請教一下JM,關於鼻咽癌

choibobo
|
因為BODY CHECK CHECK到鼻咽癌指數高,先後做左3次內竅鏡CHECK鼻,醫生都話睇唔到唔妥既地方,但第2次驗血,指數仍然是高,醫生建議入院抽取鼻咽組織去驗多次。唉,本身我都以為咩病癥都冇就係冇事,點知驗血又衰左,攞報告果日0係診所勁喊,我仲有2個小朋友好細個……….有冇JM身邊朋友有同樣經驗。下一步如果CHECK到是有鼻咽癌既話,如果咩病癥都冇,是否仍然要去做化療呢?CHECK到冇鼻咽癌,但驗血指數仍然話有…..會唔會有咁既情況呢?
果日拎報告冇問到醫生,因為心情趺到冰點唔識問….宜家等緊入院做手術抽組織
|
唔好担心,有親人鼻咽癌醫好,個仔當時小學,走時個仔都30歲了.
死因係爆血管,不是cancer.
SabrinaR
|
如果照唔到,就算發現都好早期,早期鼻咽癌治癒率好高 > 90%
而且抽血都未必好準,good luck
Pulmma
|
驗咩血項目?
choibobo
|
Pulmma 發表於 18-6-15 10:10
驗咩血項目?

叫ebv vca & ea Abs IgA (NPC) 測試,另外一個叫 #EBV EA IgA(by EIA) EBV EA抗體 IgA
2個 tests都positive
Moti
|
照內窺鏡未必睇到某啲位。我之前都有啲問題,內窺鏡係睇唔到的,係照CT發現的。所以我諗最基本都起碼照咗CT先。你有去睇耳鼻喉科嗎?醫生點講?
choibobo
|
Moti 發表於 18-6-15 10:34
照內窺鏡未必睇到某啲位。我之前都有啲問題,內窺鏡係睇唔到的,係照CT發現的。所以我諗最基本都起碼照咗CT ...

醫生話睇唔到異常,所以要去醫院抽組織再驗
ZetaGundam
|
做 pat scan
工程進行中
|
choibobo 發表於 18-6-15 10:15
叫ebv vca & ea Abs IgA (NPC) 測試,另外一個叫 #EBV EA IgA(by EIA) EBV EA抗體 IgA
2個 tests都positiv ...

兩樣都陽性 唔一定代表有鼻煙癌
你同時有冇耳嗚 鼻塞 頭痛 頸淋巴有冇腫?

呼吸道感染都會EB陽性架

me920
|
唔使咁擔心住, 2次驗血都未必準, 抽組織驗最準.............

我爸爸2次驗血都positive, 但照內視鏡冇野, 第3次驗血先話冇事.
Moti
|
choibobo 發表於 18-6-15 10:36
醫生話睇唔到異常,所以要去醫院抽組織再驗

如果抽咗組織真係有衰嘢,我諗最後都係要照CT或PET。
小雄維尼
|
當年我係政府耳鼻喉科診所突然要照, 仲係條喉隊左入我鼻先話而家要同你抽組織去驗, 一星期再返去睇報告
moma1023
|
choibobo 發表於 18-6-15 09:51
因為BODY CHECK CHECK到鼻咽癌指數高,先後做左3次內竅鏡CHECK鼻,醫生都話睇唔到唔妥既地方,但第2次驗血, ...

我爸爸廿年前,驗到係2期,但都醫好左啦,現在退休後日日唱歌去玩去旅行。
唔好太擔心,鼻咽癌係治癒率高的癌症。 搵多個醫生攞意見。
PS 爸爸當年睇韋霖教授確診,但所有治療係公立醫院做,follow up都好好。
choibobo
|
工程進行中 發表於 18-6-15 10:39
兩樣都陽性 唔一定代表有鼻煙癌
你同時有冇耳嗚 鼻塞 頭痛 頸淋巴有冇腫?

其實我係做左2次抽血,中間都隔左成2個月都仲係positive,唉,心情真係好差,始終我仲係3x,2個小朋友仲細,其實你講果d特徵我就有頭痛,但係似係唔夠訓果種頭痛
choibobo
|
me920 發表於 18-6-15 10:42
唔使咁擔心住, 2次驗血都未必準, 抽組織驗最準.............

我爸爸2次驗血都positive, 但照內視鏡冇野, ...

我下星期去抽組織了,我諗呢幾晚都訓唔著啦
choibobo
|
Moti 發表於 18-6-15 10:44
如果抽咗組織真係有衰嘢,我諗最後都係要照CT或PET。

請問照呢d既目的是治療定係再進一步確診呢
choibobo
|
moma1023 發表於 18-6-15 10:52
我爸爸廿年前,驗到係2期,但都醫好左啦,現在退休後日日唱歌去玩去旅行。
唔好太擔心,鼻咽癌係治癒率高 ...

我都諗緊睇多第2個醫生
Moti
|
choibobo 發表於 18-6-15 10:58
請問照呢d既目的是治療定係再進一步確診呢

睇呢度解釋得清楚啲

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
choibobo
|
Moti 發表於 18-6-15 11:04
睇呢度解釋得清楚啲

多謝你