另類怪獸

海仔媽
|
識得有朋友,個仔已小學乜野都無學,唔係個小朋友唔想,係個阿媽會[勸]佢唔好學,同佢講:星期日學野,咁星期日變左無得出街玩/不如星期六日瞓夜啲仲好啦。 唔會逼個仔溫書做功課,理由係[我先唔會好似個啲怪獸家屋咁],開口埋口就話[乜你咁怪獸㗎]/[我先唔會好似你呢啲怪獸家長咁呀]。以前正正常常,而家就短褲染髮紋身全部齊,唔識欣賞就話人out /唔開通。

老實講,我覺得佢過份避忌人地話佢怪獸,然後over 左,變左另一端怪獸囉 不過呢類怪獸好似呢兩年多左見
MM2H
|
咁如果佢做到周末陪足小朋友,出去四圍玩,冇問題

至於衣著打扮,各人喜好吧
Poyau
|
海仔媽 發表於 18-6-16 08:29
識得有朋友,個仔已小學乜野都無學,唔係個小朋友唔想,係個阿媽會[勸]佢唔好學,同佢講:星期日學野,咁 ...

要睇吓小朋友適唔適合
唔好煩我
|
唔明。你意思係佢唔俾個仔學嘢怪獸,要佢溫書溫夜啲怪獸,定衣着打扮奇怪好怪獸?
魔怪媽媽
|
識得有朋友,個仔已小學乜野都無學,唔係個小朋友唔想,係個阿媽會[勸]佢唔好學,同佢講:星期日學野,咁 ...

唔明, 你想話佢唔同個仔學野怪獸? 定打扮改變係怪獸? 著短褲文身怪獸?
海仔媽
|
魔怪媽媽 發表於 18-6-16 10:53
唔明, 你想話佢唔同個仔學野怪獸? 定打扮改變係怪獸? 著短褲文身怪獸?
...

係佢為了唔成為佢口中的[怪獸家長]而好似走左去第二個極端
海仔媽
|
MM2H 發表於 18-6-16 08:33
咁如果佢做到周末陪足小朋友,出去四圍玩,冇問題

至於衣著打扮,各人喜好吧

陪足小朋友方面,佢係陪,不過堅持[唔會為左小朋友而無左自己],所以會帶埋去飲酒唱k, 小朋友旁邊飲果汁打機 ,間中點啲兒歌俾個仔唱算唔算?
MM2H
|
海仔媽 發表於 18-6-16 12:11
陪足小朋友方面,佢係陪,不過堅持[唔會為左小朋友而無左自己],所以會帶埋去飲酒唱k, 小朋友旁邊飲果汁 ...

咁係2回事,佢係要小朋友犧牲活動時間去造就佢嘅活動時間,同做唔做怪獸家長完全冇關係
yurijm
|
我明樓主講乜
我都識有個家長
係推崇happy school 狂熱分子
佢係自製happy school,小學係一線中地區小學
每逢考試期,都曬命話仔女要寓學習於玩樂,邊玩邊溫,咁先對仔女好
又成日同其他家長講道理
話千萬唔好逼小朋友補習、做額外補充
最近岩岩考完試,呢個媽媽係家長group話小朋友要因為搬屋而轉校,同大家告別
有其他家長私下講,應該係佢仔仔派完卷,計過數未必有得升班,先要轉校
ANNAFRIEND
|
海仔媽 發表於 18-6-16 12:07
我完全明白你講咩,因識得一個你口中的另類怪獸家長,但呢個家長仲衰,佢呢個極端嘅代價係佢個細路今年分分鐘要留班
babyhowie
|
只能夠講,各取所需,
最緊要佢小朋友受!

即係咁,有d小朋友真係唔逼得!
好似大角咀殺死父母再斬個頭放雪柜個單,
米就係細個被逼學琴、練琴!
雖然個案比較極端,但顯然道出物極必反!

至於衣著方面,如果佢覺得咁著唔會影響個仔,
咁旁人真係無話可說!
ANNAFRIEND
|
yurijm 發表於 18-6-16 12:18
我明樓主講乜
我都識有個家長
係推崇happy school 狂熱分子
其實佢點解唔揾國際學校,happy school普通主樓小學都做唔倒,何况一線。
Smallraindrop
|
海仔媽 發表於 18-6-16 12:07

咁又未必係唔想人地標籤佢咩咩咩而做既
應該都係理念行先既

我都識個阿媽,覺得仔女考試求其溫Ok,合格Ok 啦
自己成日走左去做自己野,放低D 小朋友去人地屋企照顧住啦
佢美其名都係什麼開心學習,著重德育。
佢講咪聽囉
BBgaga
|
世上媽媽千百萬種,自己湊自己個仔,但若佢話人怪獸在先 也難免別人話返佢。
brindlewin
|

各自修行,我唔會理佢。
佢咁情不自禁去話人“怪獸”都幾怪獸
kitbebe
|
人地既事, 唔會理
無話可說
|
話自己唔會做怪獸家長,其實做緊都見過啦,唔理得咁多