小一同學家長約去街玩,但係...

蝦米豬
|
小朋友讀小一,有幾個好同學,同學家長約一齊去玩,但係....

約溜冰,我小朋友不懂溜,大人自己都怕跌到生瓜;

約踏單車,是兩個輪那款,我小朋友不懂,連輔助輪控制都不算好;

約游水,我小朋友唔識,要用水泡或雞翼,佢哋全部都識游,佢覺得自卑。

最後回绝今次去玩的邀請

原來今時今日小一生已經有那麼多技能,真係覺得呢個阿媽唔知點做,小朋友social去玩的機會都少了。
ivycowcow
|
蝦米豬 發表於 18-6-16 16:54
小朋友讀小一,有幾個好同學,同學家長約一齊去玩,但係....

約溜冰,我小朋友不懂溜,大人自己都怕跌到生 ...

我陪你

ctsang
|
哈哈,我咁大個女都未識
馬爾太
|

游水踩單車好多幼稚園已識。踩單車最易,玩開平衡車就好識踩2個轆。
有時學校旅行去康樂營,入面有單車踩,真係好多都識2個轆架啦。快啲學咗佢啦。
cathyor
|
游泳都可以學,我女舊年小一暑假學識游水
wcpcelia    發表於 18-6-16 20:27
cherrieleung722
|
係呀,有時樣樣都唔識玩,去都都好悶
yamatang
|
依家小朋友學野好快
所以你講既小一生應該好多都識玩
包括我女同身邊小朋友
shun282
|
回覆 蝦米豬 的帖子

我老公成日話游水同單車,呢兩個技能一定要識,
游水係求生技能,蛙式、自由式是但識一種,加埋踩水

單車越早學越好,唔怕跌,唔怕尷尬,女仔還好,大個由男友教都叫sweet,我見過有個初中男生由朋友教,跌左兩次佢話好瘀,所以放棄

你呢個暑期,就教識你小朋友,咁就可以約同學仔玩
gracelam
|

幼稚園冇乜功課, 就係去玩, 溜冰/游水/踏單車細細個學好易上手, 因為佢地唔識驚, 重心低, 跌多幾次就識, 不過好多父母一係唔得閒帶小朋友去學, 一係就肉赤佢地咁細個受傷, 一係以為大個D上小學先學, 點知上到小學忙做功課, 温默測考, 補習, 其他課外活動, 根本再冇時間學。
cy101
|

學單車先!!!
如果係男仔更加要學, 否則大大吓更加宅!! 女仔一大班人都話去行街SHOPPING食野!
greenpea
|

約溜冰,溜冰場有 “企鵝”租比d唔試既扶住嚟溜,ok 的,其他人得你小朋友唔得你更加要比佢去多啲,玩多幾次就會了

游泳,今個暑假操好佢,就可以同同學仔一齊去了

我仔都係咁,小一,有邀請就比佢去試

咩都唔去,遲下冇人預埋你份,玩玩下你小朋友就和同學仔感情冇咁好,會被忽略

同學仔一齊玩,都會肯教唔識既朋友仔點玩得好啲
蝦米豬
|
greenpea 發表於 18-6-16 17:19
約溜冰,溜冰場有 “企鵝”租比d唔試既扶住嚟溜,ok 的,其他人得你小朋友唔得你更加要比佢去多啲,玩多 ...

一個暑假可以學識游水?
Charlotte_mom
|
我女到中學都唔識踩單車(我地一家都唔好戶外活動,少玩呢d),佢都有跟同學去,食住等
溜冰佢識不過唔叻,大家鬥屎,得啖笑

如果小朋友唔feel comfortable, 咪揀d佢識玩嘅去,約睇戲、去xx樂園,無所謂啦
Charlotte_mom
|
蝦米豬 發表於 18-6-16 17:26
一個暑假可以學識游水?

1:1一定識
康文署就緊係唔得啦
chubelle
|

我小朋友都係咩都唔識,最弊係佢連學嘅興趣都冇
言多必失
|
我仔小3,
游水識啲啲,
溜冰未玩過,
踩單車勉強算識,
就算唔識果樣野,人地約都會照去,
唔識就學下。
下下拒絕,人地下次就唔會再約你地架啦。
或者反約一啲你地岩玩既活動啊
Honey
|
兩輪單車1.5小時內點都識,明天或星期一學啦,上google search 柴灣學單車。

游水就暑假去學,海x ok的。

我細B上年9月每週六學一堂,半年已懂游。
fifiyi
|
ee 我幾樣都唔識
白玫瑰
|
咁平時你小朋友放假做什麼多?
happybebebe
|

無問題
個個小朋友唔同