清洗泠氣機

JAlove
|
自己平時有定時洗泠氣機隔塵網, 請問大家覺得有須要再揾司傅上門洗? 聽人講洗泠氣機, 部機會容易啲壞, 會嗎? 另外, 洗一部2匹分體機大概幾多錢?
knifesheep
|
JAlove 發表於 18-6-15 09:34
自己平時有定時洗泠氣機隔塵網, 請問大家覺得有須要再揾司傅上門洗? 聽人講洗泠氣機, 部機會容易啲壞, 會 ...
覺得有須要再揾司傅上門洗? <-- 有。因為內部會發霉。有味。
聽人講洗泠氣機, 部機會容易啲壞, 會嗎? <-- 唔知。根本無得証明。
另外, 洗一部2匹分體機大概幾多錢? <-- 我最近那個收 $750 一部。用件數計。唔關你部機幾多 匹

JAlove
|
回覆 knifesheep 的帖子

明白, 请問你大概幾耐洗一次?

knifesheep
|
JAlove 發表於 18-6-15 09:41
回覆 knifesheep 的帖子

明白, 请問你大概幾耐洗一次?
2 年左右。
brindlewin
|
自己平時有定時洗泠氣機隔塵網, 請問大家覺得有須要再揾司傅上門洗? 聽人講洗泠氣機, 部機會容易啲壞, 會 ...

約500-800。
我覺得需要係我度不時有雀鳥歇腳,尤其窗口機,頂有出氣格,咁即係鳥仔放幾錢亦易入,所以會洗。
部分體機放個位用水管沖到,師傅敎姐姐時不時沖下就可以。
youhello507
|
舊窗口機用咗13年冇洗

就係怕壞同貴

如要清潔乾淨,應該年年洗
JAlove
|
回覆 brindlewin 的帖子

我問过信興, $850一部.....
kitbebe
|
以前人地話洗完易壞, 我之前幾部窗口機洗完真係唔涼, 要換, 唔知關唔關事!!
hchu06
|
JAlove 發表於 18-6-15 10:16
回覆 brindlewin 的帖子

我問过信興, $850一部.....

我全屋都係Panasonic, 年年都揾信興,但我會4月前洗,平好多
virginbaby
|

要拆個膽出黎洗既真係易壞,前年先拆左房既機去洗,結果一部壞左。裝反上去時,超嘈,唔知有野鬆左定點,打反去問都話無辦法。要買過部
怕有雀鳥x,可裝雨擋係機頂
JAlove
|
hchu06 發表於 18-6-15 10:28
我全屋都係Panasonic, 年年都揾信興,但我會4月前洗,平好多

I see, 原來係季節性價格....甘我下年先洗啦
JAlove
|
hchu06 發表於 18-6-15 10:28

你係分體式嗎?幾多錢一部?
hchu06
|
JAlove 發表於 18-6-15 10:37
你係分體式嗎?幾多錢一部?

全部都係分體機,我記得今年大約6百蚊一部
hchu06
|
JAlove 發表於 18-6-15 10:36
I see, 原來係季節性價格....甘我下年先洗啦

唔係季節性,係Early Bird優惠。所以每年3月要book
Poyau
|

不一定要洗泠氣