傷殘津貼問題

patpat234
|
傷津出雙糧有攞開嘅都會有
咁4000個差額有冇話幾多歲先有?
阿仔中學生,但俾左4000 佢,係咪出多左?
萬年船
|
說好的雙糧不能因4000而變成倍半或其他.
patpat234
|
萬年船 發表於 18-6-15 23:02
說好的雙糧不能因4000而變成倍半或其他.

我依家係話4000 都好似多左
唔係要4000 嘅倍半
月見草
|
patpat234 發表於 18-6-15 22:56

兩個月嘅傷殘津貼係雙糧,帶佢好似$34xx,因為之前話會係最多$4000,即係中間個差額五百幾會補埋到$4000出!
所以你仔仔個傷殘津貼係無出多
patpat234
|
月見草 發表於 18-6-15 23:47
兩個月嘅傷殘津貼係雙糧,帶佢好似$34xx,因為之前話會係最多$4000,即係中間個差額五百幾會補埋到$4000 ...

但4000 唔係18歲先有咩?
人人都有?
月見草
|
patpat234 發表於 18-6-16 00:16
但4000 唔係18歲先有咩?
人人都有?

咁我又真係唔清楚,你都可以打去社署問
小草王道
|

你仔夠18歲未? 未夠18歲 傷殘出左3糧就無其他
夠左18歲 3糧個到唔夠4000 下年可以申請補差額 補夠4000
barry603103
|

我仔都係未夠18歲,都出足4000傷津雙糧

patpat234
|
小草王道 發表於 18-6-16 09:57
夠左18歲 3糧個到唔夠4000 下年可以申請補差額 補夠4000
...

就係未夠先覺得奇怪
小草王道
|
patpat234 發表於 18-6-16 10:32
就係未夠先覺得奇怪

未夠咪得3糧 睇你高額定低額囉

傷殘金高額有多$6880
patpat234
|
小草王道 發表於 18-6-16 10:33
未夠咪得3糧 睇你高額定低額囉

傷殘金高額有多$6880

普通傷津
但收到4000
平時傷津係20號先出
15號收到4000
jannlly
|
小草王道 發表於 18-6-16 09:57
...

依家社署補助項目全部連埋4000關愛基金出埋差額,即唔夠4千蚊都比夠4千。

如傷殘一個月係1700,三糧係3400,但因關愛基金唔係比3700,係比足4000。
jannlly
|

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
patpat234
|
jannlly 發表於 18-6-16 10:53
依家社署補助項目全部連埋4000關愛基金出埋差額,即唔夠4千蚊都比夠4千。

如傷殘一個月係1700,三糧係340 ...

即係唔理夠唔夠18 都有4000?
擔心出多左
jannlly
|
patpat234 發表於 18-6-16 11:00
即係唔理夠唔夠18 都有4000?
擔心出多左

新聞話綜援兒童的都照補。
應該傷津都係。
同埋政府嘢唔會比多你。
不過可能9月時要搞清楚,你可唔可以再享有關愛,如果傷殘津貼係過你戶口。
patpat234
|
jannlly 發表於 18-6-16 11:03
應該傷津都係。
同埋政府嘢唔會比多你。

thx
Poyau
|
jannlly 發表於 18-6-16 10:55

謝謝分享 個表清楚
4ponymum
|
我女兒童傷律都係出4000
小草王道
|
jannlly 發表於 18-6-16 11:03

應該得架 因正式申請人係小朋友,家長只係代拎
假設小朋友一夠18歲 社處會要小朋友自己開戶口 自己拎錢的
正如書薄津貼都係家長做申請人,但份津貼其實係比小朋友用架麻 無小朋友都申請唔到啦。