自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆 Ononluk 的帖子

我 al 時英文吾只 E ,但出來工作都好難溝通。個陣重要成日对住美文人,根本吾可以搬學校學的英文出來用

大宅

kirstyau 發表於 18-6-16 00:07
我問下老師,因為佢要教日校,我都要就佢時間,地點本來近佢,但佢搬走左,因為教左我女4年,所以佢仲肯搭 ...

九龍我岩呀觀塘區是否可介紹?謝謝

公爵府

畀面勳章

BonusBo 發表於 18-6-17 17:03
九龍我岩呀觀塘區是否可介紹?謝謝

我問下佢再PM你

大宅

kirstyau 發表於 18-6-17 17:37
我問下佢再PM你

唔該晒!

伯爵府

LedTV 發表於 18-6-16 00:07
我都係知自己唔掂
所以唔想個女跟我一樣

喺邊到找英國老師?幾多錢一個鐘?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

Ytfc 發表於 18-6-15 20:14
我listening 直頭拎A,但出黎做野發覺人地傾計一半都聽唔明

我覺得我地果代學英文死背爛背,係 ...

我同意你所謂,我自己英文唔掂,所以k2就比小朋友學拼音,睇youtube 多,
連老師都讚佢英文好,有時聽佢講英文,心諗咁犀利,有D詞彙我係小學同大人時先識,佢而家都識
我地果代都唔知學咩英文,老師教發音又唔準,咩都學唔到

伯爵府

Ononluk 發表於 18-6-17 01:22
我都係AL 英文得E, 大學畢業時英文係差到不能同英文人正常溝通。出嚟工作初期唔多機會講一直都無進步,直 ...

聽到好多jm分享都係岀來做野對住外國人才提升,想問本身英文唔叻入到去外資公司會唔會好困難?本身中,小學英文好似無學過咁,grammar 都係中學後外補過下先叫第一次明白咩叫tense (我在Prime English & British Council補過下)係上到Higher Diploma 同U時焗住功課上堂用英文先叫識多左少少,真心好想學好英文,想找外籍老師上門學。

伯爵府

AXG 發表於 18-6-17 23:26
我同意你所謂,我自己英文唔掂,所以k2就比小朋友學拼音,睇youtube 多,
連老師都讚佢英文好,有時聽佢講 ...

我都諗梗幾時學拼音好,我小朋友未到3歲,k2學係咪適合喇?

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 superkingdom 的帖子

英文真係要多講多聽先有用,覺得只係學校學英文冇咩作用。

大仔由S4開始鐘意睇香港波,經常去睇波,仲同幾個朋友整左個綱媒,時常訪問外藉球員,多左機會練英文。加上同d球員越來越friend, 差不多每個星期都有 gathering。因此,英文進步了不少。

細女P4開始跟外藉教練練長跑,teammates 都係外國人。因此,英文都講得算ok

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 Ytfc 的帖子

識講野,認到字母就已經可以拼音。我教緊個 K1 Phonics 另外識個小妹妹 2.5 歲都開始了。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

Ytfc 發表於 18-6-18 00:03
我都諗梗幾時學拼音好,我小朋友未到3歲,k2學係咪適合喇?

其實學就應該k1,不過佢唔肯
所以k2先開始學,學左後佢既口音好好,我同佢溫書佢成日矯正我發音

首頁

尾頁

跳至