旅行影相

cindy618
|
有個問題,我自問幫人影相會用心,唔係真係係求其㩒制,但我朋友真係求其,半身又唔係半身,全身又唔係全身,又唔想下下指出,無癮
kitbebe
|
自拍神棍幫到你
kitbebe
|
自拍神棍幫到你
crystal媽咪
|
我通常叫對方打直打橫影一兩張。自己慢慢揀
cindy618
|
crystal媽咪 發表於 18-6-16 12:06
我通常叫對方打直打橫影一兩張。自己慢慢揀

已經係咁叫了
crystal媽咪
|
cindy618 發表於 18-6-16 12:08
已經係咁叫了

咁真係所託非人
揀啲後生啲幫手影
MM2H
|
唔係個個將心比己,做好自己便算

下次搵個同樣投入影相嘅朋友一齊去旅行
kmbb519
|
我好明白!! 我以前有個 bf, 叫佢幫我影, 第一張影到歪哂, 我示範佢睇我想影到邊個位, 佢再影, 又係唔知影左去邊, 影十次都係唔知影乜, 真係火都黎, 再企埋去我已經笑唔出 無辨法架, d 人唔識就係唔識, 無 sense ..... 唉
cindy618
|
MM2H 發表於 18-6-16 12:13
唔係個個將心比己,做好自己便算

下次搵個同樣投入影相嘅朋友一齊去旅行

係啦,睇返相確係心up
因為嗰d地方應該唔會再去啦
cindy618
|
kmbb519 發表於 18-6-16 12:19
我好明白!! 我以前有個 bf, 叫佢幫我影, 第一張影到歪哂, 我示範佢睇我想影到邊個位, 佢再影, 又係唔知影左 ...

係啦就係咁,都唔知係未心裡唔likey我整鬼我
cindy618
|
crystal媽咪 發表於 18-6-16 12:09
咁真係所託非人
揀啲後生啲幫手影

MM2H
|
cindy618 發表於 18-6-16 12:21
係啦,睇返相確係心up
因為嗰d地方應該唔會再去啦

親身到訪一切在心中

未必係專登整蠱你嘅
mmmo
|
同感,我鍾意影,會帶單反。有時都想自己有啲相留念,但得好少
今日睇到啲人去天空之鏡,我諗邊個會同我去呢?之後再諗......邊個會幫我影相呢?
你都知天空之鏡係要影埋個倒影......我對同行者真係有信心有心機幫我影囉
siuba
|
有D人就係冇天份揸機……好似我老公咁,唔係斬頭斬腳,就對唔到焦,個景明明好靚,都影唔到一張滿意……嬲到我出煙……。佢話而家幫我影相好大壓力。
aliensss2008
|

其實我覺得幫一d 人影相好煩
點影都唔合心意
我知佢影得好好
成日話點解佢影得我咁好
我影佢就咁差
我都唔想呀

自問影相真係麻麻
好怕幫人影相
唔cut 到人又無out focus 已好好
要我前清後蒙
要低炒高炒又斜角
又要取景構圖

我真係唔得
樓主要信世界有人影相係無天份
我試過幫朋友同一景影廿次都唔得
佢影一次俾我
我照影佢都話唔一樣
我真係無hea 佢的

同埋有d 人去旅行真係想享受個景同氣氛
未必成日想影來影去的....
不如自拍或set 腳架啦

野原美冴
|
審美觀唔同,你以為人地求其,但人地覺得咁先靚。

例如,影個人相,有人會認為擺個人在正中位置叫靚,有人認為要擺側d先叫有構圖。
TMC3012
|
就算叫c6影都會, 所以算把啦
無話可說
|
影多幾張就得啦!通常叫人影多幾張
worthy
|

回覆 cindy618 的帖子

有同感.

嗰個人就係我C6. 我幫佢影相快靚正. 叫佢幫我影返, 已經夠慢, 以為慢工出細貨? 唔係噃, 一係影大半個身, 無腳. 一係zoom到個人超大, 令我睇起嚟至少大咗兩個碼. 一係明明見唔夠光, 係咪應該行過少少就一就, 換個角度或者用閃燈吖, 又唔理, 照影.

總之每次去完旅行佢有9成相見得人, 我一成都無. 鬼五馬六.

m--m
|

同朋友去就唔會太介意D相,
不過的確有D人係會專登幫你影得核突D,
下次唔好同佢去囉~