港鐡搭升降機一肚氣。

魚香茄子
|

已經吾係一次推BB車要等幾轉先搭到升降機,係香港搭港鐵用升降機,某些人優先使用呢個設施有名無實,每次去排隊永遠都見好多健全人士等升降機,但係扶手電梯係眼見到只行1分鐘就到,真係懶人好多。
有次係觀塘站搭港鐵真係會比輪椅、推BB車優先上前搭升降機,其他乘客真係排後面。真係覺得好窩心,唔使等三至四架都上唔到,可惜未見過其他站有呢個安排。
去過台灣搭個捷運搭過高鐵,用升降機嘅真係只係輪椅、推BB車或者老人家多,仲要係當有三層升降職員永遠呢都會留兩個人嘅企位比中間嗰層人士使用,一定入到架BB車先,唔似香港咁中間嗰層等嘅人永遠唔知等幾多架升降機先可以入到。
如果推BB車上扶手電梯,一發生意外就話我地點解唔用升降機,港鐵啲宣傳叫用BB車用升降機,有得用先得㗎。
純粹發洩!!發洩完舒服曬

20150618bb
|
魚香茄子 發表於 18-6-16 18:04
已經吾係一次推BB車要等幾轉先搭到升降機,係香港搭港鐵用升降機,某些人優先使用呢個設施有名無實 ...
你打左甘多字,唔回應你一下
魚香茄子
|
20150618bb 發表於 18-6-16 18:14
你打左甘多字,唔回應你一下

唔緊要啊,我都係純粹發洩咋嘛!

cecelc
|
我都好不屑有手有腳健步如飛兩手fingfing無拎重物既人搭lift,應該留比有需要人士。

打打下字諗到其實港鐵擺咁多職員叫人唔好追車衝車門,不如揾職員係lift口好過。

(不過肯定又會有人衝出黎話:我都有比錢架唔搭得lift呀)
wcpcelia    發表於 18-6-16 20:32
20150618bb
|
魚香茄子 發表於 18-6-16 18:16
唔緊要啊,我都係純粹發洩咋嘛!
個個都排隊又睇唔到唔比佢搭理由,我唔需要搭地鐵[聲明]一年都用唔到30次
nms
|
唔使勞氣!香港就係咁!「先讓乘客落車然後上車」,「唔好跑過對面月台爭位坐」,「盡量行入車廂中間」,講左咁多年,香港人仍然我行我素,自己利益優先!

魚香茄子
|
cecelc 發表於 18-6-16 18:19
我都好不屑有手有腳健步如飛兩手fingfing無拎重物既人搭lift,應該留比有需要人士。

打打下字諗到其實港鐵 ...

我認同升降機係個個都搭得,問題係港鐵大字標題係個升降機度貼住輪椅BB車推行李優先使用,咁我哋推BB車嘅媽媽有排隊, 跟返指示排優先位置,隔離就係其他乘客排隊,但每次都要被逼禮讓嗰班健全人士先
我嬲港鐵有呢啲咁嘅圖案度有咩用,咁不如剷走晒佢啦!一係就真係做好啲喇
魚香茄子
|
20150618bb 發表於 18-6-16 18:20
個個都排隊又睇唔到唔比佢搭理由,我唔需要搭地鐵[聲明]一年都用唔到30次

咁冇輪椅推BB車嗰啲人使用嘅你咪排隊都冇乜所謂㗎! 咁升降機個用途係方便大家!
問題係點解輪椅同埋推BB車要優先使用,因為我哋得1個選擇,明知輪椅使用扶手電梯一定撞死人,推BB車用扶手電梯都會有意外發生,仲阻人添,又又比港鐵職員阻止唔可以用扶手電梯
嗰啲健全人士排隊等升降機佢哋有3個選擇,扶手電梯、樓梯、 升降機

魚香茄子
|
nms 發表於 18-6-16 18:20
唔使勞氣!香港就係咁!「先讓乘客落車然後上車」,「唔好跑過對面月台爭位坐」,「盡量行入車廂中間」,講 ...

有時都唔想勞氣,有左小朋友就要身教小朋友
可惜大圍嘅環境不斷係咁破壞啱嘅行為,好多時見到明明係唔啱㗎嘅行為出聲就比人話,搞到呢個世代已經再冇人夠膽見義勇為、挺身而出!
20150618bb
|
魚香茄子 發表於 18-6-16 18:33
咁冇輪椅推BB車嗰啲人使用嘅你咪排隊都冇乜所謂㗎! 咁升降機個用途係方便大家!
問題係點解輪椅同埋推BB ...
打左甘多字,其實你都係你無得先用所以.........
ValerieBaBa
|
唔好勞氣,可能佢地有隱疾呢
apgbs
|
你覺得自己咁有道理既話你咪當面喝住啲健全既人囉,
事後先敢上網出聲對件事冇幫助架喎
kavenzou
|

搭地鐵啲lift真係好炆,本身部lift已經空間細又行得慢,啲人仲吾會分優先定普通去排隊,甚至吾排隊,如果BB車打算係中間嗰層入,隨時4-5轉都未入到

魚香茄子
|
20150618bb 發表於 18-6-16 18:39

其實係㗎所以我要發洩下囉,有需要去用要等好耐先用得到,真係好嬲㗎!
你有冇小朋友?你有冇推個BB車去港鐵搭升降機, 如果你冇,你永遠唔會感受得到
魚香茄子
|
apgbs 發表於 18-6-16 18:41
你覺得自己咁有道理既話你咪當面喝住啲健全既人囉,
事後先敢上網出聲對件事冇幫助架喎
...

就係今日發生左,當面喝住左啦,仲講咗我文章打嘅字, 佢冇出聲!走咗去搭扶手電梯囉
魚香茄子
|
kavenzou 發表於 18-6-16 18:49
搭地鐵啲lift真係好炆,本身部lift已經空間細又行得慢,啲人仲吾會分優先定普通去排隊,甚至吾排隊,如果BB ...

你講得好啱呀,只係大家互相包容下留返兩個企位可以比到個BB車入就OK!

花花大姐
|
一句講哂,周圍的人都無咩同理心,要eq 高先忍得到。
lalalumlum
|
20150618bb 發表於 18-6-16 18:39

有得用就唔使出文章發洩啦!
你唔使搭地鐵,會感受到人家無助嗎?
ylcheng501
|
魚香茄子 發表於 18-6-16 18:04
已經吾係一次推BB車要等幾轉先搭到升降機,係香港搭港鐵用升降機,某些人優先使用呢個設施有名無實 ...

我明呀!明明推緊車既個個都排晒隊係度、就係有D人走埋去打尖入。有時真係好無奈!
cherrie221
|
當場出聲同無當場出聲又點?討論區就係比人問下意見吹下水,樓主經歷過嘅野想上網同人傾下呻下唔得咩?咁發明討論區做咩