網購天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

vlaine 發表於 18-6-16 13:31
集運4件貨,共4公斤,回家一量,每件貨相差不多0.1-0.4kg,4件呃成1公斤。如不是淘寶店家告訴我其中一件貨連 ...

我都係用 hotbuy,以前曾經有秤過一 D 貨,有 D 係有呃秤,其實好多集運都有可能呃秤,以前用多x,新世代都係,只有秤多冇秤小,情況只係睇下離唔離譜,自己接唔接受到~

出面咁多集運,接受唔到 hotbuy 轉第二間,淘寶買平野之餘重要買得開心,攪到自己太唔開心無謂,去返自己攞開既自取點望下就有幾間比你揀~

你有張貼圖睇到電話號碼~

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

家人磅過4至5kg 呃0.5-1 kg, 或者你轉第二間試下

琥珀宮

集運4件貨,共4公斤,回家一量,每件貨相差不多0.1-0.4kg,4件呃 ...

淘轉,不錯

男爵府

條氣仲唔順就報海關,香港有度量衡條例,呃秤有可能犯法架

公爵府

goodmonkey 發表於 18-6-17 09:56
條氣仲唔順就報海關,香港有度量衡條例,呃秤有可能犯法架

咁樓主可能會好忙,可能用一間就要去海關投訴一間,我好似有印象 BK 呢度有 JM 話順豐都呃秤,唔夠 1kg 秤左 2kg 出黎 ~

大宅

回覆樓主

我見到嗰句 算了不用量,係你叫佢地不用量?我有少少睇唔明同唔明點解會覺得攞唔返d貨嘅?
我覺得攞去自提點秤下好d,我做過物流,我自己企上去,佢個磅係同我屋企個磅磅出來有差別,我喺營養師度磅時問啦,職員都有話大磅同家用磅磅出來有偏差係正常!磅放嗰個平面/地嘅硬度同水平亦會影響個準確度!所以去搵個大磅磅下先知hotbuy有無呃秤!
不過我自己就覺得有少少呃秤都唔奇,我上個月買carters,fedex報3.1磅,集運報3磅都無(真的,有d誇張,我可提供証據)!我又試過集運無度我體積重!
有時事情有兩面嘅,接受到就ok,接受唔到就轉公司啦!
我唔係話呃秤啱,亦唔評論hotbuy有無呃秤,係我接受有時真係無得100%精準,我自己就接受90%!

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-6-17 10:42
咁樓主可能會好忙,可能用一間就要去海關投訴一間,我好似有印象 BK 呢度有 JM 話順豐都呃秤,唔夠 1kg 秤 ...
最後仲可能原來係佢自己個磅唔準添

仲有樓主件貨咁大,個磅咁細,真係要make sure 個底冇野頂住瀉力

公爵府

goodmonkey 發表於 18-6-17 12:06
最後仲可能原來係佢自己個磅唔準添

仲有樓主件貨咁大,個磅咁細,真係要make sure 個底冇野頂住瀉力 ...

或者我個人求求其其,就算佢 100% 準確,hotbuy 佢都唔會最平~

我對上用新世代,如果用新世代同 hotbuy 既自取黎比,新世代 10+5人仔,hotbuy 9+7港紙,如果重量越大新世代會越平,但係 hotbuy 50cm 以下計實重預算上又會好 D~

我好多時出帖都講淘寶買平野都重要買得開心,況且真係好難計到最平既到手價

我 FD 以前買野比我笑過佢,同一間舖有兩件貨想買,但見另一間舖其中一件平一兩蚊,就分兩間舖買,以為慳左,我同佢講一兩蚊,去到集運多左一個包裝重量咪又係扣返

男爵府

MiuMiuLi 發表於 18-6-17 12:28
或者我個人求求其其,就算佢 100% 準確,hotbuy 佢都唔會最平~

我對上用新世代,如果用新世代同 hotbuy ...

我由集運王轉左做hotbuy 都係因為中過一次集運王體積重,所以日後都係用hotbuy 算
仲有hotbuy 個rebate 係高d, 用$20已經回$1

大宅

終於有人發現呢個問題, 上年買左個電子彈簧秤, 測試過都算準, 同hotbuy比, hotbuy全部偏重一截, 超出可接受誤差, 統計學上佢個磅係有問題

可措我嫌煩無理, 又有奴性, 同自己講, 比人呃少少無所謂啦, 佢唔呃, 第間都呃啦, 個心仲諗d說法幫佢辯護

當然我都希望hotbuy正視改正, 但我就真係無計

複式洋房

集運4件貨,共4公斤,回家一量,每件貨相差不多0.1-0.4kg,4件呃 ...

但係我細貨係好正常喎,0.1-0.2kg, 唔使度都知一定係啦。 大貨可能佢度得唔好or 你個磅誤差加佢個磅誤差加埋一齊超過0.3 kg? 同埋你呢啲唔可以同佢嗰啲比較, 你淨係將件貨嘅中心擺落去。。 咁誤差一定大㗎

(not hotbuy打手, 佢間公司一開我就用到而家)

大宅

回覆樓主

我有用hotbuy 集運王 樂淘買同一樣野幾十次
Hotbuy: 1.7xxkg
集運王同樂淘都係1.8kg

根本度度都一樣
你咁樣用細磅磅係唔準

公爵府

goodmonkey 發表於 18-6-17 12:59
我由集運王轉左做hotbuy 都係因為中過一次集運王體積重,所以日後都係用hotbuy 算
仲有hotbuy 個rebate 係 ...

體積重會傷過呃秤,我最傷果次用新世代寄電熱浸腳盆,3.8kg 變 8kg ,有 JM 話神州計體積突然計得好勁,有人比佢全計體積,有人 20kg 貨入面有 7kg 係體積

我記得有 JM 介紹過一間集運係80cm 樓下計實重,不過搵唔返過帖又唔記得左個名

別墅

80CM時開始用 當時大貨細貨都好準確
後期就真係明顯呃秤

其實差唔多間間集運都係咁只不過係呃多呃少姐

接受唔到就唯有轉第二間

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 18-6-17 16:13
體積重會傷過呃秤,我最傷果次用新世代寄電熱浸腳盆,3.8kg 變 8kg ,有 JM 話神州計體積突然計得 ...

我淘支燈 由4kg變17kg添 都係要比

如果hotbuy做返80cm以下唔收體積重就好啦

公爵府

小草王道 發表於 18-6-18 10:45
我淘支燈 由4kg變17kg添 都係要比

如果hotbuy做返80cm以下唔收體積重就好啦

佢應該唔會改返 80cm,最衰我唔記得左有 JM 講重有一間計 80cm 係邊間

琥珀宮

MiuMiuLi 發表於 18-6-18 10:55
佢應該唔會改返 80cm,最衰我唔記得左有 JM 講重有一間計 80cm 係邊間
...

Buy and ship,但運費貴

首頁

尾頁

跳至