兩公婆,無小朋友,如果得老公一個做野,會不會好冒險?

singpoluk
|
個老公人工$35000一個月,鐵飯碗。
本身老婆有$27000一個月,家庭月入$62000。

支出最大係供樓,$12000/月。其他都可以慳啲洗。咁嘅情況下,如果個老婆唔做野,會唔會好冒險?唔做野嘅原因係因為壓力太大,想休息一年。可能做下part-time!
Koala_Chu
|
如果有積蓄可以考慮
MM2H
|
無大負擔,休息一年冇問題,只怕佢自己慢慢變成匿係屋企,懶左唔再踏返出社會,咁就有危機
sangria
|
ok呀。短時間啫。身體緊要。保重
newinewi
|

Dragonmama2012
|
無仔女,無問題,休夠再工作
qoo888    發表於 18-6-16 11:12
tsung
|
Dragonmama2012 發表於 18-6-15 19:55
無仔女,無問題,休夠再工作

cecelc
|
有幾多積蓄?
不過好多一家幾口家庭都無三萬五
你得兩個人應該ok既
crystal媽咪
|
要休息一年,之後容易搵返工?搵番差唔多嘅收入?
做吓part time會唔會好啲
susumi123
|
無小朋友就ok, 有D人3萬幾養一家幾口喇
singpoluk
|
crystal媽咪 發表於 18-6-15 19:59
要休息一年,之後容易搵返工?搵番差唔多嘅收入?
做吓part time會唔會好啲

可能會揾下part-time!
ilikethis2005
|
供完樓凈返2萬左右一個月洗,當你地唔洗比老人家自己凈洗⋯其實都夠既。
不過要有節制⋯要睇住黎洗。
basketboy
|
休息吓再揾囉!
crystal媽咪
|
singpoluk 發表於 18-6-15 20:05
可能會揾下part-time!

搵part time或者做下義工,唔好同人/社會或者人脈脫節
kurocat
|
有無長老要照顧?
lilysun123
|
singpoluk 發表於 18-6-15 19:46

無問題, 休息先la. 又吾係退休吾做。
櫻花bb
|
有儲蓄都ok嘅!如果唔係,可能老公會有壓力
o_____o
|
我會比自己抖1-2個月開始搵工,唔會抖咁耐,而且最緊要老公同意。
im跳跳豬
|
singpoluk 發表於 18-6-15 19:46

覺得有壓就抖下,身體最重要
我都係咁,老公體諒好重要
im跳跳豬
|
im跳跳豬 發表於 18-6-15 20:21
覺得有壓就抖下,身體最重要
我都係咁,老公體諒好重要

抖到自己夠為止,唔好理人點睇