自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

rebeccalin 發表於 18-6-15 20:45
不是鬼片,講舊中國一夫多妻制度下,女人如何卑賤和不能選擇自由戀愛

對!戲中的鞏俐,是讀過書的。父親本來是個茶葉商人,但去世後家道中落,她的繼母決定把她嫁到有錢人家當小老婆。而性格倔強,又讀過書的洋學生鞏俐,每天每刻都在抗衡丶角力丶恐懼舊富貴人家的封建制度,包括男尊女卑及草菅人命等等⋯⋯最後,連自己的理智丶心智丶心神丶一生⋯⋯也賠上去了⋯⋯

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

係咪諗左人皮燈籠果套?
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

珍珠宮

bbsonyy 發表於 18-6-15 22:30
鞏莉因為丫鬟一直唔服佢, 後來被發現自己係房點紅燈籠, 罰丫鬟長時間跪雪地, 最後好似死左, 唔係好記 ...

對,丫鬟叫雁兒。平日裡老爺對她都會毛手毛腳,她也十分願意,一心打算老爺會納她為陳家的四太太。
怎料,嫁進陳家的四太太卻另有其人,就是鞏俐。
所以,從鞏俐自己長途拔涉走到陳家,進陳家的門檻,雁兒得知鞏俐來到陳家是來當她夢寐以求的四太太的一剎,雁兒就與鞏俐如血海深仇⋯⋯後來還被指派為鞏俐的丫鬟。倔強的鞏俐,見雁兒對她恨之入骨,也處處難为著她⋯⋯

伯爵府

singpoluk 發表於 18-6-15 20:36
套戲係咪好恐怖?

咁多位jm真好記性,n年前嘅劇情重記得

男爵府

HoshiSora 發表於 18-6-15 22:34
對!戲中的鞏俐,是讀過書的。父親本來是個茶葉商人,但去世後家道中落,她的繼母決定把她嫁到有錢人家當 ...

其實鞏莉自己角色都唔係咩好人, 扮大肚爭寵, 二太串佢就剪人耳仔, 揭發三太紅杏出牆搞死左三太, 又害死丫鬟, 仲想勾引少爺搞亂倫

珍珠宮

bbsonyy 發表於 18-6-15 22:30
鞏莉因為丫鬟一直唔服佢, 後來被發現自己係房點紅燈籠, 罰丫鬟長時間跪雪地, 最後好似死左, 唔係好記 ...

本來鞏俐也不想趕雁兒入絕路,發現雁兒在丫頭房間裡偷偷的點燈籠的事情,並没有告發。
可是,雁兒卻向二太太偷偷告密,告密鞏俐的染血貼身衣物給二太太,二太太立刻使計安排高醫生為當時聲稱有孕的鞏俐把平安脈像⋯⋯因此揭露鞏俐假孕爭寵爭地位。老爺震怒,封了鞏俐的燈。
鞏俐氣難下,就走進雁兒的丫頭房間,把雁兒平時收藏的破大紅燈籠全部掉在地上讓圍觀的人看⋯⋯「我壞了規矩,封我的燈。這個丫鬟在房裡偷偷的點燈籠,該不該處置?怎麼處置?」這是鞏俐向圍觀的人大聲的說。
結果,雁兒罰跪在雪地中,始終不肯認錯⋯⋯直至凍死。

珍珠宮

bbsonyy 發表於 18-6-15 22:52
其實鞏莉自己角色都唔係咩好人, 扮大肚爭寵, 二太串佢就剪人耳仔, 揭發三太紅杏出牆搞死左三太, 又害 ...

如果要做這樣的綜合,鞏俐就是大壞蛋。但這套戲的精妙,似乎不能這樣綜合總結評論⋯⋯

男爵府

回覆樓主:

我覺得最妙係結尾話老爺又娶一個後生女

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

當年係戲院睇,然後翻睇過幾次,呢類劇情片睇完會有種抑壓嘅心情,類似睇廣告牌殺人事件嘅心情

伯爵府

laiyee6121 發表於 18-6-15 22:48
咁多位jm真好記性,n年前嘅劇情重記得

呢套真係好深刻,我當年仲好細個,二姨太笑騎騎原來放毒蛇,三姨太費事睬你咁款反而冇害人之心

當時年少無知嘅我睇完覺得原來大人嘅世界係咁陰暗

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係恐怖片黎

男爵府

回覆樓主:

非常好睇

伯爵府

Ytfc 發表於 18-6-15 23:06
呢套真係好深刻,我當年仲好細個,二姨太笑騎騎原來放毒蛇,三姨太費事睬你咁款反而冇害人之心

當時年少 ...

咁依家成熟咗,係咪覺得真係咁陰暗呀,我睇完戲,一出戲院門口,就唔記得lu

珍珠宮

bbsonyy 發表於 18-6-15 23:01
我覺得最妙係結尾話老爺又娶一個後生女

是一個樣子溫順謙和的五太太。
她身穿喜服,在享受捶腳的時候,看見神智已經有點失常,身穿當年剛到埗陳府的棉布短旗裝上衣配黑色長百褶裙裝,梳兩條大辮子,在自己的房子門前垂著頭來回踱步自言自語的鞏俐。便問捶腳的嬤嬤這個女子是誰,捶腳的嬤嬤告訴五太太說:「噢,這是以前的四太太,腦子有毛病了。」

公爵府

回覆樓主:

有睇過呢套但冇其他JM記得咁清楚,反而另一套紅高粱深刻啲。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

水晶宮

Honey 發表於 18-6-15 23:27
有睇過呢套但冇其他JM記得咁清楚,反而另一套紅高粱深刻啲。
兩套都係細個時睇,都好睇

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

呢套有喺電視睇過,印象中只記得個紅燈籠,仲有有2套又係鞏俐做嘅,一套佢做一個畫家,後嚟好似要淪落青樓,仲有一套佢老公係半身不遂定唔知點,佢好似紅杏出牆定俾人誤會/屈咁上下,唔知大家知唔知係邊兩套呢?

公爵府

回覆樓主

睇過,我覺得係我睇過的第一部宮鬥劇

大宅

cy101 發表於 18-6-15 21:54
點解諗到係恐怖片?

睇trailer, 有少少嚇親

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

有睇過,冇鬼既

首頁

尾頁

跳至