苦嘅係大人/家長/政客, 小朋友話辛苦個d通常就係話過度操練。 有無記者問過考左tsa嘅細路覺得份卷點呀!

呢緊我中三大仔都考tsa, 仲係考試其間考tim, 佢話好彩有兩日係考tsa, 咁可以休息一下
tester5
|

我妹當年病,冇得考試,又係喊。我覺得佢極「唔正常」。。。「唔正常」是指佢地與大部份人想法不一樣。常人是難以理解的。我講我自己家人啫,其他人,唔敢評論。

cattz288
|

唔駛溫書既考試, 小朋友當係遊戲, 從來都無抗拒! 係加左家長既責罵先變得可怕啫!
考試周唔駛做功課, 都唔知幾開心
cattz288
|
馬爾太 發表於 18-6-15 08:25
口痕友講嘢都好信!不過睇到教育局用禮物去吸引學生考試!呢樣嘢真係需要反映。
...

送支鉛筆比小朋友都已經好開心喇! 有咩要反映?
馬爾太
|
cattz288 發表於 18-6-15 08:36
送支鉛筆比小朋友都已經好開心喇! 有咩要反映?

用利益誘使別人達到目的已經有問題,尤其呢個情況係教育層面出現!唔係物件價值問題,而係價值觀問題。
cattz288
|
馬爾太 發表於 18-6-15 08:39
用利益誘使別人達到目的已經有問題,尤其呢個情況係教育層面出現!唔係物件價值問題,而係價值觀問題。
...

老師又唔係邊個肯考就送!
係抽到, 考完! 比返小小鼓勵都唔得?
學校唔係行緊多鼓勵, 少責罰架咩?
馬爾太
|
cattz288 發表於 18-6-15 08:46
老師又唔係邊個肯考就送!
係抽到, 考完! 比返小小鼓勵都唔得?
學校唔係行緊多鼓勵, 少責罰架咩?

學校考完校內試有冇獎勵?
乜考完試要獎勵?
仲要係實質禮物?

然後家長話冇問題????
Pigbaby
|

老師有解釋tsa係咩嚟嘅
係代表學校校嘅試卷
小朋友會覺得好似代表學校比賽咁
所以小朋友係好想代表
呢個心態其實大家都明
Pigbaby
|

六年班時應該會選返今年三年班有考嗰班小朋友考多一次。
才能明確知道佢哋有沒有進步
wantaima
|
薯圈 發表於 18-6-15 08:31
係呀!我d仔當年好喜歡tsa, 講到好似放假咁開心。

從來話考tsa辛苦嘅係大人/家長/政客, 小朋友話辛苦個 ...

canies
|
cattz288 發表於 18-6-15 08:34
唔駛溫書既考試, 小朋友當係遊戲, 從來都無抗拒! 係加左家長既責罵先變得可怕啫!
考試周唔駛做功課, 都唔 ...

事實啲細路不知幾鍾意考試
返半日又冇功課下晝大把時間
佢哋係唔鐘意考試 前要溫習之嘛
薯圈
|
馬爾太 發表於 18-6-15 08:39
...

係咁就要投訴全港教育界,我由自己係細路仔開始到而家,考得好/操行好嘅學生,老師都會送下小禮物,咁又係利誘?我都會同啊仔講考試考得好帶佢去食自助餐, 又有價值觀問題?