自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ilovexo824 發表於 18-6-16 17:55
我從無要求過 HR,但依傢hr 好多都電話加email

我覺得...有就係BONUS囉...冇就要自己抄架啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 18-6-16 17:17
我經驗中, 係多數電話約緊, 講埋地址, 自己抄低就ok

男爵府

回覆樓主

依家大部分HR都會電話加Email,有咩誤會搞錯左係浪費大家時間!有時搵工唔係求工,相反,公司都一樣求人才,冇需要講到責唔責任,send個email啫。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

YAC0601 發表於 18-6-16 18:26
依家大部分HR都會電話加Email,有咩誤會搞錯左係浪費大家時間!有時搵工唔係求工,相反,公司都一樣求人才 ...

但自己抄低地址都會係求職者責任卦....

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我覺得唔係一定,我會自己記住
而做hr 時約人見,d 人老奉咁叫我email佢、有d 又問坐咩車去坐幾耐邊個站落極反感,依加你搵工定我搵工,識上網但唔識搵路
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

寶石宮

newspaperhang 發表於 18-6-16 18:40
我覺得唔係一定,我會自己記住
而做hr 時約人見,d 人老奉咁叫我email佢、有d 又問坐咩車去坐幾耐邊 ...

我都覺得多數呢D應徽者, 如果見包裝,或者低職位, 自己唔識搵我都覺得FINE

但係識得用EMAIL搵工, 而佢又搵唔到點黎, 我覺得佢地解決問題的能力好低

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

作為HR,用email confirm一次時間地點人物,好正常吧 (除非請part time果d可能唔會啦,我負責senior hire)
早兩日,發現原來對方一直收唔到我email(約面試)。我即時add佢whatsapp,send email再send whatsapp

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-6-16 18:44
作為HR,用email confirm一次時間地點人物,好正常吧 (除非請part time果d可能唔會啦,我負責senior hire) ...

我咁耐都冇乜HR 會咁做,。。。得agent咋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-6-16 18:43
我都覺得多數呢D應徽者, 如果見包裝,或者低職位, 自己唔識搵我都覺得FINE

但係識得用EMAIL搵工, 而佢又 ...

你生命中遇到嘅公司都係得一個office?

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-6-16 18:45
你生命中遇到嘅公司都係得一個office?

又唔係,不過佢地響電話講地址,我都已經抄得到。。。所以冇乜大問題丫

子爵府

回覆樓主:

其實 hr copy & paste 地址比見工者, 好過每次口噏, hr 當然冇責任要咁做, 但方便自己方便人哋, win win 姐。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

我會電話約 好日期講埋我電話號碼。就電郵通知日期 時間 地址
因為我唔想佢慢慢寫地址。或要我重複講地址。
阻我時間

王國長老

回覆樓主

我覺得搵工嘅,真係袋定枝筆,唔記地址都記時間地點對方HR電話
自己老醒d,試過請祕書(舊公司)對方問一大餐搭咩車黎,真係想叫佢咪鬼黎。公司請嘅祕書係講緊2爆皮幾3皮人工唔係低級員工,香港都攪唔掂我點靠你安排老闆出差?
但作為HR,都應該有個交帶,send個email係基本。whatsapp係非常時期做法啫,我都唔係好想用自己私人電話做d咁嘅野

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

good_pig 發表於 18-6-16 18:43

但係識得用EMAIL搵工, 而佢又 ...

試過遇到係後生既(80、90後),我真係忍唔住係電話講「咁你唔識上網搵下架咩
內心把火真係燒到著哂
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-6-16 18:53
我覺得搵工嘅,真係袋定枝筆,唔記地址都記時間地點對方HR電話
自己老醒d,試過請祕書(舊公司)對方問一大 ...

我都覺得搵工就兩手準備啦

加上唔係間間公司HR都跟得足, 自己老馮等人send email 就唔太安全

寶石宮

newspaperhang 發表於 18-6-16 18:55
試過遇到係後生既(80、90後),我真係忍唔住係電話講「咁你唔識上網搵下架咩」
內心把火真係燒 ...

呢D人都冇分老嫩.....

問心唔係乜野好山卡啦地方...都仲要幾乎要畫埋地圖比佢就太OVER

珍珠宮

good_pig 發表於 18-6-16 17:47
我見就係應徽者...甩底o既多..

不過投訴都冇用啦...佢同你講hr 病左, 都吹佢唔漲

所以你明點解求職者會請hr再send有面試詳情既確認email吧
做人將心比心
求職者搵工又唔係乞工
求職者固然要自己拎紙筆記低,但記低之餘,都好需要hr做下好心
Send email確認詳情,有根有據
都係方便大家而已

伯爵府

good_pig 發表於 18-6-16 18:30
但自己抄低地址都會係求職者責任卦....

neither one's responsibility,it's all about professionalism

王國長老

callmebabe 發表於 18-6-16 19:00
neither one's responsibility,it's all about professionalism

完全正確!

男爵府

我果時幫老細約 interview,, 我既做法係
打電話約見工者 confirm 時間
佢 comfirm 左就同佢講 send 個 email 有晒 interview 地址同時間
其實只要有個 template,將時間 copy n paste 只需2 分鐘

我都見過工
晌街度記一大段地址係好辛苦既事
好彩記得間公司名事後 google 地址都仲可以
有 d hr 打黎好似電話錄音個 speed 快 3陪跟住 cut 我線

我明, 我真係明

首頁

尾頁

跳至