糭模

1mocha
|
我只係鍾意食糭。唔需要外面的葉。
會唔會好似有壽司模,唔需要用葉包住咁煩?
oran04
|
未見過,其實糭要扎實再煲熟先成形,技術上有困難
starbuckscoffee
|
如果張D料放係隻碗到蒸熟而唔係烚熟咁得唔得呢?
I9528
|
1mocha 發表於 18-6-15 21:22
...

絕對可以,不過唔係糉型
用有蓋嘅圓形不鏽鋼細飯盒(有耳鎖果種),放入糉料隔水蒸,一樣得

類似以下(但中間無間隔嘅)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
1mocha
|
I9528 發表於 18-6-15 21:33

絕對可以,不過唔係糉型

呢個idea ok. 咁我都有得食。 除咗嗰d, 重有冇其他細少少的器皿?
我怕要蒸好耐,如用二隻不銹鋼碟上下咁。好似蛋糕咁可以嗎?又快熟,做嗰時又容易,好似三文治咁一層層放。
I9528
|
1mocha 發表於 18-6-15 21:36
呢個idea ok. 咁我都有得食。 除咗嗰d, 重有冇其他細少少的器皿?

當然有,不過我懶搵圖啫

ps : 個鎖唔使好實,因為要d 蒸氣/ 水氣入到裏面,d 糯米綠豆先會吸夠水分
KTKTKT5
|
會唔會少左d“葉”味
1mocha
|
I9528 發表於 18-6-15 21:40
當然有,不過我懶搵圖啫

ps : 個鎖唔使好實,因為要d 蒸氣/ 水氣入到裏面,d 糯米綠豆先會吸夠水分

其實即係唔洗包到好實
我怕要蒸好耐,如用二隻不銹鋼碟上下咁。好似蛋糕咁可以嗎?又快熟,做嗰時又容易,好似三文治咁一層層放。
ng
|
吓!無糭葉嘅糭咪等於蒸糯米飯,我覺得唔得.
相對荷葉飯無荷葉,都唔同味㗎
I9528
|
1mocha 發表於 18-6-15 21:43

其實即係唔洗包到好實

一層層?
如果用碟,應該唔得,因為d 糯米綠豆散粒嚟,應該其中一面要有深度,先可以裝到同藏料
cy101
|
D 粽葉味道咪無囉!
mercurycc
|
用錫紙包。
pigpigchu168
|
KTKTKT5 發表於 18-6-15 21:41
會唔會少左d“葉”味

我都係咁諗
小花頭
|
要有塊葉先有糭味
macca
|
我見Facebook 真係有人用,不過佢有用糭葉,唔知唔用得唔得!
健朗媽咪
|
1mocha 發表於 18-6-15 21:43

其實即係唔洗包到好實

糉係靠塊葉紮實d料,等d材料就竹算水烚都唔會一pat pat, 用蒸應該係做唔到呢種口感
docomo
|
...

樓主如果成功整到,記得po相分享吓。
bosch
|
不如如長方形果d 蛋糕模.
jannlly
|
...

烚熟隻糉要成兩個鐘喎
patpat234
|
無糭葉包住嘅糭,會散晒