經期唔準跟年紀大左有冇關係?

lovelybaby2015
|
我快4字頭,以前經期超準又冇乜特別唔舒服
但近年試過遲了很多天,而且前後出暗瘡又有頭痛
Sex方面又冇乜需要

聽人講而家好多女人提早更年期,擔心

有冇jm分享下
Nbs
|
當然可以有關係啦
mini1204
|
返去問下你媽佢幾時更年期
更年期跟dna
當然後天自己優良飲食,生活習慣有幫助
我朋友30幾已經開始,佢媽咪未到40已經收經,朋友自己無特別注意飲食無乜運動,所以亦係未到40收
zitzai
|

我都就 4,呢 2-3 年都係亂。我以前好準 32 日,而家我係 28-32,次次唔同咁滯。每年有 1-2 次會超亂,試過 21,又試過 40 (嗰次嚇死 )。我睇開中醫,佢話有一兩日偏差無問題,但如果顯著見到 cycle 越來越短就要調理下,咁早收唔好咁話

好彩我媽就過 50 先收,不過從來我身體無佢咁好
|
mini1204 發表於 18-6-15 09:38
更年期跟dna

我媽5X更年期,如果遺傳,咁我可能冇咁快?!

做女人好多野擔心
tansyneko
|
有機會係
牛皇妹
|
我同你相反,而家成日早黎,每次早5日2日咁,原先年頭係月頭黎,依家變左月中頭
|
zitzai 發表於 18-6-15 09:41
我都就 4,呢 2-3 年都係亂。我以前好準 32 日,而家我係 28-32,次次唔同咁滯。每年有 1-2 次會超亂,試過 ...

我又係咁呀,不過我是由去年開始
本身次次28日㗎,而家有早有遲,遲成10日都試過,今次暫時遲4天
托賴我本身皮膚無乜問題,但近年一m皮膚就好差下,見到妝都唔想化,因化左都見到鬆弛及暗瘡
自問生活健康作息定時(我home office)只是少運動
看來要睇中醫調理下
|
牛皇妹 發表於 18-6-15 09:43
我同你相反,而家成日早黎,每次早5日2日咁,原先年頭係月頭黎,依家變左月中頭
...

你幾大呀jm?
超級特務
|
更年期跟dna
早開的花早枯萎
如果好早來經, 相對都會早收經, 女人一生之中既EGG有QUOTA.
後天飲食, 健康問題另計.

zitzai
|
lovelybaby2015 發表於 18-6-15 09:46
本身次次28日㗎,而家有早有遲,遲成10日都試過,今次暫時遲4天
托賴我本 ...

我都超憎做運動,但而家都逼自己郁。做咗點都好過唔做
超級特務
|
lovelybaby2015 發表於 18-6-15 09:41
我媽5X更年期,如果遺傳,咁我可能冇咁快?!

做女人好多野擔心
你媽生幾多仔女?
你又有幾多個仔女?
以前D人生得多又餵母乳, 變咗懷孕期餔乳期長, 停止排EGG, 都會推後更年期。

寶娃婆婆
|
個人見解 :

家族 DNA
飲食習慣
吸煙/飲酒
壓力 *** (呢個好大影響)
體重短時間變化大
孖 C6 性方面河唔河蟹
年紀近 50 左右
|
超級特務 發表於 18-6-15 09:50
你媽生幾多仔女?
你又有幾多個仔女?
以前D人生得多又餵母乳, 變咗懷孕期餔乳期長, 停止排EGG, 都會推後更年 ...

2個呀,我冇乜餵過人奶,兩個月貨仔
IloveJJ
|
lovelybaby2015 發表於 18-6-15 09:46
托賴我本 ...

運動有助延遲更年期喎
mini1204
|
超級特務 發表於 18-6-15 09:48
早開的花早枯萎
如果好早來經, 相對都會早收經, 女人一生之中既EGG有QUOTA.
後天飲食, 健康問題另計.
先天無得搞
後天我好注重
死唔緊要, 唔健康多病真係堅辛苦
中醫成日話女人最緊要保子宮, 呢個我好信; 介凍野; 早睡早起; 護肝
仲有做運動
呢D 對任何體質既人都一定有好無壞

唔好煩我
|
更年期跟dna

但可能係比較多爸爸嘅dna
|
IloveJJ 發表於 18-6-15 10:20
運動有助延遲更年期喎

就是衰在無動力

牛皇妹
|
你幾大呀jm?

同你差唔多
AC117
|
lovelybaby2015 發表於 18-6-15 09:20
我快4字頭,以前經期超準又冇乜特別唔舒服
但近年試過遲了很多天,而且前後出暗瘡又有頭痛
Sex方面又冇乜需 ...

我後生反而經期45天一次,三十歲後正常返,但到了更年期又唔準,遲左成個幾月仲擔心40+有左,有時心情也會影響