手足口病

hilaryashley
|
請問有無小朋友都中招呀?而家係咪高峰期? 佢0個班暫時無同學有, 唔知佢邊度被傳染
國王陛下
|
hilaryashley 發表於 18-6-15 22:40
請問有無小朋友都中招呀?而家係咪高峰期? 佢0個班暫時無同學有, 唔知佢邊度被傳染
...

好難講邊到傳染到返黎啊,唔知係咪高峰期呢,我小朋友間學校都好多人中招祝你小朋友早日康復
ALICE615
|
我小朋友學校都有上升個案,所以呢排應係高峰期
李露眉
|
只要有出街就有機会

好快好翻
Poyau
|
hilaryashley 發表於 18-6-15 22:40
...

祝小朋友早日康復
dc712004
|
高峯!我仔中學也爆發!
丫雅
|
唉..…我個仔尋晚發燒,今朝6點幾7點左右 肚腩同腳掌出現紅點,之後喉嚨紅腫,11點幾去睇醫生,確診中手足口
|
丫雅 發表於 18-6-27 21:50
唉..…我個仔尋晚發燒,今朝6點幾7點左右 肚腩同腳掌出現紅點,之後喉嚨紅腫,11點幾去睇醫生,確診中手足 ...

放心! 小朋友好快好返啦,頭一兩日發燒, 俾佢狂飲暖水, 退燒後就好精神, 但小心佢d水泡, 大人最好帶口罩, 傳染到好麻煩, 同埋唔好掂到佢d口水, 掂到要洗手, 祝小朋友早日康復!!
丫雅
|
hilaryashley 發表於 18-6-27 22:10
放心! 小朋友好快好返啦,頭一兩日發燒, 俾佢狂飲暖水, 退燒後就好精神, 但小心佢d水泡, 大人最好帶口罩, ...

謝謝你,我除左驚佢爛水泡、爛口外,又驚佢會惹到其他家庭成員
kaykay0727
|
...

我小朋友月頭先中左,仲要連試都考唔到 ,好彩既係阿仔小一,所以影響唔大
|
丫雅 發表於 18-6-27 22:14
謝謝你,我除左驚佢爛水泡、爛口外,又驚佢會惹到其他家庭成員
...

係呀!我仲要日日攬住佢訓, 所以我自己都日日check住體溫, 同飲康鈣C, 因為增強抵抗力係減少機會被傳染既唯一方法, 保持空氣流通同狂洗手, 如果有其他小朋友係屋企, 方唔方便隔離幾日, 始終都有d風險
|
kaykay0727 發表於 18-6-27 22:16
我小朋友月頭先中左,仲要連試都考唔到 ,好彩既係阿仔小一,所以影響唔大
...

我個仔去唔到畢業典禮, 佢好唔開心 算啦,真係整定...祝大家身體健康, 呢樣比任何野都重要
丫雅
|
hilaryashley 發表於 18-6-27 22:18
係呀!我仲要日日攬住佢訓, 所以我自己都日日check住體溫, 同飲康鈣C, 因為增強抵抗力係減少機會被傳染既 ...

你瞓教都帶口罩嗎?我就係要同佢同瞓呀
sandypink
|
祝小朋友早日康復。
父母要小心被傳染。
snoopybabe
|
祝各位小朋友早日康復!
|
丫雅 發表於 18-6-27 22:22
你瞓教都帶口罩嗎?我就係要同佢同瞓呀

頭2晚有帶口罩訓呀, 開住冷氣都頂得住既, 因為佢發住燒夜晚想跟貼d, 驚佢突然再高燒.....之後0個幾晚佢退左燒, 我就氹到佢訓著左, 我就出廳訓, 老公訓細房(得一張單人床)。
丫雅
|
hilaryashley 發表於 18-6-27 22:42
頭2晚有帶口罩訓呀, 開住冷氣都頂得住既, 因為佢發住燒夜晚想跟貼d, 驚佢突然再高燒.....之後0個幾晚佢退 ...

明白,咁我知點做了
|
sandypink 發表於 18-6-27 22:25
祝小朋友早日康復。
父母要小心被傳染。

我朋友被佢小朋友傳染, 佢痛不欲生, 喉嚨超痛, 吞唔到口水, 只可食粥,反而小朋友精精神神, 大人中左手足口病嚴重好多。