自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

ricky0223 發表於 18-6-16 19:14
我有點理解唔到,點解生bb要政府湊?生之前唔係就應該諗定住同湊問題?成件事情令我感到好奇怪。
香港係咁 ...

填海咪另一班人嘈,總之,乜都賴政府。

男爵府

patpat234 發表於 18-6-16 19:02
因為好多人都唔鐘意照顧小朋友
所以就算佢有地方攪好幼兒服務都無咁多人手
在職媽媽都多個全職媽媽

好認同你講嘅野
如果真係搞唔掂不如唔好生, 生唔生都係自己選擇

珍珠宮

虎到金來勳章

ricky0223 發表於 18-6-16 19:14
我有點理解唔到,點解生bb要政府湊?生之前唔係就應該諗定住同湊問題?成件事情令我感到好奇怪。
香港係咁 ...

剛剛睇呢個post我都有呢個疑問,點解湊仔都關政府事。。唔係諗好晒至生咩?想政府出錢幫你養?所謂商機。。如果無政府補貼,我相信一個月嘅托兒月費都唔平,咁又話政府唔幫補啦。。

如果真係要政府幫。。老實講我寧願幫老人家,bb諗好晒至生。。老人家已經存在。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

opl2 發表於 18-6-16 19:23
好認同你講嘅野

我都好認同你講嘅嘢
好多人冇深思熟慮, 跟住就會上嚟問應唔應該生好或者生咗應該點湊?

不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

好媽媽勳章

opl2 發表於 18-6-16 19:23
好認同你講嘅野

我幫人湊 b收8千1個月,都俾同行話我收得平,原來好多 ee收緊13000-15000 一個月。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

aliensss2008 發表於 18-6-16 19:04
因為香港唔需要新一代
靠內地輸入新腥港人已夠
學呢度既人話齋

bk最叻你死你事,關政府咩事
咁其實要政府嚟做咩?買唔到樓係你嘅問題,育兒係你嘅問題,老人服務福利係你嘅問題,退休係你嘅問題,交通係你嘅問題,失業率係你嘅問題,咁我要政府嚟做咩?政府唔係要服務香港市民嘅咩?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

政府為市民安排民生福利,問題在哪?外國無政府daycare嘅咩?
咁點解要用政府錢起公屋?住屋靠政府?
點解要起路起橋?行步路都要靠政府?
點解要有政府醫院?無錢睇醫生就咪學人病啦
點解要有社會福利?自己都顧唔掂要靠政府養?

我係用外傭嘅,但的確好多人唔方便或有困難,真心唔覺得要求政府daycare有問題

starrymama    發表於 18-6-17 16:39

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我認同樓主政府要攪好幼托,吾係話生吾生仔係個人事,而係香港要有生產力,就需要有下一代,避免人口老化。現在好多人都要兩公婆一齊工作,否則點供樓養仔,當兩公婆都工作,邊個負責湊仔?香港吾可以剩靠取援助既人先生幾個,而要高學歷中產個班生。家都未能安,生左仔比工人教,點可能教得好,點鼓勵人生,而且多左幾拾萬外勞,如果係減一半,我估放假條路都吾駛咁迫。其實政府真係要好好規劃,呢d工人其實都用左好多政府資源,用呢d資源放返入托兒服務,好過用黎開培訓班。

水晶宮

好媽媽勳章

0q.cathy 發表於 18-6-16 19:47
我認同樓主政府要攪好幼托,吾係話生吾生仔係個人事,而係香港要有生產力,就需要有下一代,避免人口老化。 ...

幼托都要有人肯去做,社署有社區褓姆,每個地區嘅機構都不停地揾褓姆,但褓姆津貼每小時得18-22,有幾多人肯做。
羊毛出在羊身上,增加褓姆津貼,幼兒家長就會相對俾多啲,有幾多家長願意俾成萬蚊出來揾人湊個 b, 接完仲要返家做家務。不如請個工人返屋企仲好啦。

珍珠宮

aliensss2008 發表於 18-6-16 19:04
因為香港唔需要新一代
靠內地輸入新腥港人已夠
學呢度既人話齋

非常同意。無人照顧子女,一係就辭職做全職媽媽囉。

其實政府搞幼兒服務都會收錢,唔係免費。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

香港人甘鍾意投訴, 0-3 歲最易/最多病, 細路小小事就搞到又上報, 又上電視, 吾做幼兒服務係理解的
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

子爵府

maggie196 發表於 18-6-16 19:44
bk最叻你死你事,關政府咩事
咁其實要政府嚟做咩?買唔到樓係你嘅問題,育兒係你嘅問題,老人服務福利係你 ...

最慘係我哋呢班冇得住公屋,又冇攞政府福利,但成家都要交税,要幫人湊仔,凑父母,起公屋比人住。

大宅

20150618bb 發表於 18-6-16 18:12
你要政府点樣做,請提議

最好每個區議會選區都設有育嬰院,全日幼稚園,幫媽媽重投就業市場,也可為中年低學歷人士創造就業機會。

子爵府

patpat234 發表於 18-6-16 19:54
幼托都要有人肯去做,社署有社區褓姆,每個地區嘅機構都不停地揾褓姆,但褓姆津貼每小時得18-22,有幾多人 ...

我相信本地女性好多都願意做幼托多過老人院看護

男爵府

環保接龍勳章

我嘅睇法係唔易請人喺育嬰/兒院做,薪金亦唔會少,但亦一定有人反對輸入外勞來照顧小朋友。但係而定啲家庭請菲印傭,即你等如輸入勞工,幾千蚊就解決到照顧嘅問題,而好多父母亦覺得外傭可以幫埋做家務,何樂而不為?

水晶宮

好媽媽勳章

maggie196 發表於 18-6-16 20:25
我相信本地女性好多都願意做幼托多過老人院看護

2樣都唔容易
幼托責任比老人更大

子爵府

回覆樓主

點解大家會覺得無人願意做幼托,我眼見各大playgroup都唔難請人,一個小朋友費用4千左右,我相信好多家庭都可以支付,因為有好多人唔鍾意屋企多個陌生人出出入入,同樣價錢寧願俾小朋友上托兒中心

伯爵府

jacobkit 發表於 18-6-16 18:10
我睇到菲性侵小朋友的case真好嬲,都已不是第一單,唔明點解政府指意哂d人請工人,或者叫長老湊
...

全是錢嘅問題。

子爵府

maggie196 發表於 18-6-16 18:25
如果香港可以好似日本、台灣托兒服務咁健全就好

係!香港真係大落後

伯爵府

回覆樓主:

我覺得,就算有資源,有無咁多咁有愛心既姨姨姐姐照顧到就真。
我都希望係呢度發展多d資源。又要港人生又無資源,又要返工。

首頁
12345...14

尾頁

跳至