跳至

首頁

尾頁

洋房

我同老公最近考慮梗移民新加坡,我地最concern既係教育問題,請問新加坡有冇好似香港既學之園or玫瑰崗呢類,重學術之餘又能愉快學習,教好自理,又有教story telling presentation,增強小朋友自信心既幼稚園嗎?

另外,你地覺得新加坡同香港教育制度邊個好啲?小學方面,係咪政府學校任何一間都好好架?

P.S.:本人算係半個虎媽,重學術但唔係死谷形,但如果小朋友唔開心都唔會格硬死谷,亦重視小朋友其他方面發展

複式洋房

新加坡大部份學校都唔錯,有教無類,小朋友無乜壓力!我小朋友在Star Learners 讀幼稚園到K2,當初英文、國語都唔識,半年後就開始應付自如,老師好有這方面經驗和耐性,懂得怎樣教育小朋友!

大宅

andywisdom 發表於 19-6-9 22:46
新加坡大部份學校都唔錯,有教無類,小朋友無乜壓力!我小朋友在Star Learners 讀幼稚園到K2,當初英文、國 ...

想問你睇左小學未?嗰邊多唔多地方有英文學for 升小一生?謝謝(emoji)(emoji)

複式洋房

依家兩個都入左小學啦,學校環境好好呀!我個仔以前有係社區聯絡所學英文拼音,學完之後對英文掌握就容易好多!

別墅

andywisdom 發表於 19-7-8 19:38
依家兩個都入左小學啦,學校環境好好呀!我個仔以前有係社區聯絡所學英文拼音,學完之後對英文掌握就容易好 ...

想問學英文貴嗎?
小學放學校,小朋友多功課嗎?需要補習嗎?

別墅

teresina 發表於 19-11-20 14:14
想問學英文貴嗎?

英文補習班有便有貴。
我小朋友今年小一,真係好少功課!基本上好睇家長覺得自己小朋友需唔需要補習。雖然2019年起,小一小二學生無測驗無考試,始終我擔心小朋友跟唔上,所以中英數都有去補習。

複式洋房

teresina 發表於 19-11-20 14:14
想問學英文貴嗎?

P1-P3好少功課,基本上好多時都無功課。要唔要補習就睇自己小朋友需要

首頁

尾頁

跳至