6.15健康素食日

healthymimi
|
冰雜菜,自己有薑水加miso 粒,烏冬,all from aeon, 蒸爐@100C,5 min

蛋糕from 7仔 (蛋奶素啦 )

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ada0707    發表於 18-6-15 13:48
healthymimi
|
light lunch 又可清清地,7仔蛋糕幾甜,但我喜歡吃北海道忌廉,最緊要方便買
lam133
|
healthymimi 發表於 18-6-15 13:30
冰雜菜,自己有薑水加miso 粒,烏冬,all from aeon, 蒸爐@100C,5 min

蛋糕from 7仔 (蛋奶素啦 ...

tsung
|
健康又清淡
超級特務
|

唔夠蛋白質, 可以加D豆類OR菇菌類
Poyau
|

食得健康
jeanne1120
|
miso粒係點樣架?邊度有得買?

夠清淡,但唔夠蛋白質,所以應該食完好快會肚餓,捱唔到去食晚飯
可以加蛋、菇、豆類或豆腐。
pigpigyy
|
簡中食下唔錯
healthymimi
|
超級特務 發表於 18-6-15 14:11
唔夠蛋白質, 可以加D豆類OR菇菌類

thx, 仲有卷蛋,下午茶如餓仲有果仁,烚蛋,豆漿

仲有我未全素,有吃肉
healthymimi
|
jeanne1120 發表於 18-6-15 15:16
miso粒係點樣架?邊度有得買?

夠清淡,但唔夠蛋白質,所以應該食完好快會肚餓,捱唔到去食晚飯

miso 粒,aeon 有,有幾隻味,$36.9

仲有吃了卷蛋,再肚餓有果仁,豆漿,烚蛋,如肚餓,仲有野菜餃子,米漢堡,素菜包(all from Aeon)

jeanne1120    發表於 18-6-16 21:41
healthymimi
|
我未全素,有吃肉,最多一星期食幾餐素,所以沒有特別計蛋白質(我一天要40g)

如全素會加豆卜 ,豆腐乾,腰果煲瓜湯

仲有我飲素杏仁奶及豆漿的,應該足夠

cherrywong05
|

raytem
|
可以加d亞麻子和奇亞子補充營養
healthymimi
|
raytem 發表於 18-6-16 11:03
可以加d亞麻子和奇亞子補充營養

唔識整
JD930
|

raytem
|
healthymimi 發表於 18-6-16 19:29
唔識整

就咁加落有汁既食物度就得
healthymimi
|
不用浸?