自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會,比小獎勵。欣賞其努力'
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔會獎晒,獎一半,但要做好某啲任務先
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

別墅

如果見到佢係有努力過,就會獎
不過唔係原本講好的大獎,可能會轉個細D的獎勵
仲可以再鼓勵佢下次再努力D,順便仲可以教佢有幾多付出就有幾多收獲,第日唔好諗住做野可以不勞而獲

但如果佢無努力過,只係咁啱識答撞彩考到高分的話
就乜都唔會獎

男爵府

mamawwong13 發表於 18-6-15 16:19
故事係今年下學期開學時, 見姪仔有o的心散(平時o的功課小測都 ok, 但上學期個測試成績就明顯跌o左, 問過 ...

好簡單,照同佢去玩,但唔會住,講明因為未達目標,所以只有部份獎勵。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

吾會,我試過次係一百分先獎,亞仔最後99分,都係無,但會獎另一樣,當安慰獎,亦鼓勵佢下次再努力。我仲好記得佢喊著咁講,差一分都吾得咩,其實我都好心痛。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

一分我都繼續獎,差少少,鼓勵下嘛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mamawwong13 發表於 18-6-15 17:15
又當我鑽牛角尖, 大家點介定 '努力過'?

即係好現實咁去睇, 成績由 70 去到 90/由 C 拎 A (可能只係平時心 ...

又或者今次出啲卷淺咗!
我女學校都係咁,一次出深啲一次出淺啲!
90分以上基本上已經係top top top.
有D科目(如中文)根本唔會有90分以上.

珍珠宮

回覆樓主

酒店+樂園肯定無,但可睇佢其他表現決定齋樂園or酒店,或其他如:深圳動物園、海洋公園⋯⋯

珍珠宮

回覆樓主

從來唔會用考試分數換獎勵,就係驚一分之差,獎又唔係唔獎又唔係。亦唔想佢為獎品溫書,為考好試溫書先係應該,而唔係為獎勵。

我係樓主既話會獎第二樣,唔達標就唔達標,免得做壞規矩。考49分成績表依然係紅色,都唔會當合格吧!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你自己想去玩...

咁不如..去迪士尼玩..但唔住酒店...
因為小朋友係差一分...唔能夠得到原本的獎品..
但大家都見到佢真係好努力...
大人商量過...佢咁努力都應該比D鼓勵佢...
所以比半份獎品佢....
同佢入迪士尼玩一日...
不過入到去只係玩...唔會再買禮物...
因為佢點都係未達標...只係努力得到大人們既認同...

希望佢黎緊既學年可以再努力D..
拎晒全份獎品囉...可以又玩又住...

又如果..其實小朋友冇真係好努力既...
大人係見佢都係HEA住讀既...
咁就完全唔會去迪士尼...
因為運氣唔值得獎勵

男爵府

zitzai 發表於 18-6-15 16:29
爭咁少,我會心軟,但唔會直接俾

我會話俾多次機會佢,要佢做番 d 難難地嘅嘢先可以攞番個獎勵,例如暑假 ...

呢個做法好咼

不過其實差一分,我都會照獎,如果睇得出佢係好努力的話

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

只差一分,可以照同佢去,當然要有個前提就是他有其他值得讚揚的地方,必須向他解釋為何差一分仍然有得去。我信多鼓勵能令小朋友變得積極及推動他進步

侯爵府

回覆樓主

無⋯今次考試我都同阿仔傾好每科90分以上就可以買一隻陀螺,有科佢89分⋯佢返黎有呻差一分,但知道遊戲規則,所以無扭。

伯爵府

zitzai 發表於 18-6-15 16:29
爭咁少,我會心軟,但唔會直接俾

我會話俾多次機會佢,要佢做番 d 難難地嘅嘢先可以攞番個獎勵,例如暑假 ...

起贊成咁,因為大家都開心,又有鼓勵作用

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

今次我會去玩, 小朋友付出了努力, 有進步, 值得...

不過下次唔會用獎勵方法, 努力讀書係學生責任

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔會

珍珠宮

用外物去鼓勵小朋友讀書,會收到短期效果,但反效果亦會隨之出現,就係扼殺佢內在的學習動機、改進自己的動機

當外力失去時,佢就會比之前更無心機讀書

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔會,俾佢習慣將來讀書,做嘢差一分就係差一分,無情講,小朋友好好記性,佢一定會記住呢個教訓。或者請佢食一杯雪糕囉!

水晶宮

mamawwong13 發表於 18-6-15 16:19
故事係今年下學期開學時, 見姪仔有o的心散(平時o的功課小測都 ok, 但上學期個測試成績就明顯跌o左, 問過 ...

我唔會用成績。我係用考試時溫書既態度。 如果態度良好認真, 我覺得唔需要理會成績係a幾多分。

如你你想獎勵小朋友。可以同佢講, 雖然差小小至達標, 但你覺得佢考試時態度良好用心,你如欣賞。 所以經過考慮後, 決定執行對佢既獎勵, 去廸士尼玩同住1晚酒店。
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

回覆樓主:

我會,欣赏佢努力,私人醒一分,一齊去玩

首頁

尾頁

跳至