有無試過奇怪饀料粽

wong2323
|
快到端午節,講下粽我自己包粽,用料好傳統,不外乎鹹蛋黃、五花腩、瑤柱仔、蝦乾....
前幾日朋友拎左2隻粽畀我,話係佢印傭姐姐包的,2隻粽一鹹一甜
鹹粽入面材料係香腸,花生
甜粽入面材料係香蕉,糯米加左椰汁
饀料雖然奇怪,不過味道都算OK

您地又有無試過D奇怪饀料粽呢?

北島
|
又係工人姐姐暗黑料理
dativebond
|
wong2323 發表於 18-6-15 10:29
快到端午節,講下粽我自己包粽,用料好傳統,不外乎鹹蛋黃、五花腩、瑤柱仔、蝦乾....
前幾日朋友拎左 ...

對新奇野無乜興趣。一年一次,都係懷念傳統野既味道。
無話可說
|
今年見紫薯粽,不過我唔會試囉!工人姐姐果d應該當甜品,而唔係我地華人為端午節而食
超級特務
|
香腸一早試過
最特別係有粒魚肉燒買, 我懷疑佢一時唔覺意擺埋入去
tsung
|
前幾日朋友拎左 ...

餡料幾特別喎,好有創意
UmeFuto
|
食過一款西米粽,入邊包紅豆,應該係朋友鄉下特色,第一次食幾特別
jadechant
|
甜稯的餡料,是正常,因姐姐是好喜歡吃香蕉和椰漿飯,所以有此組合。咸就加了香腸仔,因她們喜愛煎吃的。

所以,這些稯是姐姐favour,將喜歡吃的,都加了落去。叻女!!好好的idea。
wong2323
|
北島 發表於 18-6-15 11:48
又係工人姐姐暗黑料理
味道都OK,唔算暗黑料理
wong2323
|
超級特務 發表於 18-6-15 11:55
香腸一早試過
最特別係有粒魚肉燒買, 我懷疑佢一時唔覺意擺埋入去
您都試過香腸粽
可能果粒魚肉燒買,係專登放落去,黃黃地色諗住扮鹹蛋黃,好有創意

超級特務    發表於 18-6-15 12:39
Satomi1224
|
jadechant 發表於 18-6-15 12:22
甜稯的餡料,是正常,因姐姐是好喜歡吃香蕉和椰漿飯,所以有此組合。咸就加了香腸仔,因她們喜愛煎吃的。

...
分析得好岩!
魔怪媽媽
|
前幾日朋友拎左 ...

我婆婆以前包糭係1只糭有咸有甜, 肥豬肉﹑花生﹑蝦米﹑豆沙
超級特務
|
魔怪媽媽 發表於 18-6-15 12:37
潮州人?
最出名既老嫲宮都係半鹹甜

wong2323
|
dativebond 發表於 18-6-15 11:49

對新奇野無乜興趣。一年一次,都係懷念傳統野既味道。
我都係鍾意食傳統粽,鍾意自己包
wong2323
|
無話可說 發表於 18-6-15 11:53
今年見紫薯粽,不過我唔會試囉!工人姐姐果d應該當甜品,而唔係我地華人為端午節而食
...
紫薯粽,我都無興趣試.....麥當當隻紫薯雪糕,我都係試左幾啖就無食
lina9316
|
魔怪媽媽 發表於 18-6-15 12:37

好似潮州糉
wong2323
|
tsung 發表於 18-6-15 12:01
餡料幾特別喎,好有創意
的確好有創意
tsung
|