娘親的味道

hokabb
|
有錢都食唔到嘅味道,為咗唔會失傳,今年帶埋小朋友再學包

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
appleyuen
|

o_____o
|
好正呀
mariefish
|

MM2H
|
羡慕
hokabb
|
自己由細食慣,出面嗰啲完全冇法比為咗承傳依種味道,幾母子親自向娘親拜師
tsung
|

PerryChak
|
hokabb 發表於 18-6-15 19:14
有錢都食唔到嘅味道,為咗唔會失傳,今年帶埋小朋友再學包

我都有每年去包下,十幾歲已經學咗嚕

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
qq媽媽咪
|
Ok
lamb123
|

馬騮狗
|

hokabb
|
PerryChak 發表於 18-6-15 19:47
我都有每年去包下,十幾歲已經學咗嚕

你好勁呀我手殘再加冇耐性,如果唔係有小朋友都唔會拎起心肝學包好彩佢哋好鍾意食,仲包得好落力
Yuki_Yeung
|
正呀
blackberry
|
你娘親咩鄉下? 呢啲作品同我娘親整既一樣樣 佢有蠔豉版同走蠔豉版
PerryChak
|
hokabb 發表於 18-6-15 20:00
你好勁呀我手殘再加冇耐性,如果唔係有小朋友都唔會拎起心肝學包好彩佢哋好鍾意食 ...

唔學唔掂呀,由細食阿娘整嘅糉,蘿蔔糕,年糕,乜糕物糕,角仔果d咁嘅嘢食,食慣咗,唔食出面買果啲,阿爸阿媽兩邊家族都無人識整,佢又包辦嚟做,唯有我去學咗,趁早學咗,有時可以幫下手吖嘛
lam133
|
好有愛
hokabb
|
blackberry 發表於 18-6-15 20:11
你娘親咩鄉下? 呢啲作品同我娘親整既一樣樣 佢有蠔豉版同走蠔豉版
...

入面冇蠔豉喎,有雞比肉、豬南肉、少少花生全部預先炒香、自家製咸蛋黃、乾瑤柱
blackberry
|
hokabb 發表於 18-6-15 20:22
入面冇蠔豉喎,有雞比肉、豬南肉、少少花生全部預先炒香、自家製咸蛋黃、乾瑤柱
...

咁唔同我媽果啲啦~我媽整,紅豆,眉豆,冬菇,蝦米,腩肉 蠔豉版我老公食
hokabb
|
PerryChak 發表於 18-6-15 20:19
唔學唔掂呀,由細食阿娘整嘅糉,蘿蔔糕,年糕,乜糕物糕,角仔果d咁嘅嘢食,食慣咗,唔食出面買果啲,阿爸 ...

咁有係由細食大有感情
lina9316
|
一定好好味