小朋友 (P3) 考試差一分先到獎勵要求, 版友們會唔會照獎勵?

mamawwong13
|
故事係今年下學期開學時, 見姪仔有o的心散(平時o的功課小測都 ok, 但上學期個測試成績就明顯跌o左, 問過又唔係唔識做), 就同佢講如果期尾中英數其中兩課拎到 A 就帶佢去迪士尼玩同住一晚酒店.

近期派成績, 一科無問題, 但另一科就差一分先拎到 A. 係咁清況下, 有o的好奇版友們會唔會照去?
錢銀時間我都預o左無問題的, 都係當暑假放電.

但又覺得係唔係應該教下獎罰分明. 畢竟呢個世代o的人好鍾意拎規矩o黎做事. "只此一次, 下不違例" 又怕開壞個頭

可能講到一舊舊, 又可能自己諗得太多. Thank

brother4
|
mamawwong13 發表於 18-6-15 16:19
故事係今年下學期開學時, 見姪仔有o的心散(平時o的功課小測都 ok, 但上學期個測試成績就明顯跌o左, 問過 ...

點解成绩要同獎勵掛鉤? 或者改去日本遊
mother904
|
唔會,講好係點就點,輕易破例會容易令小孩子有僥倖心理。

但會帶小朋友去其他地方玩,等佢考試後輕鬆下。
Mrs.Luckycat
|
故事係今年下學期開學時, 見姪仔有o的心散(平時o的功課小測都 ok, 但上學期個測試成績就明顯跌o左, 問過 ...

我自己唔會破壞規矩。
不如你送另一些小禮物給姪仔以作鼓勵?
Yukyuk
|
brother4 發表於 18-6-15 16:22

你囝鍾意日本。

Jasmine-4711
|
差一分,算啦。欣賞佢的努力,俾d鼓勵佢。
Chowying
|
唔會
但會獎過第二樣
小胖鴨
|
如果見到小朋友有盡力,
代表你嘅獎勵係有推動到佢去努力。
咁我就會照奬。
相反,根本只係hea過,只係運氣好而成績有進步就唔奬。

lalang02
|
回覆 mamawwong13 的帖子

我會獎勵佢一份細少少的禮物, 話佢知...你都做得好好.
不過我地有協議在先,要達標先去..

呢個留返下先達標再去...

當然都係好encouring
tester5
|
一言既出駟馬難追。我講過,就要算數。所以,差一分,都唔會去。好慘,我都冇得玩,我都好想去架~~

Mrs.Left
|
小胖鴨 發表於 18-6-15 16:25
如果見到小朋友有盡力,
代表你嘅獎勵係有推動到佢去努力。
咁我就會照奬。
同意 睇佢咩態度
brother4
|
Yukyuk 發表於 18-6-15 16:25

你囝鍾意日本。

全家喜日本,但有痳X,5月去咗韓國,7月去歐洲
mamawwong13
|
brother4 發表於 18-6-15 16:22
日本我自己都未去過, 等我儲下錢先
而點解成绩要同獎勵掛鉤, 可能我自己係無特別方法下, 都想引證下佢係唔識定唔想做
(如果係自己個仔女就可以唔係咁教)
babyhoi
|
唔會
或者獎佢次一級既獎,
如自選一份二百蚊禮物
Yukyuk
|
brother4 發表於 18-6-15 16:27

我唔記得咗你話七月去歐洲哪裡?

我們去克羅地亞。

brother4
|
讀書人生-小部份,正確學習態度,成績差也要去玩
zitzai
|
爭咁少,我會心軟,但唔會直接俾

我會話俾多次機會佢,要佢做番 d 難難地嘅嘢先可以攞番個獎勵,例如暑假前要睇幾本你指定嘅書,暑假就去。睇書對佢都有益
無話可說
|
自己仔女,差一分都照去,2科都唔易囉!人地仔女就....睇小朋友性格啦,乖豬都會帶既,平時公主少爺脾氣果d就咪搞
mamawwong13
|
brother4 發表於 18-6-15 16:27
OT: 咁飛法會唔會辛苦過返工?
張妹媽
|
我女都試過差一分有禮物
佢自己都話差一分 所以冇 下次再努力
果次我照比既 同佢講你完本差一分係冇禮物架
不過見你盡左力努力過 今次破例比你