自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

畀面勳章

starrymama 發表於 18-6-15 18:14
回覆 小可愛11 的帖子

唔係講唔到, 而係唔係真係英文人世界講的英文.

因為每個地方都有唔同嘅 slang或口語化嘅表達,呢啲就真係要喺當地生活過或包圍你身邊大部份係外國人先會學到。
就算 slang 都唔係每個國家 / 地方都一樣,曾經有個 New York 嘅同事就唔明 LA 位同事嘅 slang.

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

kirstyau 發表於 18-6-15 18:00
我問過女grammar,佢話除老師教,睇得多書自然就吸收到,學校考試proofreading,一望埋去就睇到邊到出問題。 ...

Agree, 從來學英文都唔會死記什麼gerund = v+ing, 反而睇得書多就自然會識D句式用法。
而 listening and oral, 一定係靠多運用。
所以即使學校學咗十幾廿年,假如平時冇乜機會用的話都係好難講得好

侯爵府

回覆樓主

叫我聽下睇下溝通下都得
但formal文件就唔得
我都係tense差
基本present past future 還好
之後果d搞唔掂

水晶宮

JAlove 發表於 18-6-15 18:00
我又覺得香港人普遍來講,英文寫嘅可以....講就比較差,主要係冇信心....

...

係、同埋business writing 多、其他詞彙唔夠

珍珠宮

畀面勳章

回覆 小可愛11 的帖子

係指從小學習和教學模式已經不同。人地比我地遲學/ 學得少,但效果比我地好好多。好多欧洲人並吾係係ㄧ個英語環境下成生及生活。

禁止訪問

子爵府

superkingdom 發表於 18-6-15 17:21
自己係香港讀左甘多年英文,咩tense 咩tense ..prefect tense, 都搅唔掂,而家見小朋友又係我地個年代甘學 ...
我諗起之前有幾位媽咪都話DGX啲學生去考國際學校都俾人reject, 因為local school啲英文好難符合到國際學校嘅要求。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

beautymimi 發表於 18-6-15 17:51
我要入左MNC,英文先真正改善。
當年AL我英文欏C架!

同我一樣wor,AL英文C,但真係「發揚光大」就係入鬼佬公司
英文/Grammar我由細到大都無難度。我仲記得中學reading睇Jane Eyre,同學讀左一年都係舊雲,我就變態到自己睇晒成本書
學語言都同興趣有關嘅
點都好,學語言唔係靠本書,身邊樣樣都係教材,你個人要自己上心。細個睇香水廣告,香水叫samsara,我覺得好奇怪點解廣告係寺廟果d,究竟個名點解,就特登走去搵答案(我承認真係有d變態.....)
學grammar靠做個練習、考試前死背係唔得,亦痛苦。係靠平時浸返黎,聽隻歌留意歌詞、睇套戲留意對白、睇書唸下點解咁寫,自自然然就會入晒腦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

同意,細個間學校好屎,聽真係好弱,因接觸外國人機會都唔多
新一代多左接觸NET、外國媒體,應該會比我地果代好

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

早2星期聽葉麗儀電台訪問, 講到佢點解英文咁流利咁好, 佢話自己由荃灣一間小學, 派到去港島區教會學校, 初初都攪唔掂D英文, 大部分成綪滿江紅, 阿爸對佢都有D我失望, 咁佢都好唔開心令到阿爸失望, 咁下學期就同其他情況相同嘅人互相交換大家聽到D咩, 組合番一齊, 情況先有慢慢改善! 語境真係好重要!

伯爵府

bbsonyy 發表於 18-6-15 17:42
我都係普通津小升英中, 當年會考英文B卷拎C, 但自覺英文堅唔掂

我listening 直頭拎A,但出黎做野發覺人地傾計一半都聽唔明

我覺得我地果代學英文死背爛背,係咁背啲tense,實用性嘅忽略哂,所以搞到學成廿年都唔湯唔水咁

所以我比小朋友一出世就多聽多接觸外國人,我幾相信佢去到四、五歲,口講嘅英文已經會好過我,我諗到佢學文法時應該冇我地細個咁痛苦

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

香港學英文,家裏有沒有英文語言環境,係天同地既分別

我自己在香港時啲英文都係半桶水

真的學到,係去到一個只有英語,冇其他溝通語言既地方,急修練返嚟的,睇電視冇字莫,上課全英語,搵個唐人見下都難,真的毫無依靠,講得唔好還有啲同學笑你,逼出小宇宙來,得咗

子爵府

親子王國15週年勳章

我阿爸讀左仔學校,接觸嘅英文一定差過你地咁多位。佢之後入鬼佬公司做跟班,因為唔識英文所以好難升。結果佢買左幾本 grammar 書,日日聽電臺睇英文財經新聞,之後好快就晉升,可以同老細去鬼佬飯局,之後仲可以代老細同外國人傾合約。後來強國崛起,佢 4X 歲人先黎開始追普通話,不斷睇劇,好快又學識,又可以代老細去傾。

我姐公係文盲,中文字都唔識,2X 歲去跑鬼佬船,返黎識講流利英文。

我有唔少同學都係普通小學升去 Band 1A,話就話英中但係讀英中嘅,大家都知道,只有老師先會明珠台,其他時間都係翡翠台。

有心有興趣實學到。

至於請大學生上門教英文但唔掂,我估計佢應該唔係讀英文系。之前旅行識左個大學教授,佢話好多大學生都要求中途轉去翡翠台,所以上堂可以唔洗講英文。同埋依家英文 3 就可以入 U (即係等於 A Level 嘅 D,差過你地咁多位。Level 4 先 C),3 同 4 係點,睇考評局 d exemplar 就知道,英文唔掂係正常。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

唔好介意我坦白,我英文至係自己語言,中文我覺得係我人生學過最難學。
我覺得語文係一定要成個人個腦轉去點去諗句話點講,至會學得好。
我以前未定居香港,中文點學都差講到人地無心機聽。但當我香港返工,同香港人玩,學得好快,我當時開始轉用中文諗點講,唔再用英文translate 過去,咁樣會好慢又可能錯,但會進步得好快。
學英文都可以試下咁。
我會日日睇中文台電視,報紙,雜誌同書。
我有個cousin 香港A-level 英文拎A,佢對英文好有自信,但去到外國讀書佢無諗過自己會有聽唔明,同人地聽唔明佢,佢超唔開心,我發現佢係發音問題,同用左中文去諗。
記住,發音唔係口音,例如發音無左l,r,s,t,v等音個字已唔同左。
其實佢寫essay ,tutor都贊佢識用好靚字寫,不過係個想法同表達,寫亂左,所以低分左,佢明明平時考試寫嘅好高分,點解平時會錯,其實係少用,會好易有唔小心的mistake ....

所以最好由phonics 學起,至少分到乜字係乜音,再每日浸下會好。我cousin係咁,只是分享。

珊瑚宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-15 19:44
同我一樣wor,AL英文C,但真係「發揚光大」就係入鬼佬公司
英文/Grammar我由細到大都無難度。我仲記得中學 ...

Jane Eyre 同 Sense and Sensibility 真係好好睇,嗰時候一路睇一路查字典。

王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-6-15 21:16
我阿爸讀左仔學校,接觸嘅英文一定差過你地咁多位。佢之後入鬼佬公司做跟班,因為唔識英文所以好難升。結果 ...

我爸都係自學,我好佩服佢
我爸新界人,打仗時出世,飯都無得開讀咩鬼讀書。11、12歲就俾家人掟出街自生自滅
跟住佢自學。學到夠膽一個人飛去南美上船行船,同成班菲律賓人印尼人唔知咩人行左幾年
當然佢唔似得我地學校學咁有系統,咩passive voice果d佢唔識,但一般過去試同簡單grammar佢都識
到佢今年80幾歲都仲鐘意睇書學英文,佢真係好犀利!

公爵府

畀面勳章

cloudwingwing 發表於 18-6-15 18:11
請問外籍老師上門要幾錢?

$450@hr(講完價,估計9月會加到$500)

禁止訪問

2018復活節勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

真是要聽多講多先會好,學書本上嘅嘢,紙上談兵 實戰最實際

首頁
12345...6

尾頁

跳至