自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

beautymimi 發表於 18-6-15 17:51
我要入左MNC,英文先真正改善。
當年AL我英文欏C架!

同我一樣wor,AL英文C,但真係「發揚光大」就係入鬼佬公司
英文/Grammar我由細到大都無難度。我仲記得中學reading睇Jane Eyre,同學讀左一年都係舊雲,我就變態到自己睇晒成本書
學語言都同興趣有關嘅
點都好,學語言唔係靠本書,身邊樣樣都係教材,你個人要自己上心。細個睇香水廣告,香水叫samsara,我覺得好奇怪點解廣告係寺廟果d,究竟個名點解,就特登走去搵答案(我承認真係有d變態.....)
學grammar靠做個練習、考試前死背係唔得,亦痛苦。係靠平時浸返黎,聽隻歌留意歌詞、睇套戲留意對白、睇書唸下點解咁寫,自自然然就會入晒腦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

同意,細個間學校好屎,聽真係好弱,因接觸外國人機會都唔多
新一代多左接觸NET、外國媒體,應該會比我地果代好

王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-6-15 21:16
我阿爸讀左仔學校,接觸嘅英文一定差過你地咁多位。佢之後入鬼佬公司做跟班,因為唔識英文所以好難升。結果 ...

我爸都係自學,我好佩服佢
我爸新界人,打仗時出世,飯都無得開讀咩鬼讀書。11、12歲就俾家人掟出街自生自滅
跟住佢自學。學到夠膽一個人飛去南美上船行船,同成班菲律賓人印尼人唔知咩人行左幾年
當然佢唔似得我地學校學咁有系統,咩passive voice果d佢唔識,但一般過去試同簡單grammar佢都識
到佢今年80幾歲都仲鐘意睇書學英文,佢真係好犀利!

王國長老

小可愛11 發表於 18-6-15 22:10
Jane Eyre 同 Sense and Sensibility 真係好好睇,嗰時候一路睇一路查字典。

果時好似中三,好開心架,愛情小說wor! 起碼好睇過中二果本treasure island先啦
我個女叫Charlotte 都係因為Charlotte Bronte
記得果時教reading嘅老師係竹升婆,當年教到男主角口快快講句”good night my........” 嘅時候佢話,呢d書邊適合用黎教架!適合自己匿喺被底睇架嘛。
亦因為呢句對白引起我睇完晒一整本

王國長老

kirstyau 發表於 18-6-15 22:51
依家li代小朋友好好多,我見屋苑好多細細個同工人姐姐已經好流利英文對答,先唔講文法岩唔岩,最少好夠擔 ...

我女三歲果時,工人同男友鬧交,同我女講my boyfriend die la! 過左一排我工人又sweet sweet咁講佢男友,我女問,你男朋友唔係死左喇咩!
到今日我都唔明,一個三歲細路點解會識同英文人有咁深入嘅對話

王國長老

小可愛11 發表於 18-6-15 22:50
好似係中二喎,不過真係唔記得,都幾十年前
反而我哋學校冇睇 Treasure Is ...

我地村校係屎d

王國長老

小可愛11 發表於 18-6-15 23:03
有乜所謂,最緊要後來居上!

總叫識字

王國長老

Ashleycorina 發表於 18-6-16 01:28
我有學過其他語言,我無諗過有一日我中文超越其他語言,中文係最最最難。
我講廣東話,好正㗎,我 ...

有時慶幸身在香港,唔駛用腦已經識廣東話

首頁

尾頁

跳至