求分享 戰勝樓上冷氣滴水的經驗

henry0729
|
夜晚滴水真很困擾, 有時想靜下或專心諗D野, 俾滴水嚇一嚇, 火都黎

私樓,
5月頭已打電話給保安,
至今已打了10次電話, 包括管理處主任 (管理處最大果個),
保安報了4 層單位給我,

但最近, 管理處主任同我講話「未確定係邊層」, 話好難睇,
令我懷疑保安報的4層都係弄虛作假,

最新的消息, 係管理處主任 及 保安要求我再給點時間,

我對他們也不抱希望, 不過既答應了給時間, 便打算多等1-2星期,

之後, 我在考慮找法團主席或區議員幫忙。

想問, 以上2者誰較幫到手 ? 或有冇其他方法 ? (我知道可以在自己冷氣上PO氈, 但因我的係新裝, 不想再花錢)

謝謝

pekkle_n_friend
|
最後我係失敗, 自己 PO氈, 都好嘅, 除咗無滴水聲, 落大雨都無聲.
衛英姿
|
保安有冇入屋,再伸支鏡出去照呀?照計好易睇到邊層咖喎
rebreather
|
跟據香港法例, 冷氣機滴水係違反屋宇處條例, 除非你屋企/屋苑有違法建築, 否則可去信屋宇署舉報.
henry0729
|
pekkle_n_friend 發表於 18-6-15 13:27
最後我係失敗, 自己 PO氈, 都好嘅, 除咗無滴水聲, 落大雨都無聲.
請問係要找師傅成個冷氣機殼搬入屋痴 ?
總共連氈300元得未 ? 對部機有冇壞影響 ?
henry0729
|
衛英姿 發表於 18-6-15 13:29
保安有冇入屋,再伸支鏡出去照呀?照計好易睇到邊層咖喎
有入屋,
日夜都有, 保安話睇唔到,

日頭果個仲同佢有D argue, 因佢睇唔到後居然就收工返辦公室,
無去第2度睇

但最困擾係晚上10點果個, 好嘈
henry0729
|
rebreather 發表於 18-6-15 13:34
跟據香港法例, 冷氣機滴水係違反屋宇處條例, 除非你屋企/屋苑有違法建築, 否則可去信屋宇署舉報. ...
真係要學野喎,
之前只見人講去找食環,
唔知原來關屋宇事,

屋宇應冇咁hea掛,

但需否講明係邊層滴 ?
可否叫找管理處 ?
moon1006
|
我樓上滴水好以落雨,打去管理處,又冇人理,想加墊,但個位好難伸手上去,都好煩
henry0729
|
moon1006 發表於 18-6-15 16:18
我樓上滴水好以落雨,打去管理處,又冇人理,想加墊,但個位好難伸手上去,都好煩
...
搵師傅整好d吧 ? 自己點整 ?
管理處可唔理 ? 你出糧俾佢的, 搵法團 ?
cherriehahaha
|
我成功過。就係打去食環處....
我先落去管理處投訴,管理處上黎睇過,都確認左邊層樓,叫我俾一星期佢,點知一星期後仲晚晚滴,火滾,打去食環處,電話錄音,當時心諗晒鬼氣,點知好快第二日就已經有分區主任打返俾我,問多次咩情況。佢話佢地會做野,無改善叫我再打俾佢。好快,一星期左右就無再滴水了...
moon1006
|
henry0729 發表於 18-6-15 16:28
搵師傅整好d吧 ? 自己點整 ?
管理處可唔理 ? 你出糧俾佢的, 搵法團 ?

管埋處話夜晚好難睇邊層滴,日頭又冇開,叫我忍耐到日頭有滴水再睇……其實装冷氣機時已加地毯了,但都嘈,現在又要揾人整
youhello507
|
保安左右不是人,唔想做的

同佢講,唔做嘢就將d 資料俾食環,搞大佢
|
henry0729 發表於 18-6-15 13:55
請問係要找師傅成個冷氣機殼搬入屋痴 ?
總共連氈300元得未 ? 對部機有冇壞影響 ?
...

自己整咋,邊洗搵所傅整,先set 好條繩,綁好張墊,條繩嘅另一邊搵d有少少重量嘅野綁住,拋佢上去冷氣機嘅另一邊,咁你就可以拉條繩扯張墊去啱嘅位置.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
耶魯    發表於 18-6-15 19:44
littlecyrus
|
pekkle_n_friend 發表於 18-6-15 17:27
自己整咋,邊洗搵所傅整,先set 好條繩,綁好張墊,條繩嘅另一邊搵d有少少重量嘅野綁住,拋佢上去冷氣機嘅 ...

見好多人都用這方法,但張墊日曬雨滴,會牛小昆蟲嗎?
TMC3012
|
自己睇唔睇到? 捉埋管理處一齊去揾

我樓上都有滴, 即打去管理處叫佢睇 (其實樓上得3層所以自己都知邊間), 隔一輪又咁, 又打過去叫佢check
Lorican
|
最快方法,自己伸手出窗,拎住塊鏡,睇到邊層send個e-mail 去食環,一星期後冇再滴水
|
littlecyrus 發表於 18-6-15 17:45
見好多人都用這方法,但張墊日曬雨滴,會牛小昆蟲嗎?

咁又唔覺, 太陽應該會蒸發番啲水份吧(emoji)
stagea
|
我成功左,係管理處已揾到源頭、但該單位都唔整,最後管理處交左俾食環署,該單位都維修左。
myww
|
henry0729 發表於 18-6-15 12:04
夜晚滴水真很困擾, 有時想靜下或專心諗D野, 俾滴水嚇一嚇, 火都黎

私樓,

我樓上某一層,每晩都滴水,揾管理處睇,管理處估計是某一戶漏水,但那一戶唔開門,扮無人,管理處只是出信比戶主。

yucl_hk
|
唔好嘥時間啦! 無可能戰勝樓上

近10年, 食環署成功撿控只有十幾單