普通文職返工聽歌有冇問題?

Mrs.Left
|
有幾個同事私底下講某同事A一路返工一路聽歌唔好
以我所知 同事A好有交帶 樣樣野準時完成
係咁既情況下 一路做野一路插耳機聽歌 你地覺得有冇問題
定係就算做得幾好 比人感覺都係太hea
good_pig
|
Mrs.Left 發表於 18-6-15 15:12
係咁既情況下 一 ...

我覺得印象唔好,返工應該專心
jipjipjip
|
睇你係咪插哂兩隻耳聽同埋公司文化,如果你既位置經常有街外客出入,唔係咁好...
ic34
|
其實好睇公司點,我自己有時都會塞單耳聽下歌仔,收音機,鬼故咁啦 我亞頭都吾留意嘅,一定吾好咁張揚啦
amych
|

以前做工廠就話一路做野一路聽歌,做寫字樓緊係唔好啦。
Mrs.Left
|
jipjipjip 發表於 18-6-15 15:14
睇你係咪插哂兩隻耳聽同埋公司文化,如果你既位置經常有街外客出入,唔係咁好... ...
佢係插晒兩隻耳聽 公司的確冇咩人會聽住歌做野 所以先有人講佢
vpo0615
|
唔應該聽歌, 咁會令其他人覺得工作唔專心, 工作態度唔好.
leng1999
|

返工聽咩歌,要聽歌就留系屋企
yuyueng
|
自己唔會甘做,亦唔會比下屬甘做。
hahaha1231
|
最好唔好
vbanban
|
我地公司係忙到爆要勁focus就會塞耳仔, 同時都係一個signal 比人知唔好過黎煩你
jipjipjip
|
Mrs.Left 發表於 18-6-15 15:19
佢係插晒兩隻耳聽 公司的確冇咩人會聽住歌做野 所以先有人講佢
兩隻耳的確唔係咁好,我以前公司又係有個後生仔係咁,會聽唔到人叫佢所以多數係單插+免提
但JM無謂做醜人,人地未必領你情同覺得你多事,除非你係佢直屬上司怕比老細話你唔點醒下屬
bbnice
|
我以前有個女同事係咁,我們是大公司,無人咁做,只有佢!佢本身做野又hea又縮骨,最後比人調走!
Mrs.Left
|
good_pig 發表於 18-6-15 15:13
我覺得印象唔好,返工應該專心
我自己就見大家都冇聽 梗係唔聽
Mrs.Left
|
ic34 發表於 18-6-15 15:16
其實好睇公司點,我自己有時都會塞單耳聽下歌仔,收音機,鬼故咁啦 我亞頭都吾留意嘅,一定吾好咁 ...
係呀 因為我做左咁耐都未見有同事聽住歌做野 所以我自己都唔敢可能你阿頭都聽緊歌
Mrs.Left
|
vpo0615 發表於 18-6-15 15:19
唔應該聽歌, 咁會令其他人覺得工作唔專心, 工作態度唔好.
但同事A又可以完成晒佢既工作 你話如果佢做得慢又聽住歌肯定
YAC0601
|
唔影響工作我覺得冇問題,我公司好多同事都係咁,不過我自己多電話聽就唔會咁做。
brindlewin
|

我覺得返工同坐一室,其中一個目的係方便大家溝通。

佢塞住耳一定產生對話阻力,令大家有“免得過唔好煩我”嘅感覺,我會出面話佢。

反之如果OT,只要唔影響其他人工作,你開喇叭追(聽)劇也o k。
crystal媽咪
|

之前我做office,雖然好想聽, 但係我都冇
frombetter
|
不能想像,不能理解。