施永青自認估錯市 今年睇升20% (新界東 ccl 過200)

wmkcnw
|

聽到大好友施生咁講, 真係覺得好恐怖。 大家覺得2018全年會升20%嗎?

中原集團主席兼總裁施永青接受《信報》專訪時直言「樓市唔健康」,升勢由「由升到你唔信」到而家「升到你迷信」。施永青於訪問中多次強調現時樓市不健康。

有興趣可睇全文:

https://www.edigest.hk/property_market/施永青自認估錯市-樓價升到你迷信-香港樓市2018/

馬霸
|
對比車位,樓價吾算升得勁,2成升幅有機會

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cattz288
|
車位真係癲!! 6m幾
Wingwingm
|
信20%
淨係上半年so far都十幾%啦,下半年跑多十%唔難
cloudwingwing
|
我信
Poyau
|
wmkcnw 發表於 18-6-15 23:37
聽到大好友施生咁講, 真係覺得好恐怖。 大家覺得2018全年會升20%嗎?

唔出奇
流星花丸
|
間間升到一千萬
Fishbbmama
|
而家樓市已經好難用常理去分析, 所以好多人都會睇錯市
wcpcelia    發表於 18-6-16 20:30
brindlewin
|

佢係好友當然睇上升了,

看下跌的是“淡友”
wmkcnw
|
Fishbbmama 發表於 18-6-16 12:46
而家樓市已經好難用常理去分析, 所以好多人都會睇錯市
升到 "迷信" 形容得好貼切
wmkcnw
|
brindlewin 發表於 18-6-16 13:03
佢係好友當然睇上升了,

看下跌的是“淡友”
2017年尾, 佢睇 升10% 已經俾人話佢進取, 連佢都估唔到 高處未算高, 這才是可怕之處
amylum
|
cattz288 發表於 18-6-15 23:44
車位真係癲!! 6m幾

真係好誇
買層樓都得
good_pig
|

佢會唔會又估錯?
森永牛乳
|
我信升,不信跌
雪菜肉c
|
所以我有個奀田成日講,樓唔會買錯,只有買貴。

有首期,供得到就好上車,無謂等。

但我又想補充,都要睇年紀,唔通成4x歲人,個仔仲係中學生,首期都要問人借,而家先上車,咁咪要供到6x歲......

咁又太搏啦⋯⋯
20150618bb
|
其實的..........所謂...............都係估估下
Ronnym
|
wmkcnw 發表於 18-6-16 13:12
升到 "迷信" 形容得好貼切

係。。。究竟點先可以買到樓。。。
Rhapsody2
|
流星花丸 發表於 18-6-16 12:42
間間升到一千萬
好多3房樓閒閒她都升到千幾至二千幾萬,我諗五千萬以上先至叫做豪宅。
goldpiglet
|
如果何文田新居屋,真的同市價脫勾,我信樓市會跌番少少。
wmkcnw
|
goldpiglet 發表於 18-6-16 17:57
如果何文田新居屋,真的同市價脫勾,我信樓市會跌番少少。
今期居屋都未攪掂,應該未輪到何文田居屋。
其實同巿場脫勾是不合理的,居屋轉賣時係巿場價, 甚至癲價, 其實7折已經好好。 如果佢地等樓市跌補地價, 升巿才賣, 賺得比一般私樓多