做過定期的jm請入

jacobkit
|
儲緊錢買樓,不過儲下樓價又升下,有舊錢起度,做定期會不會適合?
未做過,有咩細節要留意?

各位agent 唔洗sell 我,我只會想做唔做定期

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
panyeung
|
其實冇乜特別,叫做利息多過活期少少咁囉

唔好全部做哂囉,萬一有咩事要攞返出嚟要蝕息甚至罰息
Teletrend
|
jacobkit 發表於 18-6-15 22:51
儲緊錢買樓,不過儲下樓價又升下,有舊錢起度,做定期會不會適合?

小心名稱,避免巧立名目,問清楚是保本
洋洋
|

呢個係匯豐「新資金」利率,係運籌或卓越戶口才適用,即係戶口keep 20萬或100萬,就冇收費
jacobkit
|
洋洋 發表於 18-6-15 23:17
呢個係匯豐「新資金」利率,係運籌或卓越戶口才適用,即係戶口keep 20萬或100萬,就冇收費
...

我就諗緊值唔值開個戶口,因為我無hsbc戶口,但我聽講果度開戶勁煩
洋洋
|
jacobkit 發表於 18-6-15 23:29
我就諗緊值唔值開個戶口,因為我無hsbc戶口,但我聽講果度開戶勁煩

正經人家,有住址證明,冇問題的。
資金來源、住址、永久地址、郵寄地址、出生地之類不要亂答,正常正經ok
yeemeif
|
試吓問建設銀行,半年都好似有2厘
洋洋
|

吖,有d分行要預約
greenpea
|

係煩,如果開 premium 個客戶經理會間唔時就問候下你,年年都要做風險評估

你有咁大舊錢不如問下依家間銀行,可不可以比個好價你做定期,如果唔係走人,睇下點?
bing-jing
|
留意新資金定意義,有d 銀行係一入票就當新資金 ,但滙豐唔係的,最少要隔一星期
cyhome8
|
都好高息
kitbebe
|
做3個月會靈活D
Poyau
|

定期可考慮做1-3個月
amylum
|
yeemeif 發表於 18-6-15 23:35
試吓問建設銀行,半年都好似有2厘

係咪加左息就甘活期都有?
72leelily
|
怕你中途上車要錢
問埋可不可隨時中止
有些不要息也不可以
LokYauYau
|

我做左個短,3個月2厘,長期睇定d先,因有機再加息,定存亦有機再加,就算短都唔好all in, 留d flexibility
DoReMi媽媽
|
LokYauYau 發表於 18-6-16 16:27
我做左個短,3個月2厘,長期睇定d先,因有機再加息,定存亦有機再加,就算短都唔好all in, 留d flexibilit ...
你做3個月有2厘都好高喎,係新資金嗎?可以分享下係邊間銀行嗎?
LokYauYau
|
DoReMi媽媽 發表於 18-6-16 16:29
你做3個月有2厘都好高喎,係新資金嗎?可以分享下係邊間銀行嗎?

你去家庭理財版睇下,呢排好多JM分享,呢個係中小行rate,。rate高,但不算最高, 但我揀左間近自己亦較老字号的中型行,手續都簡單。
DoReMi媽媽
|
LokYauYau 發表於 18-6-16 16:34
你去家庭理財版睇下,呢排好多JM分享,呢個係中小行rate, 高唔係最高, 但我揀左間近自己較老字号中型行。
...

Tks

我5月尾喺痕X做3個月,得1.45%咋
LokYauYau
|
DoReMi媽媽 發表於 18-6-16 16:36
Tks

我5月尾喺痕X做3個,得1.45%咋

痕身,算吧啦 。。我有佢户口,但已少用,依家我利用佢來投資增值,只限0011