自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

saming999 發表於 18-6-16 19:43
我都試過呀, 我排隊排最尾, 咁我以爲有條龍, 個巴士司機會停一停, 但見車門都冇開就開車, 後來我雖然 ...

平心而論,你真係抵罵,個個排隊你估個個都係搭果架咩,巴士就埋站就應自己醒水留意下前面有冇人伸手截車,司機又唔係你肚入面條蟲,鬼知你要搭佢果架?巴士唔係地鐵咁站站停,要搭就自己伸手截車,相信你唔係第一日係香港生活,呢啲係常識黎,你老馮以為巴士會停會開門係你既問題,你之後突然截停巴士,巴士急停會為其他乘客帶黎危險,司機比你上車已經好好,佢有權唔比你上的,司機罵你亦係情有可原

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

tkop 發表於 18-6-16 17:24
新手都截唔到,係咪要老手?

男爵府

2023年兔年勳章

miko0702 發表於 18-6-16 22:20
平心而論,你真係抵罵,個個排隊你估個個都係搭果架咩,巴士就埋站就應自己醒水留意下前面有冇人伸手截車 ...
條龍咁長司機停一停車開一開門睇下有冇人上車都 係基本禮貌掛, 如果個站一個人都冇就另作別論

男爵府

2023年兔年勳章

平心而論,你真係抵罵,個個排隊你估個個都係搭果架咩,巴士就埋站就應自己醒水留意下前面有冇人伸手截車 ...

停一停車看看有沒有人上車甘簡單都做唔到? 咁我寧願佢飛站啦!我真係唔想畀佢咁咁多人面前畀佢辱罵 辱罵乘客

別墅

saming999 發表於 18-6-16 22:43
停一停車看看有沒有人上車甘簡單都做唔到? 咁我寧願佢飛站啦!我真係唔想畀佢咁咁多人面前畀佢辱罵 辱罵 ...

司機係冇責任咁做,乘客要上車就自己伸手截車 ,預早伸手截車先係基本禮貌喎……

子爵府

想生BB熱投

whyyou 發表於 18-6-16 19:58
下次伸手巴士先會停

⋯⋯終於睇得明這個post的內容…

侯爵府

Onlok 發表於 18-6-16 19:29
我反而試過睇app 話仲有4分鐘....3分鐘...2分鐘...1分鐘.....變返15分鐘 架巴士無聲無息就走咗 :sig ...

我經常係咁

仲有話10分鐘,我就落樓,落到去又係10分鐘
有人問站長,佢話咩鬼調整

男爵府

2023年兔年勳章

miko0702 發表於 18-6-16 22:44
司機係冇責任咁做,乘客要上車就自己伸手截車 ,預早伸手截車先係基本禮貌喎……
...

原來巴士司機飛站係犯法㗎,我下次會用手機拍低飛站的巴士司機了,以免縱容不法之徒

翻查《公共巴士服務規例》第230A章第9條《司機的行為》,亦指司機需停在每個巴士站。條例指如巴士公司或司機,未有在指定的巴士站停車以接載或放下乘客,即屬犯罪,可處罰款2,000元。

珍珠宮

tkop 發表於 18-6-16 17:24
新手都截唔到,係咪要老手?

截多幾次攞經驗

別墅

saming999 發表於 18-6-17 02:10
翻查《公共巴士服務規例》第230A章第9條《司機的行為》,亦指司機需停在每個巴士站。條例指如巴士公司或司 ...

需要停在巴士站、指定巴士站內接截及放下客人,否則犯法,司機冇做錯喎,更何況法例冇話規定司機一定要站站停同站站開門喎,下次記得伸手截車啦,否則司機唔停唔開門,你上唔到車係自己傻姐

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

巴士公司攪「工潮」時候就會按章工作,按章工作其中一點係「站站停」,所以當時好多人好擔心司機「按章工作站站停」會導致塞車。

因此係未可以證明「站站停」理應是巴士司機應該遵守的工作章則?候車乘客唔需要揮手示意,巴士都需要站站停?

我立場唔停唔緊要,但司機無權鬧人

saming999    發表於 18-6-17 07:35

珍珠宮

禁止發言 發表於 18-6-16 18:11
我試過禁鐘落車 過左3個站終於比我落

吓,中間飛兩個站?電點解唔停?!

珍珠宮

八婆仔@ 發表於 18-6-17 07:04
巴士公司攪「工潮」時候就會按章工作,按章工作其中一點係「站站停」,所以當時好多人好擔心司機「按章工 ...

有時我好想司機鬧下唔守規舉乘客喎。
尋日上郊外巴士,成班露營客把大大個背囊塞係輪椅位就上曬樓上,開大喉嚨講野,我好支持司機上去叫返佢地落去照顧返自己行李兼收細聲量。-

有時真係好討厭啲人付錢就當自己皇太后,最好抬轎接佢上車,氣焰逼人!

珍珠宮

回覆樓主:

王子公主隻手打緊機呀,邊得閒截車

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有時間有路線已可投訴

男爵府

2023年兔年勳章

brindlewin 發表於 18-6-17 09:08
王子公主隻手打緊機呀,邊得閒截車

唔係王唔王子公唔公主嘅問題,而係巴士唔停站就已經違法, 如果個巴士司機見到個侯車乘客係樣衰嘅, 係公子哥兒咁公主病款嘅,又或拿有bb車的,於是就嫌佢哋麻煩 飛鬼佢地站, 就即係不能對候車乘客一視同仁, 揀客做濫用職權,翻查翻《公共巴士服務規例》第230A章第9條《司機的行為》,亦指司機需停在每個巴士站。條例指如巴士公司或司機,未有在指定的巴士站停車以接載或放下乘客,即屬犯罪,可處罰款2,000元。

珍珠宮

回覆樓主:

一個站好多路線,加上香港巴士班次密,每架車都埋站迎接貴賓,條路一早塞死。

你要堅持巴士站站停服侍你也可以的,希望你也包容花上十倍時間搭一程,記得到時別又投訴司機

公爵府

Onlok 發表於 18-6-16 19:29
我反而試過睇app 話仲有4分鐘....3分鐘...2分鐘...1分鐘.....變返15分鐘 架巴士無聲無息就走咗 :sig ...

鬼車?我試過

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

lhbaby 發表於 18-6-16 17:45
我試過幾次巴士已經停站有人落車但我企喺上車門口司機都唔開門,要我敲門先開比我上車可能司機見 ...
個司機好衰!

別墅

brindlewin 發表於 18-6-17 09:41
一個站好多路線,加上香港巴士班次密,每架車都埋站迎接貴賓,條路一早塞死。

講得好岩,依家啲人好難服侍,比得果幾蚊當自己大帝,自己唔伸手,到人地司機準備離站先截停架巴士,正常都覺得佢有心玩嘢啦,最搞笑係話自己比人鬧覺得好委屈,但佢依然搭果班巴士,事後愈諗愈氣憤,唯有放上黎圍爐取暖下,圍爐取暖係呢到先有架咋,如果佢放上facebook恐怕唔洗10分鐘就比人剿滅咗

首頁

尾頁

跳至