呢啲係咩虫呀

minniemouse
|
有無人知呢啲係咩虫呀?响厠所出現,慢慢爬下爬下咁,搵唔到源頭,形狀又咁古怪,捉完又有捉定又有
tkop
|
minniemouse 發表於 18-6-16 08:36
有無人知呢啲係咩虫呀?响厠所出現,慢慢爬下爬下咁,搵唔到源頭,形狀又咁古怪,捉完又有捉定又有
...

有沒有脚
minniemouse
|
tkop 發表於 18-6-16 08:45
有沒有脚

見唔到腳
tkop
|
minniemouse 發表於 18-6-16 09:00
見唔到腳

咩形狀同特徵
minniemouse
|
係喎,唔記得post 相添。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ebutterfly323
|
minniemouse 發表於 18-6-16 09:11

白蟻

小manman
|

似係衣蛾~

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
夢娜媽媽
|
衣蛾
sf013hk
|
回覆 minniemouse 的帖子

似係蛆蟲喎! 有死老鼠?
minniemouse
|
小manman 發表於 18-6-16 09:20
似係衣蛾~

omg,睇到都頭皮發麻,點清除呀?
wong2323
|
係"衣蛾"的幼蟲

衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見到一個黏著水泥的紡錘形袋,內有一深褐色頭的幼蟲.成蟲為淺黃色的蟲子,懼光。
幼蟲行動緩慢,以羊毛、毛髮、毛皮、羽毛為食糧,會破壞紡織品

留意唔好畀衣蛾飛入屋產卵~

衣蛾成蟲
Poyau
|
wong2323 發表於 18-6-16 09:51
係"衣蛾"的幼蟲

衣蛾幼蟲是一個小型白色的毛毛蟲,藏在一個絲質的袋狀物或網狀物(稱為筒巢)內,在牆壁上可見 ...

長知識 如果已入屋 請問如何處理
wong2323
|
Poyau 發表於 18-6-16 10:31
長知識 如果已入屋 請問如何處理
衣蛾喜歡潮溼環境,想治本一定要立即除濕,要保持地方通風、乾燥、日照良好,現可以用吸塵機將筒巢連同蟲體一起清除。
minniemouse
|
wong2323 發表於 18-6-16 11:30
衣蛾喜歡潮溼環境,想治本一定要立即除濕,要保持地方通風、乾燥、日照良好,現可以用吸塵機將筒巢連同蟲體一 ...

我今次真係要摷佢全家
plumtree
|

就咁睇有點似衣蛾。旦我冇見過白色蛹。我果d都是灰黑色好似一堆塵垃圾咁㗎。都係呢度一位姊妹話我知,至知呢隻衰野係咩家伙。我都唔明佢地點解梗係响我地睡房出沒
Poyau
|
wong2323 發表於 18-6-16 11:30
衣蛾喜歡潮溼環境,想治本一定要立即除濕,要保持地方通風、乾燥、日照良好,現可以用吸塵機將筒巢連同蟲體一 ...

謝謝