0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日Bb打完針後開始好扭計,抱又唔係,又訓得唔(冧),有冇媽媽都係咁,無從入手,煩

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果系因為打針,通常過一兩日就冇事,唔洗太擔心。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

有D小朋友系會比較扭計架,唯有耐心D tum下佢喇

珍珠宮

回覆樓主

打完針之後煩躁,通常兩日之後就唔會了。比D水佢飲

回覆 Mayanma 的帖子

Hello Mayanma , BB今日情況有改善未? BB打針反應一般都很輕微,通常注射後2-5日內,有部分BB可能有發燒徵狀和注射部位有輕微紅腫或痛, 4個鐘同BB探一次熱,如果耳探38度以上,腋探37.3度以上,可以食健康院指示份量退燒藥減低風險,用暖水沖涼/抹身,係最天然降溫方法,如果發燒體溫高達40°C或以上,注射部位紅腫係注射後24小時後仍冇消退,就要睇醫生喇。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

珍珠宮

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-6-19 15:03
回覆 Mayanma 的帖子

Hello Mayanma , BB今日情況有改善未? BB打針反應一般都很輕微,通常注射後2-5日 ...

wow,好詳盡,又學到嘢喇,多謝你嘅分享,我次次都學到好多嘢
GCHK 發表於 18-6-19 17:28
wow,好詳盡,又學到嘢喇,多謝你嘅分享,我次次都學到好多嘢

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

回覆樓主

係正常嘎,無得解決,多點抱抱啦,一兩日後會好點

首頁

尾頁

跳至