自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主,我見地鐵既升降機有一行係for有需要人士優先使用,你有冇排個度?

侯爵府

回覆樓主

新起嘅站都仲叫好d, d lift 大d會易入d,有次去灣仔真係火滾,岩岩係中間果層,想上去,但無論你禁上定落都唔會入到部lift, 最後等左7-8轉
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

lovececing 發表於 18-6-16 19:42
新起嘅站都仲叫好d, d lift 大d會易入d,有次去灣仔真係火滾,岩岩係中間果層,想上去,但無論你禁上定落都 ...

健全人士唔搭得升降機?人地排隊冇打尖,只係冇讓你姐,冇咩問題

侯爵府

graceyung 發表於 18-6-16 19:56

健全人士唔搭得升降機?人地排隊冇打尖,只係冇讓你姐, ...

我邊句話健全人士唔搭得,我只係想話新起嘅地鐵lift大,多d人可以搭到,但舊嘅站如灣仔,d lift真係細,等到火滾咋喎

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

回覆樓主

其實校慢開門關門上落速度係會少啲人搭,如你去韓國,阿嬋都係優先過你,唔敢同佢爭

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

花花大姐 發表於 18-6-16 19:18
一句講哂,周圍的人都無咩同理心,要eq 高先忍得到。

Agree

大宅

lovececing 發表於 18-6-16 20:00
我邊句話健全人士唔搭得,我只係想話新起嘅地鐵lift大,多d人可以搭到,但舊嘅站如灣仔,d lift真係細,等 ...

啲人咁都有得罵

大宅

veronica12 發表於 18-6-16 19:39
樓主,我見地鐵既升降機有一行係for有需要人士優先使用,你有冇排個度?

嗰行野其實無咩人會理,我尋日搭到落月台,我係車立入面,一堆人係曬門外好似屍殺列車咁,一開門完全無位可以出到去,我迫住話啲人唔使比人出架,先勉強有一二個人移開少少比我出

公爵府

回覆樓主:

我未有B之前真係唔會搭港鐵既!真心唔明後生細仔年青力壯既人點解要搭囉!(預左有人答點解年青力壯唔搭得/可能人地炒散幾份工好攰/有喑病睇唔出……)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主

香港公民教育太失敗

大宅

回覆樓主

我今日都預到到呢d情況。我果陣推住仔仔排第二,我身後仲排住兩部bb車。點知有個攞住幾包廁紙嘅阿姨(5.60歲左右),仲遲過我身後嘅bb車到。輪到我入life嘅時候佢想打我占,跟住我大大聲叫佢排隊啦唔係咁大個人都唔識啊?我feel到佢好唔gur,但我眼尾都無望過佢。入到life,個阿姨仲駁返我話佢有排隊喎⋯⋯,跟住我話係啊,我身後仲有兩部bb車仲早過你啊,都未入到啊。個阿姨仲話,我排喺其他人果條隊到,最後我大聲咁話咁bb車係優先果條隊,咁係咪應該佢哋入先啊。阿姨即刻笠水唔敢出聲。我每次遇到呢d情況一定出聲,我要等d人知道打占係會有人鬧㗎,我會令到打占嘅人無面。

別墅

魚香茄子 發表於 18-6-16 18:04
已經吾係一次推BB車要等幾轉先搭到升降機,係香港搭港鐵用升降機,某些人優先使用呢個設施有名無實 ...

完全感受到,早幾年,我同老公同大女(3歲幾)加細女(坐bb車),好多時等升降機時,好多時我都叫老公帶大女用扶手電梯,如果大家都多為其他人切想,呢個社會既氣氛會更好!

用戶要求終止服務

回覆樓主

我通常都會開聲 叫佢地讓有需要嘅人先

大宅

apgbs 發表於 18-6-16 18:41
你覺得自己咁有道理既話你咪當面喝住啲健全既人囉,
事後先敢上網出聲對件事冇幫助架喎
...

我都試過推bb車等lift等好耐,直接開口話之前d廢人健完人士應該讓比有需要人士優先,係唔會有人理我!

珍珠宮

回覆樓主

樓主
我好明白你
我係推輪椅唔係bb 車
每次都要等好多轉(emoji)
因為係中層
既唔可以落地下(因為滿哂)
又唔可以上(地下已滿)
每次我都好嬲
無一個會讓
試過出聲問有冇人讓一讓俾長者
佢地仲快手關門!!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

完全明白……我都希望就快唔洗推BB車!

大宅

cecelc 發表於 18-6-16 18:19
我都好不屑有手有腳健步如飛兩手fingfing無拎重物既人搭lift,應該留比有需要人士。

打打下字諗到其實港鐵 ...

回佢搭得,但係有需要人仕優先,叫佢等下。。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有小朋友,我都有推過bb車去搭港鐵,明知有排等,我會摺車抱住小朋友搭扶梯,得我自己一個根本唔會推車

到我小朋友大,我係人眼中係4肢健全2手fingfing仲要肥c大隻,但我每次都會等lift,我行唔到樓梯唔會周圍同人講

首頁

尾頁

跳至