0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

產後若然人奶足夠 想keep到2歲
屋企人聽倒好反感 話大約7-8個月就加配奶粉去餵 話唔隔住飲 bb遲下唔肯飲奶粉
其實係唔係真係咁?

水晶宮

siumama319 發表於 18-6-15 21:36
產後若然人奶足夠 想keep到2歲
屋企人聽倒好反感 話大約7-8個月就加配奶粉去餵 話唔隔住飲 bb遲下唔肯飲奶 ...
咁你有冇嘗試了解佢地點解認為BB遲下「一定」要飲奶粉呢?邊個講嘅呢?
BB到六個月以後,冇錯係再唔可以單靠人奶營養,解決方法就係開始引入各色各樣嘅固體食物。一歲以後,就好似大人咁係以固體食物為主(一日三餐加茶點),奶為輔。如果可以繼續輔以人奶至至少兩歲當然最好(根據世衛建議),不過就算因為某啲原因未能繼續,香港衛生署/健康院建議一歲後可轉飲全脂奶。而且,以補充蛋白質鈣質等營養嚟講,其實好多固體食物都能夠補充到。配方奶粉絕對唔係必須

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果夠人奶既話,就keep住飲到2歲喇,我非常讚成吖。2歲既時候,bb唔飲奶粉都可以飲鮮奶喇。好多選擇

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-6-15 22:36
咁你有冇嘗試了解佢地點解認為BB遲下「一定」要飲奶粉呢?邊個講嘅呢?
BB到六個月以後,冇錯係再唔可以單 ...

我媽咪係好守舊既人 佢認為以前湊大我地幾姊妹既方法 可以依舊依家用返...
佢曾經有同我講過 女人生完B 經期黎返之前 唔再餵人奶 ...
佢知道bb半歲可以加固 但可能佢認為人奶已經唔夠營養 同埋佢有講過bb飲慣人奶之後會唔肯飲奶奶配方...
因為bb都係比媽咪湊...由陀b初期就好多依啲討論問題出現 我冇心情同佢討論 佢咩都唔信咁

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-6-15 22:44
如果夠人奶既話,就keep住飲到2歲喇,我非常讚成吖。2歲既時候,bb唔飲奶粉都可以飲鮮奶喇。好多選擇 ...

我唔知有咩辦法可以令到我媽咪相信咁係對bb最好 我亦有同佢講依啲都係政府或醫生建議 佢都依然唔信 好反感

水晶宮

siumama319 發表於 18-6-16 10:46
我媽咪係好守舊既人 佢認為以前湊大我地幾姊妹既方法 可以依舊依家用返...
佢曾經有同我講過 女人生完B 經 ...
咁你都知道佢講嘅並唔正確,其實你想問嘅係咩嘢呢?
衛生署有舉辦免費母乳講座,健康院亦有母乳班,或者你可試試帶佢一齊參加?

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-6-16 14:53
咁你都知道佢講嘅並唔正確,其實你想問嘅係咩嘢呢?
衛生署有舉辦免費母乳講座,健康院亦有母乳班,或者你 ...

Ok!有機會我會盡量叫我媽咪去聽埋...

複式洋房

回覆樓主

我個女由細到大咩奶都飲,但個個bb唔同,好難講係唔係飲左人奶就一定唔肯飲奶粉。如果婆婆都係唔肯聽,我覺得就考慮下係唔係仲要俾佢湊...

複式洋房

John_3_16 發表於 18-6-16 23:39
我個女由細到大咩奶都飲,但個個bb唔同,好難講係唔係飲左人奶就一定唔肯飲奶粉。如果婆婆都係唔肯聽,我覺 ...

依家仲飲緊定已戒左奶?
因為我有朋友餵人奶就到三歲都黎緊..佢真係奶粉,牛奶,豆奶都唔肯飲...
我就係因為要返工 ...同埋婆婆一直都想湊孫..

複式洋房

siumama319 發表於 18-6-16 23:54
依家仲飲緊定已戒左奶?
因為我有朋友餵人奶就到三歲都黎緊..佢真係奶粉,牛奶,豆奶都唔肯飲...
我就係因 ...

我餵人奶餵到差唔多兩歲半,而家三歲幾間中都有飲奶粉/牛奶

複式洋房

John_3_16 發表於 18-6-17 00:05
我餵人奶餵到差唔多兩歲半,而家三歲幾間中都有飲奶粉/牛奶

餵人奶依兩年半 都一樣有間住間住餵配方奶粉?
我就係聽倒個朋友講佢餵咁耐人奶 bb真係冇點病過...我係真係好想堅持..但我諗我最後真係要屈伏去妥協..

子爵府

回覆樓主:

如果一直係你自己凑就可以唔使理婆婆講乜,人奶最有營養,飲到2歲梗係最好。不過你遲下要俾阿b佢凑相信都好難唔食奶粉,婆婆有冇試過同你一齊去健康院?

複式洋房

pigpiglamlam 發表於 18-6-17 02:16
如果一直係你自己凑就可以唔使理婆婆講乜,人奶最有營養,飲到2歲梗係最好。不過你遲下要俾阿b佢凑相信都好 ...

唔係自己湊啊 我放完產假就返返工了要。
婆婆冇一齊去健康院啊..

子爵府

siumama319 發表於 18-6-17 06:11
唔係自己湊啊 我放完產假就返返工了要。
婆婆冇一齊去健康院啊..

就係話囉,不過你返工都好難餵人奶,除非泵出黎,或者下次可以同婆婆一齊去健康院,聽下姑娘點講,有時老人家真係好難接受依家凑b嗰套,點都覺得以前嗰套係最好

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB6個月之後都可以 試加固體輔喇,如果人奶唔夠營養,可以固體補充

禁止訪問

水晶宮

siumama319 發表於 18-6-17 00:17
餵人奶依兩年半 都一樣有間住間住餵配方奶粉?
我就係聽倒個朋友講佢餵咁耐人奶 bb真係冇點病過...我係真 ...

你都未生,未開始餵,就諗住屈服。。。 你如果有心想BB得到人奶嘅好處,就做到幾多得幾多啦。
我第一胎只係剛出世補過幾次奶粉,之後超過一年都只飲人奶(當然六個月後開始加固)。到佢自己歲幾拒絕再埋身飲人奶,都會食其他奶。佢自己就較喜歡飲全脂奶。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至