跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇媽媽們試過帶一歲以下幼兒撘飛機嘅經驗分享呢?

黎緊囡囡十個月就會帶佢返香港探家人(撘國泰),但爸爸要賺錢養家,所以只有我和囡囡單對單出發。第一次帶bb飛,既興奮又害怕滿腦子問號。

1)請問囡囡要食奶粉,是否可以帶暖水上機?還是一定要飲用飛機上的水?(聽聞飛機上的水都不宜飲用,尤其給小朋友)
2)如果需要bassinet,是否只可以在坐位表上選有Baby bassinet的路口位?
3) 有人試過國泰的Baby meal 嗎?想知道是什麼,或者是什麼牌子的食品?
4) 如果人有三急,是否可以聯絡空中服務員暫時看管小孩? (問題好白痴但真係好想知!)
5)是否多數媽媽都全程抱住小孩8個小時呢?
6)可否分享一下如果小孩在機上嚎哭時,媽媽們有什麼方法可以安撫?

從前搭飛機都好怕有小朋友坐在我身邊,現在終於輪到我要面對這個難題,希望順順利利,平安落機。

別墅

回覆樓主:

我同bb搭過幾次Qantas應該都係差唔多
1. 可以帶
2. 訂機票嗰陣時要book bassinet,佢會assign位畀你
3. Qantas 係超級市場嗰度買到嗰啲樽裝 Heinz baby food
4. 唔知,我會帶埋bb...用孭帶
5. 你可以擺佢喺bassinet,如果唔係就抱住,我用baby carrier,我見到有人帶bb喺地下sit....
6. 我畀佢玩電話, download 佢鍾意嘅video and songs

你應該可以email佢哋問

大宅

VivianBrodzy 發表於 18-6-16 12:28
請問有冇媽媽們試過帶一歲以下幼兒撘飛機嘅經驗分享呢?

黎緊囡囡十個月就會帶佢返香港探家人(撘國泰), ...

我上次係cx (女10個月大,人奶b)

2)如果需要bassinet,是否只可以在坐位表上選有Baby bassinet的路口位?

我會打電話上hotline 或電腦mark定位,順爻order bb meal
Cx bassinet : Bb< 6 months / body weight below 12 kg可用bassinet

但個籃都唔係好長,如果高大d其實都迫 我女就係3%,所以10個月都啱啱好用到
3) 有人試過國泰的Baby meal 嗎?想知道是什麼,或者是什麼牌子的食品?
Heinz多
一罐果蓉,一包果汁,一罐菜肉糊個d

5)是否多數媽媽都全程抱住小孩8個小時呢?
我會揀零晨機去
務求令佢上機訓到早餐
玩一陣就落機
除左take off, landing 同氣流,其他時間如訓左我都放上籃

記得帶埋佢私家入睡用品上機,我家妹妹係一攬公仔就訓
真係訓足全晚,無嘈過人

6)可否分享一下如果小孩在機上嚎哭時,媽媽們有什麼方法可以安撫?

其實真係視乎你個b有咩需求,咩原因喊,答唔實你喎

複式洋房

回覆樓主:

我11月個陣都帶我個仔返去
真心驚自己唔知點handle 呀仔第一次搭機

複式洋房

coriqt 發表於 18-6-16 19:48
我同bb搭過幾次Qantas應該都係差唔多
1. 可以帶
2. 訂機票嗰陣時要book bassinet,佢會assign位畀你

Tks for your informations

複式洋房

januscyy 發表於 18-6-16 21:30
我上次係cx (女10個月大,人奶b)

2)如果需要bassinet,是否只可以在坐位表上選有Baby bassinet的路口位 ...

好羨慕你個囡可以咁容易瞓着,因為我個囡好淺睡,平時要搖好耐先至瞓得着。呢一樣係我最擔心。不過我會帶定個公仔,希望佢聽聽話話

複式洋房

janetlks 發表於 18-6-18 21:06
我11月個陣都帶我個仔返去
真心驚自己唔知點handle 呀仔第一次搭機

我都係一樣心情啊!得我自己一條友對住佢仲要佢唔係咁容易話訓就訓,真心淆底。

首頁

尾頁

跳至