依家借私人貸款係咪好普遍?

singpoluk
|
依家息咁低,借私人貸款係咪好普遍?有無啲人係借黎投資/買樓?之後再慢慢還?
crystal媽咪
|
singpoluk 發表於 18-6-16 17:13
依家息咁低,借私人貸款係咪好普遍?有無啲人係借黎投資/買樓?之後再慢慢還?
...

有人係咁, 因為借錢好普遍。 我冇咁做
wcpcelia    發表於 18-6-16 20:46
good_pig
|
回覆 crystal媽咪 的帖子

x 2
我唔敢保證, 做o既投資....會夠cover d息

買樓焗住就冇計
wy_yen
|
點借嚟買樓?即借個首期返嚟?連首期都要借,點上會?
但同意,e家真係借錢好容易,個個星期都收電話叫人借錢
sabun
|
我有個親戚借了50萬比個仔到海外留學
20150618bb
|
...
係呀,如果唔使還係最好
Myluckybaby
|
...

我今日係銀行續人仔定期,聽到隔離借$150萬私貸。
Charlotte_mom
|
好耐啦!無市場又點會咁多廣告呢?
有時唔好鬧廣東叫人借錢,應該倒轉唸,就係有人理財不善,至需要人借呀
C6以前做銀行,佢話每年稅貸係最抵,銀行要爭一哥蝕本都要搶客(不過近年應該無咁so 了)。好多客銀行大把錢架!都借,覺得唔借就蝕,借黎投資炒股都抵,做生意就tax loan抵過平時貸款,一於借盡
singpoluk
|
Myluckybaby 發表於 18-6-16 18:22
我今日係銀行續人仔定期,聽到隔離借$150萬私貸。

邊間銀行?
sabun
|
Charlotte_mom 發表於 18-6-16 18:23
好耐啦!無市場又點會咁多廣告呢?
有時唔好鬧廣東叫人借錢,應該倒轉唸,就係有人理財不善,至需要人借呀
...

乜税貸可用來做其他嘢嗎?
Charlotte_mom
|
sabun 發表於 18-6-16 22:11
乜税貸可用來做其他嘢嗎?

得呀!你有稅單証明要交咁多稅就得
同埋就算銀行幫你交錢俾稅局,你拎返自己d錢出黎買花戴,咪又係一樣
singpoluk
|
Charlotte_mom 發表於 18-6-16 22:25
得呀!你有稅單証明要交咁多稅就得
同埋就算銀行幫你交錢俾稅局,你拎返自己d錢出黎買花戴,咪又係一樣:wa ...

長知識
|
所以啲人話香港人按揭供完樓6成,好安全,但其他貸款其實一啲都唔低。