就來3歲啦,仲係咁點算呀?

channba31
|

係學校返。n,老師話佢一言不發,但放學就見到我咩會說咩,又會叫我拖住,買野叫我比錢,又會叫我去買包包,但係學校返了幾個月,學校學習1至10,英文字,顏色,圖案完全讀得返比我聽,認得返,知道邊架你巴士,小巴,唔知啊女想點。
我叫個女同老師說bye,佢又肯開口說,返到家又同婆婆講,我返來啦。
|
channba31 發表於 18-6-15 21:25
係學校返。n,老師話佢一言不發,但放學就見到我咩會說咩,又會叫我拖住,買野叫我比錢,又會叫我去買包包, ...

劉美娟個囡都有咁情況,你了解下。
mandy952
|
係學校返。n,老師話佢一言不發,但放學就見到我咩會說咩,又會叫我拖住,買野叫我比錢,又會叫我去買包包, ...

怕陌生人姐
muimui1013
|
社交障礙
losttoa
|
間學校唔岩佢?
yiuki
|
怕羞,細膽,我細女都係
kitbebe
|
好少接觸陌生人
小方b
|
選擇失語症,慢慢睇定D
greenpea    發表於 18-6-15 21:57
lovelybaby2015
|

同其他陌生人如何?
ywsha2013
|
先3歲啫,好正常
channba31
|
lovelybaby2015 發表於 18-6-15 21:32
同其他陌生人如何?

佢有次仲主動拖住唔識一班人公公婆婆其中一個伯伯一齊行天橋,個個笑佢得意,都冇哭過,早排佢哥哥幼稚園邀請佢哥哥參加畫展,係幼稚園參觀,我女好主動入去玩,觀賞作品。
yaumuimui
|
問下班主任她在校情況,和老師、同學有冇亙動。 如果觀察多一排都冇改善, 去健康院問下醫生意見。
channba31
|
我見老師比佢手冊評語,唔係a就b即係a經常做到,b就間中做到,b係多過a係正常。
馬爾太
|
返得N即未夠3歲。睇定啲先。

佢返playgroup有冇問題?
|
channba31 發表於 18-6-15 21:35

佢有次仲主動拖住唔識一班人公公婆婆其中一個伯伯一齊行 ...

咁即是同其他人有對答?如果係,可能只是在課堂上未完全適應,或者怕老師?佢同其他同學仔相處有冇問題?我覺得你可以旁敲側擊,問吓佢學校生活如何丶鍾唔鍾意返學咁。有d小朋友可能比較慢熱
channba31
|
其實我頭痕原因,屋企,出街勁多野講,但返學校就一言不發,我女好得意,老師叫佢個名佢先肯做,唔聽到叫佢就唔做,成顆木停左係度,佢驚老師罵佢。
channba31
|
lovelybaby2015 發表於 18-6-15 21:46
咁即是同其他人有對答?如果係,可能只是在課堂上未完全適應,或者怕老師?佢同其他同學仔相處有冇問題? ...

老師又話佢好叻叻唔著片都忍到vv去厠所,瞓覺又即瞓,校長又話佢整體表現幾好,多位老師都評佢好好,係唔夠主動同末夠勇氣。
|
channba31 發表於 18-6-15 21:50

老師又話佢好叻叻唔著片都忍到vv去厠所,瞓覺又即瞓,校 ...

如果只是面對老師比較沉靜,同其他人相處冇問題,咁唔駛太擔心啦,佢都仲細,又不是返學返左好耐,俾d時間佢
channba31
|
我女係學校唔開金口都冇架,但佢學校學左,返來屋企又講返比我知,咁點搞,我都冇辦法。
greenpea
|
channba31 發表於 18-6-15 21:46
其實我頭痕原因,屋企,出街勁多野講,但返學校就一言不發,我女好得意,老師叫佢個名佢先肯做,唔聽到叫佢 ...

唔知道你睇唔睇得明,這個紀錄片係 BBC 的,裏面的孩子和你女兒一樣,在家講不停,在外粒聲唔出,不會和陌生人講話

selective mutism —— 選擇失語症

如果同這個紀錄片裏面的小朋友一樣,他們在外不講話的主要原因係憂慮,要早啲幫佢