麻煩祕書扮老細

AlohaYY
|
想請教大家(emoji)我老公係人事部經、佢成日要sent d 同事人工呀 個人資料或者機密少少嘅嘢比一個經理,但個經理因為祕書去讀書resigned 但佢又請吾到人,所以請左個resign左嘅祕書番來做part time
AlohaYY
|
本應冇所謂,問題嚟係個經理成日會出去開會,個祕書就會坐左佢個位好似扮自己係經理甘,吾單止成日跚埋門重坐係度用佢部電腦,如果老公sent左同事d人工或者公司機密資料佢咪知道哂
Smallraindrop
|

咁秘書係幫經理手處理事務架嘛
知道人工私人野係必然架喎,如果個經理叫Sec 去Handle 我意思係
佢周圍唱咩?

FJmom
|

我覺得果個經理吾應該比電腦PASSWORD 個祕書囉
jipjipjip
|
經理部機會自己LOGOUT?係個經理自己問題,做好自己就得
|
jipjipjip 發表於 18-6-15 12:13
經理部機會自己LOGOUT?係個經理自己問題,做好自己就得

如果經理比個Sec Handle 果D 私人資料
係經理問題
真係唔關個Sec 事
人地叫佢做咩咪做啦

如果係唔可以外漏既,咁經理唔應該比Sec Handle 啦
比佢用Pc,就要Lock 左D File Set Pw 之類啦
AlohaYY
|
AlohaYY 發表於 18-6-15 12:05
本應冇所謂,問題嚟係個經理成日會出去開會,個祕書就會坐左佢個位好似扮自己係經理甘,吾單止成日跚埋門重 ...

D同事已經好多意見話佢好扮嘢,同埋同我老公投訴吾想sent嘢去個經理email,但個經理就好似覺得冇問題甘,因為個經理好懶,成曰扮話出去做嘢,有好多嘢要靠個祕書幫佢
AlohaYY
|
你地話我老公應該點處理好,佢又驚得罪個祕書
|
AlohaYY 發表於 18-6-15 12:17
D同事已經好多意見話佢好扮嘢,同埋同我老公投訴吾想sent嘢去個經理email,但個經理就好似覺得冇問題甘, ...

會唔會係有路?
如果唔係個Sec 就唔會好似事頭婆咁
chengcheung
|
做到HR嘅經理就應該識處理,而唔係走去問人
RAA    發表於 18-6-15 13:46
|
AlohaYY 發表於 18-6-15 12:20
你地話我老公應該點處理好,佢又驚得罪個祕書

同老細傾傾
睇下佢意見點
如老細都覺冇問題就冇計啦
jipjipjip
|
出黎做野最忌多事,如果你覺得你C6要send出咁多保密資料,咁佢email個title打confidential就得,或者簽名再打條款唔好傳閱etc.保護到自己即可,千其唔好多口,根本可能就係其他同事想做你C6/經理先想借刀,唔好比人當槍咁使
Teletrend
|
AlohaYY 發表於 18-6-15 11:59
想請教大家(emoji)我老公係人事部經、佢成日要sent d 同事人工呀 個人資料或者機密少少嘅嘢比一個經理,但 ...

秘書
fivebeanrice
|
Smallraindrop 發表於 18-6-15 12:21
同老細傾傾
睇下佢意見點
如老細都覺冇問題就冇計啦

下,同老細傾會唔會衰多兩錢
到時唔只得罪秘書,得罪埋經理添!
AlohaYY
|
Smallraindrop 發表於 18-6-15 12:17
如果經理比個Sec Handle 果D 私人資料
係經理問題
真係唔關個Sec 事

有人聽到係個part time祕書話佢自己部電腦吾夠快,跟著無耐就見佢老細不在就坐左係老細枱,同埋有人話佢其實係度做功課,因為見到佢狂print 功課
Fishqqma
|
AlohaYY 發表於 18-6-15 12:17
D同事已經好多意見話佢好扮嘢,同埋同我老公投訴吾想sent嘢去個經理email,但個經理就好似覺得冇問題甘, ...

就係囉,根本就係個經理嘅問題
小艾美
|
AlohaYY 發表於 18-6-15 12:31
有人聽到係個part time祕書話佢自己部電腦吾夠快,跟著無耐就見佢老細不在就坐左係老細枱,同埋有人話佢其 ...

其實。。。。咪多事。我自己覺得。
AlohaYY
|
小艾美 發表於 18-6-15 13:06
其實。。。。咪多事。我自己覺得。

公司就係有好多呢種祕書麻煩人,搞到大家好有芥蒂

魚兒小寶貝
|
反而我有d 唔明,你舉例既所謂機密資料,其實一般人事部既同事都會知,唔係點做野?經理做晒?
anna59
|
如果個秘書個人同態度無乜問題, 又無周圍講的話, 佢老闆根本比埋password佢既, 大家無權嘈, 我估, 個經理應該比較高級, 所以唔好得罪個秘書, 而且, 個經理都覺得無問題, 就更加唔好出聲