自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Fishqqma 發表於 18-6-18 02:16
有小朋友就冇得升

佢地一黎冇小朋友又冇男朋友,二黎又好有責任心,晚晚留到9點幾,阿Head有小朋友,但係男人,阿姐就冇男朋友又冇小朋友。我呢d準時走左後,佢地好多時就係等放工時間後傾公事。所以我每日番黎,我細的就話:老細琴晚話要點點點。。。

不過我係服的。升佢地兩個係應該,佢地好能幹,唔駛我煩,我可以準時收工多得佢地唔少。

雖然佢地兩個升我冇得升我有少少難受,但我每日早d收工陪仔玩好開心,今年仔仔考小學還考到最心儀小學,就算升我職都唔及得呢樣令我開心。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 18-6-18 08:07
佢地一黎冇小朋友又冇男朋友,二黎又好有責任心,晚晚留到9點幾,阿Head有小朋友,但係男人,阿姐就冇男朋 ...

有得必有失

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

大肚時,兩胎都要聽唔同嘅女性上司說話...
點解人大肚~我大肚, 見咁多醫生?!
(btw, 我都想知!)

反而小朋友出世後,又唔覺有乜問題,我自己見同事遲到早退,都唔會覺得有問題

琥珀宮

回覆樓主

我冇被人嫌棄,公司同事全部都有小朋友,大家都好體諒

琥珀宮

回覆樓主

不過都有同事好麻煩,一日泵3,4次奶,每次一個鐘,仲要邊泵邊講電話笑得好大聲,呢啲擺明玩野抵俾人憎佢

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

有,我只生咗2個,老闆問我亞姐做咩我生咁多……但其他同事多數未結婚,未有男朋友,或年紀比較大,小朋友都快出身……攞urgent假老闆都黑面,好彩我係同亞姐交待,亞姐有小朋友都好體諒。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sunnymama2 發表於 18-6-18 08:07
佢地一黎冇小朋友又冇男朋友,二黎又好有責任心,晚晚留到9點幾,阿Head有小朋友,但係男人,阿姐就冇男朋 ...

能幹升職是正常

大宅

回覆樓主

陀b同頭兩年還好,一返學就成日攞假,一時又家長日,一時又親子旅行、運動日。
仲未計預備升小學嗰陣d扣門呀、遞Form呀、interview呀⋯⋯連環咁請假,隔幾日又請⋯⋯
我阿姐問我:剩係扣一間小學?唔扣多幾間?
我都想呀,但係扣多幾間又請多你幾日假,一唔返工你又有說話背後講我,咁我仲點好意思扣幾廿間小學喎!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

冇啊,老板日日早走,我地仲開心

子爵府

Ashleycorina 發表於 18-6-18 04:00
贊同!
我以前公司有人由大肚到小朋友幾歲,無人不滿佢,因佢識做人,好有責任心。
另一個,大肚就大曬, ...

同感! 我都係多多病痛既人每月都sick leave 但我平時工作夠博夠盡責, 同事放假請假我都頂埋仲寫低跟到邊, 無乜人話我病唔好!

有時候工作都幾公平, 你係做到野上司老闆同事會知, 但愛情, 親情有時候你對一個人幾好都無用

珍珠宮

王國教室勳章

lemonlemoncc 發表於 18-6-19 01:47
同感! 我都係多多病痛既人每月都sick leave 但我平時工作夠博夠盡責, 同事放假請假我都頂埋仲寫低跟到邊 ...

係啊,除非人地係無需要理由去針對你,正常來說,你識做人識做

首頁

尾頁

跳至