大家覺得在職媽媽(小朋友在6歲以下)在職場有沒有被嫌棄

jacobkit
|
我覺得大肚反而無咩問題
生咗之後,泵奶、小朋友病要拎urgent leave, 都挺難避免,或者準備時放工, 都會俾人嫌
lotusykl
|
一定有
prettygirl1205
|
可能我好彩,唔係好覺
panyeung
|
jacobkit 發表於 18-6-15 18:55
我覺得大肚反而無咩問題
生咗之後,泵奶、小朋友病要拎urgent leave, 都挺難避免,或者準備時放工, 都會俾 ...

唔覺
ivylcm
|
我內部調去現部門,interview時問明人地有無ot
綠荳媽媽
|
如果同事或上司無小朋友嘅話,有。
good_pig
|
我覺得大肚反而無咩問題
生咗之後,泵奶、小朋友病要拎urgent leave, 都挺難避免,或者準備時放工, 都會俾 ...

當影響到其他人就一定會
hellohellojenny
|
我覺得大肚反而無咩問題

難免會有,小朋友病、幼稚園放風假、到小學考試陪讀,想準備放工好難
nixphoenix
|

自己做完自己嘢準時放都會俾人白眼
紫翹
|
nixphoenix 發表於 18-6-15 19:36

呢样實有
maymay220hk
|
我公司冇
幸運是對手
|
都無辦法,如多野做咪每日OT一小時,或拿野回家做,準時交野。
Froggy_joe
|

我直頭大大聲講,唔好阻住我返屋企湊仔~
YAC0601
|
前公司大肚已經被歧視,依家公司完全冇,而我大部分同事都有小朋友六歲以下。
elsa0197
|
nixphoenix 發表於 18-6-15 19:36

同我一樣,D人背後話我無野做。我未夠八點已經返到公司,早D開工,又會拎返屋做,自問對得住自己,對得住人地。升職一定無份,因為老細覺得你唔夠博
yurijm
|
其實都睇同事肯唔肯體諒
我有朋友做6人公司
公司要開埋星期六日
好彩公司有個後生仔好抵得諗
自願提出星期六日返工,放星期四五
所以其餘5個已婚同事都可以返星期一至五
真係好好
cc7312003
|
小朋友病左要請假一定會麻煩到其他人。難免架,惟有平時做好少少互相幫忙 基本上唔會點俾臉色你睇,我直情因爲要湊佢放學,同公司申請返早放早十五分鐘,可能有d唔熟既同事會唔高興,所以自己都要睇開d,家庭和工作盡量平衡
opl2
|
都好睇平時識唔識做
前公司有同事成日要請假照顧細路,理由都係果d啦,病呀,見家長呀果d
但平日佢好熱心工作,又肯幫同事,耐唔耐又放夜d 幫同事做野(因為佢一請假,人地都要幫佢做埋)
咁咪唔黑人憎囉,凡事老馮就討厭
Smallraindrop
|
反而係我嫌棄Busy工
ivycwl
|
我冇呀,基本上冇請過urgent leave,小朋友病都係姐姐同我媽同佢睇醫生。