小朋友便秘一問!!

Kulioon
|
如題,仔仔4歲,大便好似有啲困難,幾日先一次,偏硬,成日都話痾到patpat痛…點樣可以易啲去到大便?thanks
MMVV
|
Kulioon 發表於 18-6-16 16:55
如題,仔仔4歲,大便好似有啲困難,幾日先一次,偏硬,成日都話痾到patpat痛…點樣可以易啲去到大便?thanks ...

試乳果糖,以前呀仔看幾個西醫好buy, 因為成份其實是從生果提練,長期吃也ok.
Mrs.Chan
|
一早起身飲一大杯暖水
mln
|
飲多些水, 低糖益力多
BABYLV
|
如題,仔仔4歲,大便好似有啲困難,幾日先一次,偏硬,成日都話痾到patpat痛…點樣可以易啲去到大便?thanks ...

麒麟果
mandy952
|

食西瓜,唔雪凍
llcheng2
|
我女一樣,最長6日先去到,乳果糖、所有通便生果乜都唔得,後來每朝空肚食manuka honey 有改善到
vannava23
|
有無飲夠水先?定係唔鍾意食菜/生果呀
zitzai
|
有無睇過中醫?

我自己係腸胃虛寒,以前係越食生果越無得去,因為生果寒涼,令弱o既腸胃更加無力郁。菜都要睇點煮,我食o既菜中醫要我用薑炒過先可以食,沙律霎菜要少食。o個時我跟中醫指示餐餐炒菜,停埋生果反而朝朝自己有得去

而家好多人興朝早俾凍奶,yoghurt 生果呢 d 幼兒做早餐,其實對腸胃唔好,唔係個個受得

唔信呢套o既就當我無講過
bosch
|
llcheng2 發表於 18-6-16 17:53
我女一樣,最長6日先去到,乳果糖、所有通便生果乜都唔得,後來每朝空肚食manuka honey 有改善到
...

請問你買幾多+既蜜糖?
llcheng2
|
bosch 發表於 18-6-17 17:48
請問你買幾多+既蜜糖?

10+
Ononluk
|
zitzai 發表於 18-6-17 16:53
有無睇過中醫?

我自己係腸胃虛寒,以前係越食生果越無得去,因為生果寒涼,令弱o既腸胃更加無力郁。菜都 ...

我信㗎,柯屎要力㗎,有無得去係因為體虛,不過通常小朋友同老人家常見啲
bosch
|
llcheng2 發表於 18-6-17 18:43
10+

唔該。
貝囡
|

試下煮飯時加入洋薏米同煮,可以幫助去便便.比例3份白米1份洋薏米,煮出來的飯很高纖又滑又好味,小朋友都啱食
Kulioon
|
MMVV 發表於 18-6-16 17:21
試乳果糖,以前呀仔看幾個西醫好buy, 因為成份其實是從生果提練,長期吃也ok.
...
糖呀? 係軟糖定硬糖? 我仔唔係好食糖, 特別係硬糖
Kulioon
|
vannava23 發表於 18-6-17 16:35
有無飲夠水先?定係唔鍾意食菜/生果呀
水都幾肯飲,但佢真係有啲偏食,已經盡量俾菜佢食,但佢唔係好肯食…唉
Kulioon
|
zitzai 發表於 18-6-17 16:53
有無睇過中醫?

我自己係腸胃虛寒,以前係越食生果越無得去,因為生果寒涼,令弱o既腸胃更加無力郁。菜都 ...
其實我都有諗過比仔仔睇中醫, 不過又唔知4歲食唔食得中藥,
monsterchichi
|
我個仔之前又係幾日先去一次大便,但宜家日日都有喇,我個仔都唔食菜,但食好多生果(每日三款),你可以比火龍果,橙,香蕉, 麒麟果.... 同埋記得要飲多啲水, 另外我自己有沖蜜糖水俾佢飲嘅
linglung131
|
唔夠纖維實難去大便架,點都要焗佢食D菜
alice_csy
|
llcheng2 發表於 18-6-16 17:53
...

幾多歲可以食manuka honey?