其實會唔會突然有一刻好想離家出走?!

章魚妹妹
|
湊小朋友好激心,又有d屋企問題煩,日日無限重覆點做都做唔好,好氣餒,好耐好耐未試過放低小朋友去透下氣,有時真係好想離家出走咩都唔理...個心好攰。
AGa1111
|

當然有啦,但條路自己揀,唯有死撑
banki00
|

spikenard
|
step by step 解決激心嗰part! 小朋友激心不多乎幾點,唔做功課,唔溫書,玩手機,唔食飯同唔衛生的問題。

做1星期佛系媽媽吧~你會發現,以上的就算唔做,唔會有任何的問題,而你係呢個星期約人tea,去睇戲,去買衫,去salon整頭髮

1星期後大家差滿電重新調整心態再努力
leavemealone
|
日日都有呢個衝動
KK20010609
|
章魚妹妹 發表於 18-6-16 10:35
湊小朋友好激心,又有d屋企問題煩,日日無限重覆點做都做唔好,好氣餒,好耐好耐未試過放低小朋友去透下氣 ...

可以去朋友家中小住,我朋友全家去了美國,又不想麻煩出租,所以有鎖匙給我保管
yauyauha
|
放下自己假
beautymimi
|
我每個禮拜都有一日番娘家訓,自己一個清清靜靜!
beautymimi
|
章魚妹妹 發表於 18-6-16 10:35
湊小朋友好激心,又有d屋企問題煩,日日無限重覆點做都做唔好,好氣餒,好耐好耐未試過放低小朋友去透下氣 ...

全職媽定在職媽?
做在職媽請工人,就會好好多!
章魚妹妹
|
spikenard 發表於 18-6-16 10:50
step by step 解決激心嗰part! 小朋友激心不多乎幾點,唔做功課,唔溫書,玩手機,唔食飯同唔衛生的問題。 ...

佢問題係自從有妹妹後時常無理發脾氣,唔聽人講野,出手打人,扭計同喊,咩都話唔好唔得唔制,唔願意溝通,咩都搞對抗,仲成日有意推妹妹甚至搵野掉佢...我一湊二無幫手,老公工作超忙想幫都幫唔到,兩個小朋友極度痴我,根本就無可能放低。已經同緊幼園社工老師溝通緊,但老師話佢係學校完全無問題,即係只對住我地係咁。好聲好氣氹同佢傾計佢都唔聽,我真係好氣餒好攰...
章魚妹妹
|
beautymimi 發表於 18-6-16 11:04
全職媽定在職媽?
做在職媽請工人,就會好好多!

全職媽,就係請唔到工人,住既問題同埋唔放心,所以自己揀只能呻下...
spikenard
|
章魚妹妹 發表於 18-6-16 11:09
佢問題係自從有妹妹後時常無理發脾氣,唔聽人講野,出手打人,扭計同喊,咩都話唔好唔得唔制,唔願意溝通 ...

妹妹的出世,大人的重心去左新成員,佢的無理發脾氣,打人,扭計係想講比你知佢的孤單,佢被忽視,而大人的處理手法是要大的生性,成熟合理地幫輕照顧妹妹。

當人口渴時就飲水,飲夠了就不渴
愛當足夠時就滿足,不夠時就不斷用任何方式去滿足,所以源頭問題在你那裏呀~
章魚妹妹
|
spikenard 發表於 18-6-16 11:43
妹妹的出世,大人的重心去左新成員,佢的無理發脾氣,打人,扭計係想講比你知佢的孤單,佢被忽視,而大人 ...

已經常常同佢傾計,盡量滿足佢,但妹妹剛出世無可避免要照顧更多,其實中段好左好多,呢個多星期又開始失控,真係唔知點處理...
無話可說
|
會,當個仔仲細果陣!又或者老公激親果陣囉!
beautymimi
|
章魚妹妹 發表於 18-6-16 11:57
已經常常同佢傾計,盡量滿足佢,但妹妹剛出世無可避免要照顧更多,其實中段好左好多,呢個多星期又開始失 ...

周末你或丈夫任何一人帶大嗰個去街,食野加去遊樂場玩大半日,另一個就湊bb,比多d quality time 比大嗰個,應該會好d!
另,考慮呢兩年請個工人幫輕你!都係每個月洗多五千幾啫!
路一直都在!
spikenard
|
將妹妹帶進佢的世界,將姐姐的家庭角色提升

揾位讚佢,誇張的讚,即使好簡單的幫手攞支奶都讚佢,全靠佢妹妹可以好快有得飲奶,幫手攞1件衫都讚,唱1隻歌都讚,總知讚佢讚到輕飄飄,搵位讚

將每1日發脾氣,喊的時間每日每日的縮短減少,笑的時間多過喊的時間,這是你同大的可以共同努力去達成的目標

每日搵野同佢玩,上網找好鬼好親子的遊戲
Smallraindrop
|
唔係突然
係比人激親

試過想即去旅行
pple
|
生完之後成日都有呢個念頭,想自己一個去歐洲流浪
worthy
|
回覆 章魚妹妹 的帖子