色弱有冇咩影響

wkatherine339
|
如題,同埋係咪有色弱眼鏡?
abbylo2
|
我老公有色弱,但冇戴眼鏡。 佢對一啲相近嘅顏色同淺色就分唔到,例如藍色和紫色,紅色和橙色,但對日常生活冇咩大影響。除非做設計美術嘅工作,就一定唔方便
anpanmenbaby
|

普通生活唔會太大影響,但考政府工例如警察海關之類就唔得囉。我老公以前讀shipping既,讀完可以去做水手船務,但佢有色弱就唔太適合做,最後都係要轉行。
佢近似色好易搞錯,拎住件墨綠色衫問我呢件黑色好唔好睇,我成日都串佢
wkatherine339
|
anpanmenbaby 發表於 18-6-15 15:59
普通生活唔會太大影響,但考政府工例如警察海關之類就唔得囉。我老公以前讀shipping既,讀完可以去做手工船 ...
好多人老公都有色弱喎,我應該係少數女仔有色弱
點解唔可以做番shipping既?
gracelam
|
wkatherine339 發表於 18-6-15 15:19
如題,同埋係咪有色弱眼鏡?

有D工種係做唔到, 如警察, 海關, 藥劑, 關於時裝手飾, 設計等等
itdididi
|
色弱係咪同色盲一樣,傳男唔傳女的(因女有兩個x)
mln
|
不可以揸車
suetfunglui
|
對日常生活影響不大,色弱只是近似顏色分不到
Pulmma
|
揸船有色弱都考唔到牌
|
mln 發表於 18-6-15 17:08
不可以揸車

可以揸車,無影響
|
wkatherine339 發表於 18-6-15 16:16
好多人老公都有色弱喎,我應該係少數女仔有色弱
點解唔可以做番shipping既?
...

我意思係讀航海,佢讀完可以去行船,以船長為目標,不過要睇地圖,航海圖,天文氣象圖果d ,有色弱真係睇得唔清楚。
Queenie64
|
色弱係遺傳,我係女仔同我妹都有色弱,日常生活影響不大,只係睇一啲近似嘅顏色就分唔到。
但唯一遺憾嘅事,細個想讀設計,因為分唔到顏色所以冇再讀。